In Rotterdam komen per jaar zo’n 30 000 zeeschepen binnen. En dan hebben we het nog niet eens over de binnenvaart waar er ook nog eens 100 000 van naar Rotterdam komen. Nu komen ze niet allemaal langs Rozenburg, maar er is genoeg te zien tijdens een wandel- of fietstochtje langs het Scheur. Zoals onlangs toen de Oceanic voorbij kwam, toch wel een beetje bijzonder of gewoon een offshore bootje.

Lees meer: Oceanic heeft twee maanzwembaden

    Bijna geen voorstelling van te maken als je het niet gezien hebt. Maar langer dan de Eiffeltoren of het Empire State Building hoog zijn en 23.756 Teu aan bord. De grootste was weer eens in Rotterdam. We zijn wel wat gewend in deze regio, maar toch trok de MSC Gulsun veel bekijks toen zij vanmorgen voor de eerste keer de Rotterdamse haven aandeed.

Lees meer: Vier voetbalvelden lang

Rotterdam is een belangrijke schakel in de staalindustrie van Europa en in het bijzonder voor Duitsland. Natuurlijk is Rotterdam bij uitstek een haven waar ’s werelds grootste bulkcarriers kunnen aanmeren elk uur van de dag. Geen last van sluizen of getijde en voor de grootste schepen toegankelijk. Jarenlang was de Berge Stahl de grootste ter wereld als het ging om een ijzererts bulk carrier, die in 30 jaar tijd bijna negentig miljoen ton IJzererts vervoerde tussen Noord- Brazilië en Rotterdam. Overigens was er voor de Berge Stahl wel een advies van weer en gunstig getij nodig om op de Noordzee de Eurogeul in te mogen varen.

Lees meer: Met een paar bakken ijzererts naar Duitsland 24 uur per dag 365 dagen per jaar

Rozenburg is voor sommige het walhalla, voor andere een plaats waar je hooguit even tijdelijk komt wonen maar als het kan snel voorbij rijdt. Feit is dat er veel veranderd is in en rondom Rozenburg, en van het dorp en de diverse buurtschappen niets meer over is dan nostalgie voor de wat oudere Rozenburgers die de goede oude tijden, als die er waren, nog hebben meegemaakt. Voor de mensen die er in de jaren 60/70 kwamen wonen het ‘Groene Hart van de Botlek en Europoort’. Een dorp dat de laatste 50 jaar is gegroeid van +/- 3500 inwoners naar +/- 13000 inwoners Rozenburg is inmiddels een deeltje van Rotterdam en uniek of niet een stukje Rotterdam zonder stoplichten.

Lees meer: Zware hoge dijken beschermen Rozenburg

Gebruikte we de molens in vroegere jaren vooral voor het malen van granen en het droogpompen van de polders, is het de laatste jaren meer en meer om energie te winnen. De wind krijgen we kosteloos en vooral in ons landje is het maar weinig echt windstil. Op de landtong van Rozenburg staan een paar kolossale exemplaren waar mee energie wordt opgewekt. Die windmolens zijn aan vervanging toe. De nieuwe windturbines zullen nog groter en hoger worden om nog meer energie op te wekken.

Lees meer: We blijven een landje van molens

Meestal als er weer eens wordt aangekondigd dat er een groot schip voorbij komt is het camera showtime op de Rozenburgse Boulevard en de Landtong. Maar de Seajacks Scylla is heel stilletjes naar de Waalhaven gevaren waar het schip al weer een paar weken op haar poten staat. Het schip is begin dit jaar in de vaart gekomen voor hoofdzakelijk werkzaamheden in de windmolen industrie op de Noordzee.

Lees meer: Het grootste offshore wind installatieschip

Copyright © 2023 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 28th. .