Het wonder dat de waterpoloërs van Scom/De Zeehond nodig hadden om te overleven in de derde klasse Bond bleef uit. In het eigen zwembad de Rozenburcht kwam de ploeg van Harry Kok niet verder dan een 6-6 gelijkspel tegen Sassenheim en was degradatie een feit. De doelstelling was het eerste jaar overleven om vervolgens te kijken in hoeverre Scom/De Zeehond in staat zou zijn een stabiele derdeklasser te worden. Door die doelstelling is nu een dikke streep.

In de uitwedstrijd op 17 december 2017 had Scom/De Zeehond met 11-16 gewonnen en dat gegeven sterkte de ploeg waarschijnlijk toch om nog een beetje te geloven in een wondertje, dat wonder bleef uit ook al speelde de Hoogvliet/Rozenburg startgemeenschap verdienstelijk waterpolo. Sacha Aknaev was de gevierde man met 3 doelpunten waarvan de laatste in de 4e periode het meer dan verdiende punt opleverde. “Was goed op dreef”, was Sacha Aknaev tevreden over zijn eigenspel in de wedstrijd tegen Sassenheim. Aknaev nam ook zijn verantwoording bij een strafbal en bracht zijn ploeg in het slot van de derde periode terug in de wedstrijd. “Robert (Goedendorp, red.) en ik keken even naar elkaar en Robert veroorzaakte de strafbal. Een regel is eigenlijk als de mogelijkheid er is we de 5 meter niet te laten nemen door de man die hem veroorzaakt. Iedereen zwom al weg dus dan moet je wel. Balletje zat er strak in en bij 5-5 waren we terug in de wedstrijd (Goedendorp en Akneav zijn de aangewezen personen voor de het nemen van een strafbal). Ondanks de degradatie hebben we er wel heel veel van geleerd en het heeft ons zeker sterker gemaakt dit seizoen. Niet al te ver vooruitkijken maar met deze ervaring moeten we volgend seizoen toch wel in de top 3 kunnen spelen. Jammer dat we er niet in konden blijven, ik vond het niveau wel lekker. Als we er nog een jaar in hadden kunnen blijven waren we zeker nog beter geworden. Ja, dat het dit seizoen vaak mis ging in de laatste periode had ook wel te maken met de conditie vind ik. We kunnen gewoon niet voldoende trainen om echt veel hoger te kunnen gaan spelen.”

Aanvoerder en Rozenburger Ties Jacobs vond dat er twee punten waren verloren. “Zeker twee punten verloren, er had denk ik toch wel meer ingezeten. We misten te veel kansen. We geven weinig weg dat is zeker positief maar we hadden er zeker ook twee meer moeten scoren. Best een lekker ploegje om tegen te spelen, zwemmen best goed hadden denk ik een andere keeper deze keer, maar in principe een ploeg waar we van hadden moeten winnen. Als ik naar dit seizoen kijk merk je dat de ploegen slimmer spelen. Niet zozeer harder, je ziet ook meer terugkomende patronen. Dat kunnen wij ook wel maar dat zou meer moeten gebeuren. Vandaag zat er bij ons ook zo’n aanval bij waaruit Sasha scoort na een combinatie met mij, dat moet geen zeldzaamheid zijn maar regel. Maar al met al gemengde gevoelens, dit seizoen niet echt weggespeeld. Ook een paar leuke potjes kunnen winnen. Vaak hadden we de pech dat het kwartje de verkeerde kant opviel en het net mis ging in de slotfase. Dat breekt nu op, jammer.”

Coach Harry Kok was realistisch over de degradatie, maar zag toch kansen voor zijn ploeg om tegen Sassenheim de volle winst te pakken. “Er had meer in gezeten. De laatste twee man meer situatie hadden we af moeten maken. Even de bal laten tateren (zo hard mogelijk over het water laten stuiteren) dan maak je meer kans op doelpunten. In de slotfase krijgt Robert (Goedendorp, red.) nog twee net niet kansen. Gaan die er in win je zo’n pot. Ken de ander uitslagen nog niet maar het doek lijkt gevallen. Misschien volgende week nog een leuke pot en nog wat puntjes.” Vlak na de wedstrijd was er nog wat onzekerheid of Scom/De Zeehond nu definitief gedegradeerd was. Aan die onduidelijkheid is inmiddels een einde. Volgende week de voorlopig laatste wedstrijd in de derde klasse Bond, in en tegen Rotterdam.

Periode standen: 1e Periode 2-1 2e Periode 3-3; 3e Periode 5-5 en de 4e Periode 6-6.

Doelpuntenmakers Scom/De Zeehond in de wedstrijd tegen Sassenheim: Sacha Aknaev 3X, Alex Heskes, Thijs Schouten en Jim Kok ieder 1X.