De kruitdampen van het Nieuwjaar vuurwerk waren nog maar net opgetrokken of de dames van Indus moesten alweer aan de bak, voor de eerste wedstrijd van 2019. In de sporthal De Rozenburcht was Roda de tegenstander. Een weekje meer rust had het team van Cindy Doorduin eigenlijk wel nodig, maar in dat weekje had de competitieleider van het district Zuid-West niet voorzien. Indus kamt met blessures en werd afgelopen zondag pijnlijk duidelijk dat de Rozenburgse handbalsters over een te smalle selectie beschikken. Zorgen voor coach Doorduin, die vooral keepster Jeanette de Leeuw meerder weken moet missen.

Ook Mariska van de Bulk kon met een duimblessure niet spelen en omdat hoekspeelster Joanne de Leeuw het doel moest verdedigen een op drie plaatsen gewijzigd team. Dat bleek zondag te veel tegen runner-up Roda en verloor Indus voor de eerste keer deze competitie en liep het team van Cindy Doorduin schade op in de strijd om het kampioenschap in de tweede klasse. Coach Doorduin zal, als ze hoekspeelster Joanne de Leeuw niet wil missen op de linkerkant, een ander oplossing uit de hoge hoed moeten toveren voor de positie onder de lat. Over de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Conventus wilde Cindy Doorduin nog niet veel kwijt. Wel wilde de coach terugkijken op eerste verliespartij in dit zaalseizoen.

Eerste nederlaag voor de handbaldames van Indus.

“Het nieuwe jaar is helaas niet begonnen als gehoopt. Tegen het Rotterdamse Roda’71 in de Rozenburcht werd de eerste wedstrijd van het zaalseizoen verloren”, begint Cindy Doorduin haar verhaal. “Het mag geen excuus zijn, maar zonder vaste keepster Jeanette de Leeuw (geopereerd) waardoor dochter Joanne de Leeuw eigenlijk noodgedwongen het doel moest verdedigen en basisspeelster Mariska v/d Bulk (duimblessure) was de selectie aardig uitgedund. Dit hield in dat we eigenlijk drie basisspelers misten. Joanne is de vaste linkerhoekspeelster en over het algemeen goed voor een aantal doelpunten. Er moest dus het e.e.a. geschoven worden. Met Melissa Cremers uit het tweede team en Annemarie Westbroek als reservekeeper. Annemarie heeft jarenlang het doel van de damesselectie verdedigd, maar is daar al geruime tijd mee gestopt. We zijn haar dan ook heel erg dankbaar dat zij als back-up op de bank wilde plaatsnemen.”

Een smalle selectie is waar meer kleine verenigingen mee kampen. Vooral het doorstromen vanuit de jeugd is nog wel eens een probleem. Indus ’67 heeft een leuk meisjesteam van 13-14 jarige speelsters. Maar lastig om jeugd in die leeftijdsklasse door te laten stromen naar de selectieteams. Er is voor de jeugd veel te doen in de tegenwoordige tijd en studies kosten veel tijd. Maar ook baantjes om ook voor de jeugd de dure tijden te doorstaan. Los van het feit dat de jeugd in die leeftijdscategorie wel eens hele ander interesses krijgt. Kortom lastig om die jeugd aan een vereniging te binden. Toch lijkt Indus op de goede weg door de jeugd zo af en toe mee te laten trainen en soms ook wedstrijdjes in dames 2 te laten spelen.

“Met alle afspraken in het hoofd begonnen we supergemotiveerd aan de wedstrijd. Met niet iedereen op hun eigen plekje was het in het begin een beetje zoeken, waardoor Roda al snel met 2-0 op voorsprong kwam”, gaat de coach verder met haar verhaal. “Echter met 2 mooie doelpunten van Ashley Poel kwamen we al snel langszij. Roda, gedegradeerd uit de 1e klasse en met veel ervaring, had vandaag alles en iedereen op de goed plek staan, waardoor het heel lastig was door de verdediging heen te breken. Roda bleef dan ook lang op voorsprong. Met Iris Quak en Ashley Poel goed op schot en een mooi doelpunt van Melissa Cremers vanuit de hoek draaiden we met nog 4 minuten op de klok het tij naar 10-7. De laatste minuten voor rust verzuimden we de voorsprong te houden door niet goed te verdedigen en door een kleine dwaling van de scheidsrechter stonden we opeens met 1 doelpunt achter met de rust. Er moest slimmer gespeeld worden en beter verdedigd en zo gingen we weer vol goede moed de tweede helft in. Grote aderlating was toch Joanne de Leeuw op de linkerhoek. Roda kwam al snel  in de tweede helft met 4 doelpunten op voorsprong en dit gat was te groot om in te halen. Het werd nog even spannend toen we op 1 doelpunt terugkwamen, maar de meiden van Roda lieten zich niet weer passeren. Eindstand 20-23”

Doelpuntenmakers: Ashley Poel 7x, Linda van Seters 4x, Iris Quak 4x, Britt Doorduin 2x, Debbie Lievaart, Anouk Roest en Melissa Cremers allen 1x

“A.s. zondag staat Conventus uit Zwijndrecht op het programma en gaan we weer voor nieuwe kansen. We geloven nog steeds in ons kunnen en gaan nog steeds voor het kampioenschap!”, besluit Cindy Doorduin haar analyse over het eerste verlies van Indus in de zaalcompetitie 2018-2019.