Werd er vorige week kansloos verloren van MNC Dordrecht (8-2), was het verschil afgelopen zaterdag in de Rozenburcht niet zo groot. Maar op de eerste punten moeten de mannen van Harry Kok nog even wachten. De coach was voor de wedstrijd niet zo bezorgd over het te behalen resultaat. Maar wist al wel dat een klinkende overwinning moeilijk zou worden. Zaterdag in de Rozenburcht werd het tegen MNC 6-8.

ScomZeehondDuck kan ook in de Rozenburcht niet winnen van MNC Dordrecht

“We moeten veel jeugd inpassen”, vertelde coach Harry Kok voor de wedstrijd. “Deels ook wel omdat we nogal wat spelers voor korte of langere periode zijn kwijtgeraakt. Maar het wordt ook wel tijd dat we jonge spelers laten instromen. Dan mag je niet gelijk resultaten verwachten. Maar we gaan genoeg punten pakken om op dit niveau te kunnen spelen.”

Daniel Aknaev, één van de talenten van SCOMZeehondDuck, zorgde voor de eerste treffer. Het was een vijf meter, nadat Jelmar Hillebrink iets te nadrukkelijk had verdedigd. Het spelletje is met de nieuwe regels duidelijk veranderd. Mannelijke duels worden bijna altijd afgefloten en een beetje aanraken is vaak ook al fluiten of in het ergste geval gelijk een vijf meter. Soms in het voordeel zoals bij de eerste treffer van SCOMZeehondDuck, maar ook vaak in het nadeel. Harry Kok had dan ook zijn tactiek een beetje aangepast. Spits, doelpuntenmaker en vooral sterk in de duels, Robert Goedendorp moest meer van de zijkanten inzwemmen. Zijn vlijmende backhand komt in deze variant ook minder tot zijn recht. De eerste periode werd afgesloten met een 2-3 voor de gasten uit Dordrecht.

Aanvoerder Ties Jacobs na-afloop van de wedstrijd.

“Of dit een zwaar seizoen wordt weet ik echt niet. Of dit een favoriet team is, geen idee. Dordrecht is een grote vereniging en hebben altijd wel sterkere teams in het water. Op een gegeven moment miste wij een strafworp, als die erin gaat komen we dichterbij of zelfs gelijk, dan kan het een andere wedstrijd worden. Zij miste ook nog van vijf meter, maar lopen wel twee tot drie doelpunten uit en dan is het echt wel voorbij. We hadden ook nogal wat problemen met de schotklok (na 30 seconde moet je schieten en in sommige gevallen met de nieuwe regels binnen 20 sec.) en daardoor hadden we nogal wat balverlies. We missen best wel wat spelers en dat merk je ook. Moeten nog beter op elkaar ingespeeld raken. Straks komt Sasha (Aknaev, red.) weer terug van stage in Mexico. Die is ook altijd goed voor een paar doelpunten per wedstrijd. Het komt allemaal vanzelf goed.”

Weggespeeld werd SCOMZeehondDuck zeker niet. De ploeg van Harry Kok kon tot het einde van de derde periode bijblijven. En ook in de vierde periode had de thuisploeg uitzicht op een punt. Met nog 3:20 op de klokken was de stand 5-5 en kon het nog alle kanten op. Uiteindelijk waren het de gasten uit Dordrecht die de laatste minuten beter uitspeelden en de overwinning naar zich toe trokken. Misschien kreeg SCOMZeehondDuck te weinig, maar daarvoor duurde de wedstrijd een paar minuten te lang.

Coach Harry Kok

“Of ze nu slimmer waren weet ik niet. Het zijn ook een beetje de nieuwe regels waar ook de scheidsrechters nog moeite mee hebben. Of dit nu de bedoeling is? Ze hebben natuurlijk altijd gefloten op een bepaalde manier en dat moet nu opeens anders. Of we kansen hebben gehad, ik denk het wel, maar we moeten anders spelen. Als je naar Robert (Goedendorp, red.) kijkt een hele goede spits. Nu moet hij meer inzwemmen en daarvan profiteren. Als pure spit heeft hij natuurlijk een dodelijke achterwaartse worp en nu moet hij zijn vrijheid van de zijkant benutten door in te zwemmen. Ik hem bewust uit de punt gehaald omdat hij daar toch heel veel overtredingen tegen krijgt met de nieuwe regels. We moeten meer ronddraaien. We raakte ook de bal wel kwijt door de schotklok. Dan hebben in de slotfase de verkeerde spelers de bal, spelers die niet uit alle hoeken en standen durven te schieten en dat slaat de twijfel toe. Dat we nu twee keer hebben verloren baart me nog geen zorgen, het spelletje moet nog gespeel worden. Ik heb er nog alle vertrouwen in.”

Spits en Rozenburger Robert Goedendorp vroegen we ook naar het balverlies door de schotklok of was het toch treuzelen en zijn positie tegen MNC vanaf de zijkant.

“Met name door het treuzelen/breien bij een aanval. We hadden de eerste wedstrijd al gemerkt dat met hun compacte defensie meteen in de spits liggen niet handig is, vandaar dat ik daar nu ook niet direct lag en soms later inschoof. Maar er gebeurd verder te weinig voorin, te weinig creativiteit ook. Wellicht ook mede door hun compacte verdediging, dit zullen we bij de volgende tegenstander gauw genoeg merken. Was nu al iets beter dan vorige week, maar we zijn er nog lang niet.

Stand na: 1e Periode 2-3; 2e Periode 2-4; 3e Periode 3-4 en de 4e Periode 6-8.

Doelpuntenmakers SCOMZeehondDuck: Daniel Akneav 2 X, Alex Heskes 2X, Thijs Schouten 1X en Jim Kok 1X.