Het roer moest rigoureus om bij de volleybalsters van Rozenburg. Na degradatie van het vorig seizoen is Vovero in de kelder van het regionale volleybal terecht gekomen. Er moesten keuzes worden gemaakt en één van die keuzes is minimaal met één prestatieteam aan de competitie te beginnen. Niet zozeer een vriendinnen team maar een team dat Vovero weer terug op de regionale kaart wil en kan zetten, met aan het roer Madelon Spee.

Madelon Spee:” Als je een goede team dynamiek neerzet heb je de helft al gewonnen”

Vovero heeft drie damesteams in de competitie alle drie spelend in de derde klasse. De doelstelling voor dit seizoen is de weg terug in te zetten met één team en als het kan met twee teams om weer naar boven te kijken. Minimaal terug naar de tweede klasse en als het kan meer. “Eigenlijk is één plus één twee, moeilijker is het niet”, vertelde Madelon Spee over het coachschap van dames 1. “Aan het einde van het vorige seizoen werd duidelijk dat Arthur Vuijk niet door zou gaan als trainer/coach van dames 1. Omdat ik de enige trainer binnen Vovero ben werd er al snel naar mij gekeken. Ik kan maar 1 keer in de week trainen en wil zelf ook nog wel blijven volleyballen. Het bestuur ging daar in mee. Maar aan de andere kant als je naar de tweede klasse wil moet 1 keer trainen ook voldoende zijn. Als dat niet lukt moet je constateren dat je het niveau niet hebt. Als we eenmaal uit die derde klasse zijn kijken we weer verder. Voor dit seizoen hebben we met een groep van vier gekeken hoe we het beste verder zouden kunnen gaan, waarna we de 3 teams hebben samengesteld. Het eerste team is het prestatie team, maar ook met de andere teams willen we op z’n minst naar de tweede klasse. Uiteindelijk zijn daar keuzes gemaakt, maar ook met de speelsters gesproken, welk team wil je spelen, ambitie, willen spelen voor de winst, omgaan met de druk. Natuurlijk ook gekeken met welke meiden kunnen we een team vormen. Als je een goede team dynamiek neerzet heb je de helft al gewonnen. We hebben ook heel veel gekeken waar halen we voordeel uit de service, en hoe flexibel zijn we in de aanvallende posities, zodat afwezigheid of blessure van een speelster niet direct een probleem wordt. We hebben wel bewust gekozen om met twee spelverdeelsters te gaan spelen om meer rust in het team te brengen. We hebben er niet voor gekozen om oudere en ervaren speelsters terug te halen. Zoiets is voor 1 jaar misschien leuk, maar naar de toekomst verleg je het probleem als die ervaring dan toch weer gaat stoppen of lager spelen. Alle 3 de teams komen wel onder druk te staan dit seizoen. De bond wil een vierde klasse gaan introduceren en wil je kunnen promoveren naar de tweede klasse moet je met de Kerst bij de eerste 4 staan. Dan kom je te spelen in een poule derde klasse hoog. Als je niet promoveert blijf je dan in ieder geval in de derde klasse. Als je bij de onderste helft komt is de kans groot dat je volgend seizoen in de vierde klasse speelt. We kunnen dus niet zeggen dat maken we na de kerst wel weer goed. Als je naar de samenstelling van de teams kijkt, voor de één een reden om te vertrekken en aan de andere kant zijn er ook weer speelsters teruggekomen. Met het team wat nu dames 1 is gaan we het in principe doen, de ander teams staan ook voor een uitdaging en dan moet je daar tussendoor geen speelsters weghalen. Hooguit als door blessures de groep te klein wordt vragen om een keertje mee te spelen.”

Het nieuwe team Vovero dames 1: Esmee Buddenberg; Anouk Kooij; Anouska Nuij; Floor Taillie (aanvoerster); Kelly Bontebal; Lianne Klifman; Jolanda van der Hout en Nina Evenhuis is geblesseerd (enkelblessure enkel zit in het gips).

De eerste wedstrijd tegen Hou Stand D2

“Winnen van de eerste wedstrijd met een heel nieuw team is natuurlijk altijd lekker. We hadden nog niet zo heel veel getraind. Ook zitten de patronen er niet gelijk in. Wat we zaterdag hebben laten zien zag er bij vlagen hartstikke leuk uit. Als we dit door kunnen trekken is er geen vuiltje aan de lucht. Afgelopen zaterdag toch wel een beetje moeilijke wedstrijd. Het was wel allemaal maar net aan. Tweede set verliezen we met 27-25 en daar waren we kennelijk van onder de indruk. We begonnen de derde set gelijk met een 7-0 achterstand. Dan kom je op een 20-16 achterstand en denk je dat wordt lastig als de tegenstander eenmaal boven de 20 punten speelt. Dan, ben even kwijt wie, komen we aan service en die serveert naar 20-20 en ziet de wereld er weer anders uit. Een goede service is in deze klasse essentieel daar kunnen en moeten we veel voordeel uit kunnen halen. We winnen die derde set en spelen de vierde set makkelijk uit. Voor een team dat nog nooit in deze samenstelling heeft gespeeld en nog weinig getraind, meer dan tevreden.”

Setstanden Hou Stand D2 – Vovero D1: 20-25, 27-25, 24-26 en 18-25.