John Mooiman is 27 jaar en rijdt al vanaf 2008 bij de SuperMoto klasse. Supermoto behoort zeker tot de spectaculairste tak van de motorsport. We kennen het in Rozenburg wel van de demonstratiewedstrijden op een stratenparcours die de laatste jaren tijdens Koninginnedag werden gehouden. In 1985 is de sport uit Amerika overgewaaid naar Europa en na Frankrijk, België en Duitsland ook in Nederland populair geworden.

Het parcours bestaat uit +/- 70 tot 80% verhardterrein en 20 tot 30% offroad. Supermoto bestaat uit eigenlijk uit drie samengestelde delen van de motorsport Motorcross, Straatrace en Speedway. We gaan er later nog wel wat dieper in over de details van banden, velgen en motorvermogen. Maar we laten dan natuurlijk experts als John Mooiman en Mark ten Hoeve aan het woord.

Hoe ben je in de motorsport terecht gekomen?

"Eigenlijk door Mark en Erwin ten Hoeve. Ik ging eens bij ze kijken en was gelijk verknocht aan de sport. Ik kon toen in het team van de Ten Hoeve's komen rijden en heb daar vier super mooie jaren meegemaakt. In 2012 ben ik overgestapt naar het 'Rockanjeracing-team een nieuwe uitdaging. Rob van de Klooster heeft me toen bijgestaan. Het was een slecht jaar voor me. In de voorjaarstraining in Spanje had ik mijn pols gebroken en kon dat seizoen verder vergeten. In 2013 ben ik sterk teruggekomen en een paar top 10 plaatsen bereikt. Een seizoen waar ik tevreden op terugkijk."

Hoe gaat 2014 er uit zien?

"Dit jaar ga ik niet in een team rijden maar privé. Ik ben inmiddels begonnen met trainingen (daarover later meer red.). Ik heb nu ook een camper gekocht en een nieuwe motor. Zo'n camper heb je wel nodig om een heel weekend rond de races te kunnen blijven. Ik ga nog deze maand met de motortrainingen beginnen om de nieuwe motor goed te leren kennen."

Natuurlijk wensen we John succes maar gaan hem ook van dichtbij volgen. De trainingen voor een motorcoureur bestaan niet alleen uit rijden op de motor maar heb je heel veel fysieke kracht en conditie nodig voor die sport. We gaan zeker nog een keer praten met John over de trainingen en wat je er nu allemaal voor over moet hebben.

"Ik wil toch wel eens kijken of ik dit jaar in de top 5 kan gaan komen. En ik hoop nog veel braaaaaaap te gaan roepen. Een kreet die ik doe als ik iemand inhaal. Als ik voldoende vrij kan krijgen ga ik naast het Nederlands kampioenschap ook rijden in het Belgisch kampioenschap", laat John ons nog weten.

Het voorlopige wedstrijdschema:

30 maart

Lelystad

 

13 april

Zelhem

 

4mei

Luik

Nog niet zeker

25 mei

Rockanje

 

15juni

Florennes

Training op zaterdag

22 juni

Bilstain

Training op zaterdag

6 juli

Boekel

 

10 augustus

Holten

 

24 augustus

Enter

 

14 september

Lelystad (2)

 

21 september

Battice

Training op zaterdag

28 september

Valkenswaard

 

3-4-5 oktober

Superbiker Mettet

 

 

 

Copyright © 2020 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 31st. .