Voor motorcoureur John Mooiman gaat het seizoen nu echt beginnen. Afgelopen zondag was de eerste training, met de motor, op het Belgische circuit van Spa- Francorchamps. Voor John ook de eerste keer dat hij op zijn nieuwe motor kon rijden. Dit seizoen rijdt John op een KTM 450 met een vermogen van +/- 60 pk.

Ook voor de trainingen op Francorchamp werden de coureurs in groepen ingedeeld en Rozenburger mocht in de snelste groep starten.

"Ik ben er zaterdag heengereden", vertelde John Mooiman die dit keer alleen naar België was afgereisd. "Zo'n trainingsweekend kan dat ook best alleen. Tussen de trainingen door heb je tijd genoeg om nog wat sleutelwerk te verrichten, dat is verder geen probleem. Dit keer was ik nog met de caravan maar ik heb inmiddels ook een camper waar de motor in kan staan. Maar omdat ik dit keer alleen was mocht de motor nu naast mijn bed staan", vertelde John met een kwinkslag in zijn stem.

De training

"Zondag werd ik in de snelle groep ingedeeld. We konden lekker veel rijden. In de verschillende klasse konden we steeds 20 minuten rijden. Denk dat ik toch wel een keer of zes gestart ben. Het was best wel even wennen. Je moet op zo'n nieuwe motor dan toch weer even de houding vinden, sturen en de koppeling zijn heel anders dan bij mijn oude motor. Deze motor is ook een stuk sneller dan de vorige. Aan het einde van de dag reed ik even samen met een Belg die ook in de kampioenschappen wel eens was tegengekomen, toen ging het echt wel hard. Het gevoel was er toen weer helemaal. Maar er moeten nog wel wat trainingen volgen voor ik de motor helemaal aan voel. Maar dit weekend was best goed voor me, gelijk ook een test hoe het met mijn conditie is gesteld. En altijd leuk om weer bekende tegen te komen die ik ken van de wedstrijden Ik ga dit jaar meedoen in de nationale klasse", vertelde John.

In de nationale klasse mogen KNMV licentiehouders deelnemen. De nummering staat voor het hele seizoen vast. De nummer 201 tot 399 zijn voor de nationale klasse en er wordt er ook gekeken naar de uitslagen van het vorig jaar. Als we John goed hebben beluisterd krijgt hij dit jaar nummer 202, een toppertje dus.

"Ik had zondag op het einde van de dag toch nog een beetje pech. Er waren twee bouten van mijn tandwiel losgelopen en die hebben de achterbrug beschadigd. Dat moet weer gelast worden. Gelukkig was het in de laatste paar ronden zodat ik toch lekker wat rondjes heb kunnen draaien. Inmiddels heb ik de brug los gesleuteld en is nu voor reparatie bij de lasser. Voor kleinere mankementen heb ik natuurlijk onderdelen bij me maar zo'n achterbrug dat gebeurt gelukkig bijna nooit."

In de buurten van Rozenburg is er voor John geen mogelijkheid om te trainen. Daar moet hij echt trainingsweekenden voor uitzoeken. Maar stilzitten is er voor een motorcoureur natuurlijk niet bij. Het rijden in de SuperMoto klasse vergt veel van je conditie die moet meer dan goed zijn. Voor John Mooiman betekend dat veel zwemtrainingen, veel op de mountainbike rijden voor de concentratie, reactievermogen, techniek en handelingssnelheid dat kan je op de mountainbike goed trainen, vertelde John Mooiman nog. Mountainbiken is sowieso erg goed voor de conditie. En dan bezoek John Mooiman regelmatig de sportschool waar hij krachttraining doet. Het seizoen is nu echt begonnen voor motorcoureur John Mooiman.

 

Copyright © 2020 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 31st. .