Het is misschien niet zo voor de hand liggend maar Mike Boer uit Rozenburg is al een paar maanden in Oostenrijk als skileraar werkzaam. En de drijvende kracht achter al die mensen die het skiën willen leren, of een opfriscursus nodig hebben om te kunnen genieten van sneeuw, de bergen en alles wat Oostenrijk zo mooi maakt. Mike is naast skileraar in Oostenrijk ook in de zomer mountainbikegids Verbiers. Eigenlijk waren we opzoek naar de wielrenner Mike Boer maar vonden een drijvende kracht achter dingen die we niet direct verwacht hadden.

 

Hoe komt een Rozenburger als skileraar in Oostenrijk terecht

"Ik heb al een aantal jaar in me hoofd om na mijn studie werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam een jaar wat anders te doen. Het mountainbiken is dan een perfecte invulling voor de zomer en het skiën voor in de winter. Ik vind dit beide mooie sporten en word ook beide in de bergen beoefend. De bergen hebben dan ook altijd wel iets magisch bij mij. Op een of andere manier wanneer ik weer weg gaat uit de bergen vind ik dat altijd jammer."

Altijd al goed in skiën geweest, een natuurtalent? In Rozenburg kan je niet echt veel oefenen

"Ja, ik denk dat ik wel een beetje aanleg heb voor skiën. Dat heb ik dan ook aan mijn vader te danken, want die is namelijk ook een goede skiër. In me jonge jaren heb ik dan ook veel samen met me vader, maar ook veel met me opa geskied. We zijn toen een aantal jaar niet op wintersport geweest omdat het simpelweg gewoon een dure vakantie is. Het kriebelde wel altijd bij mij om wel op wintersport te gaan. De afgelopen drie jaar ben ik dan ook met vrienden op wintersport geweest en dit seizoen werk ik als skileraar in Gerlos."

Geef je privéles of les aan groepen. Welk niveau beginners/ gevorderde

"Ik geef voornamelijk privélessen. Dat kunnen volwassen zijn die nog nooit op ski's hebben gestaan of een moeder met twee dochters die met elkaar in een groepje willen en wel veel willen leren of licht gevorderden die je al leert om parallel te skiën. Dus de lessen die ik geef zijn best verschillend."

Hoe ziet zo'n dag in de sneeuw er uit

"Je begint de dag net als iedereen met opstaan, ontbijten en klaar maken voor de werkdag. 's Ochtends hebben we eerst een meeting met de skischool leider of hoe de dag zal verlopen en welke les ik die dag gaat geven. Als er mensen zijn die meerdere dagen bij je geboekt hebben weet je dat natuurlijk van te voren al, maar dat is niet elke dag zo. De lessen beginnen dan vaak op 10u. Je geeft dan 2 uur les en je heb op 12u pauze. Omdat ik veel privé lessen geef. Heb ik niet vaak dat ik 's ochtends dezelfde mensen als 's middags heb. Ik heb dan normaal gesproken pauze tot 13u en dan geef ik daarna weer twee uur les tot 15u. Daarna meld je je af in het bureau en zit je werkdag er weer op. Er zijn gedurende de week wel nog verplichtingen die je als skileraar voor de skischool moet doen. Zondag is er 's middags een skishowtraining en 's avonds de skishow. Maandag is er een training om je vaardigheden in het lesgeven te verbeteren en vrijdag is er nog een training waarbij je je eigen kunnen kan verbeteren."

Hoelang ben je in de winter in Oostenrijk tussendoor nog naar huis

"Ik ben sinds 4 december 2014 in Oostenrijk. De eerste twee weken heb ik de Anwärter opleiding gedaan tot skileraar. Op 20 december ben ik begonnen met werken bij Michis schischule en doe dat tot 7 maart. Daarna ga ik naar Kaprun om de Landes 1 opleiding te doen. Dat is de tweede Oostenrijkse skileraren opleiding. Die duurt tot 20 maart en daarna kom ik weer terug naar Rozenburg."

Je geeft in de zomer ook MTB clinics in Verbiers

"Afgelopen zomer heb ik gewerkt als mountainbike gids in Verbier. Dit heb vorig jaar ook gedaan. Ik weet nog niet of ik dat aankomend jaar weer gaat doen. Het is hartstikke leuk om te doen maar zou ook graag werk willen gaan zoeken in Nederland."

Je bent ook een goed wielrenner, rijd je daar nog wedstrijden of????

"Ik heb sinds de zomer eigenlijk geen wedstrijden meer gedaan. Wel heb ik nog een mountainbike marathon wedstrijd gedaan toen ik in Verbier werkte. Die wedstrijd heet de Grand Raid Cristalp en is 125km lang met meer dan 5000 hoogte meters. Wanneer ik weer thuis ben wil ik wel weer de mountainbike wedstrijden in Nederland gaan oppakken. Wielrennen is hoofdzakelijk alleen nog trainen voor mij."

Hoe ziet de volgorde van jouw sporten er uit (1-2-3) Wielrennen op de weg/Mountainbiken/Skiën

"Dat vind ik een lastige vraag. Wielrennen staat bij mij op nummer drie. Ik ga daar niet meer zoveel wedstrijden in rijden, maar zal wel altijd op de racefiets blijven trainen. Bij ons in de buurt heb je natuurlijk niet veel bos om op de mountainbike te trainen en er zijn wel goede mogelijkheden voor op de wielrenfiets. Wat er bij mij op 1 en 2 staat weet ik niet. Ik vind juist de afwisseling erg leuk. In de zomer staat bij mij het mountainbiken op 1 en in de winter het skiën. Ik ben dan ook nog steeds ambitieus en wil me in beide sporten nog verbeteren."

Wat is uiteindelijk leuker de zomer clinics met de mountainbike of de winter skileraar

"Ik denk dat ik de zomer tot nu toe leuker vind. Dat komt voornamelijk omdat ik van de zomer met het mountainbiken zelf ook veel uitdaging had omdat de gasten waarmee ik op pad was ook een hoog niveau hadden. In de winter is dat een stuk minder. Ik geef hier ook veel les aan beginners en zelf aan mensen die nog nooit op ski's hebben gestaan. Dat komt natuurlijk omdat ik tot nu toe alleen het eerste Oostenrijkste skileraren diploma heb. Dat is bij het mountainbiken niet nodig. De eigenaar wist gewoon dat ik goed kon fietsen en hij stuurde me dan ook met de gevorderde op pad."

 

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Friday the 7th. .