Het was een meetmoment afgelopen weekend tijdens de Swim Cup The Hague voor Maaike de Waard. Het piekmoment zal tijdens de Swim Cup in Eindhoven moeten komen. Net als afgelopen weekend in Den Haag wedstrijden waar de limieten voor het WK in Boedapest Hongarije kunnen worden behaald. De Rozenburgse heeft al een de limiet voor de 50 rug en de 50 vlinderslag behaald. De wedstrijden in Eindhoven zijn tevens ook de Nederlandse Kampioenschappen lange baan.

Het was een succesvol weekend voor Maaike de Waard die zowel in Den Haag de 50 rug als ook de 100 rugslag won. Met als afsluiting een prachtige tijd van 1:01.15 op de 100 rug waar ze de limiet voor het WK in Hongarije nog niet heeft behaald. De limiet voor het WK op de 100 rug staat erg scherp, dan moet het nog een seconde harder dan de mooie tijd waarop Maaike de klokken liet stilstaan afgelopen zondag tijdens de Swim Cup. Het zag er in de ochtend series niet naar uit dat het in de finale nog zo hard zou gaan. “Erg tevreden met deze tijd”, vertelde Maaike 2 uur na de wedstrijd in Den Haag over de 100 meter rugslag. “In de ochtend tijdens de series was het niet nodig om voluit te gaan om de finale te halen. Dus die energie kon ik sparen voor de finale.” Maaike startte niet op de 50 vlinderslag waar ze wel ingeschreven stond. “IK wilde weten waar ik stond op de 100 meter rugslag. Voor de series stond de 50 vlinderslag 30 minuten voor de 100 rug gepland en in de finale zou er maar 15 minuten tussen zitten. Dat is te kort om goede prestatie neer te zetten, zeker als het niet echt moet. Voor de 50 vlinder heb ik de limiet al gehaald. Dat wil niet zeggen dat ik de vlinder daarom niet wilde zwemmen maar het zat gewoon niet goed in het schema. Daardoor kreeg de 100 rug prioriteit.” Is er minder druk nu je al een paar limieten hebt behaald voor het WK? “Nou je wil natuurlijk wel de snelste blijven! Maar op zo’n wedstrijd als in Den Haag is er wel druk maar niet zo heel hoog. Natuurlijk wil je wel kijken of je op de goede weg bent! De 100 “MOET” er niet bij op het WK, maar het zou wel heel erg leuk zijn. Ik zou sowieso wel weer een mooie stap willen maken met de 100 rug.”

Maaike startte op drie afstanden tijdens de Swim Cup The Haque, de 50 en 100 meter rugslag en de 50 meter vrije slag. Tijdens die wedstrijden won de Rozenburgse beide afstanden op haar specialiteit, de rugslag. De tijd op de 50 rug was zowel in de series als in de finale onder de limiet voor het WK (28.33 serie, 28.03 finale). Op de 50 meter vrije slag start Maaike als het in het schema uitkomt. Maaike is een pure sprintster en zo’n 50 vrij is ook goed om nog meer inhoud te krijgen op de korte afstand. In Den Haag werd Maaike 6e, in een tijd van 25.76 (PR Maaike 25.62).De limiet voor de 100 rugslag voor de WK staat scherp, 1:00.18. Op de 100 rug zwom Maaike in de series, 1:02.69 en in de finale 1:01.15. Een succesvol weekend in Den Haag voor de Rozenburgse, met winst op de 50 en 100 rugslag, waarna Maaike zich nu gaat voorbereiden op de Swim Cup Eindhoven van 6 t/m 9 april, tevens het NK lange baan.

Foto: Met dank aan Kees-Jan van Overbeeke www.zwemfoto.nu