Afgelopen weekend stond Maaike de Waard aan de start van Bergen Swim Festival 2017 als voorbereiding op het naderende WK in Boedapest Hongarije. Maaike zwom in Bergen de 50 rug, 50 en 100 vlinder en de 50 vrij. Vooral de 100 vlinderslag was op een toernooi als in Bergen een nieuwe uitdaging. In Bergen stond een groot deel van de Europese top aan de start, naast de Nederlandse toppers, onder anderen Katinka Hosszú uit Hongarije en Sarah Sjöström uit Zweden. Maar ook stond Lisa Graf uit Duitsland aan de start.

Op de eerste dag was pech en een verkeerde inschatting de reden dat Maaike de finale van de 50 rugslag miste. Na de series in de ochtend waar Maaike als snelste naar de finale ging, kwam ze in de afvalrace een fractie van een honderdste seconde te kort voor het podium. “Wel jammer dat de 50 meter races afvalraces waren”, vertelde Maaike vanuit Noorwegen. “Je gaat dan eigenlijk alleen in de ochtend voluit. Je kan met zo’n afvalrace ’s middags niet voluit gaan. Dat houd je niet vol. Bij de 50 rugslag had ik het ook nog verkeerd ingeschat, ik werd net uitgetikt terwijl ik niet alles had gegeven.” Afvalraces komen op dergelijke toernooien wel vaker voor en voor het publiek aantrekkelijk maar voor de zwemsters een aanslag. De beste 8 aan de start, dan vallen er 3 af gelijk de volgende race met 2 afvallers en vervolgens de finale met 3 zwemsters. Drie wedstrijden achterelkaar met een tussenpauze van hooguit 3 minuten, slopend dus. Het inschattingsfoutje koste Maaike de finale en het podium. In Bergen drie Olympische kampioenen op het podium van de 50 rug, Hosszu won in 28.37, Nielsen 2e in 28.57 en 3e Graf in 29.82. De tijd van Maaike 29.01, een tijd die later bleek sneller te zijn dan die van Graf in de finale. Op de tweede dag een herhaling van de eerste dag nu op de 50 vlinderslag. Ook daar een afvalrace in de middagsessie. Maaike had zich vlot geplaatst voor de finaleronden in de ochtendsessies maar kwam net als op de 50 rug ook op de 50 vlinder net niet tot de finale. Ook hier de 4e tijd, 27.04, en kwam Maaike 4/100 te kort voor de finale. De knock-out race is een lastig onderdeel omdat je de krachten moet verdelen over 3 snel na elkaar komen de wedstrijden. Sarah Sjostrom won (26.55), Ranomi Kromowidjojo werd 2e in een tijd van 26.80 en Katinka Hosszu won het brons in een tijd van 27.00.

De 100 vlinderslag

Zeker op toernooien als in Bergen is de 100 vlinderslag een nieuwe uitdaging voor Maaike de Waard. Maaike stond aan de start op de slotdag op de 50 vrij en de 100 vlinder. Op de 50 vrije slag ging Maaike als zesde naar de finale, maar melde zich af voor een verder verloop van de wedstrijd. Maaike had haar zinnen gezet op de 100 vlinderslag om te kijken hoever ze met de Europese top aan de start op die afstand zou kunnen komen. Het werd een succes en met het afmelden voor de 50 vrij een goede keuze gemaakt. Maaike op het podium op die afstand. “Over de 100 vlinder ben ik wel tevreden, ik had niet gedacht een PR te kunnen zwemmen”, vertelde Maaike die inmiddels onderweg is naar het Spaanse Malaga voor een trainingskamp als verdere voorbereiding op het WK in Boedapest. In Bergen won Sarah Sjonstom de 100 vlinder (56.32), was het zilver voor Lucie Svecena (59.21) en het brons voor Maaike de Waard in een tijd van 59.53. De tijd van Maaike was een verbetering met ruim 4/10 van 59.96 naar 59.53 van haar persoonlijk record.