Helemaal tevreden was Maaike de Waard niet over het WK in Budapest. “Ik was gekomen voor een PR en die heb ik niet behaald. Dus helemaal tevreden ben ik zeker niet”, vertelde Maaike vanuit Budapest. Maaike startte tijdens het WK in Hongarije op de 50 rugslag en de 50 vlinder. Op de 50 rug een 19e plaats en op de 50 vlinder 12e plaats. Op die laatste afstand heel dicht bij een finaleplaats, de laatste acht. Het zijn soms maar honderdste van een seconde die het verschil maken. Inmiddels is ze onderweg naar Moskou waar wedstrijden voor de World Cup worden gezwommen.

50 meter rugslag op het WK

“De 50 rug viel heel erg tegen. Ik voelde me zo goed, en als je dan die tijd op het bord ziet staan, dan baal je flink…… ik had niet echt iets tijdens de race wat echt slecht ging, maar uit de analyse kwam dan de lengte in mijn slag niet optimaal was”, keek Maaike terug op die race. Maaike startte in de 5e serie tussen de snellere zwemster op de 50 rug. Zoals altijd heeft Maaike een prima start en een goede onderwaterfase. Maar in de slotfase moest ze wat inleveren. Uiteindelijk tikte ze aan in een tijd van 28.42, een tijd die niet goed genoeg was voor de halve finale. Maaike werd 5e in haar heat waarvan de eerste 4 zich wisten te plaatsen voor de halve finale. Uiteindelijk kwam Maaike 2/10 van een seconde te kort voor een plaatsje in de halve finale. Maaike heeft een PR op de 50 rug van 27.85 en die had ze graag definitief aan de geschiedenisboeken willen toevertrouwen. Het werd geen PR en een 19e plaats in een wedstrijd waar de wereldtop aan de start stond.

50 vlinderslag op het WK

Er werd verschrikkelijk hard gezwommen op het WK in Budapest. Winnares Sarah Sjostrom was 0.3 seconde sneller dan op het WK in Kazan en in dat geweld stond Maaike de Waard voor het eerst op een vlinderslag op het startblok van een WK. Maaike heeft een PR van 25.83 op de 50 vlinder en haar snelste tijd dit jaar was 25.88. In de series liet ze de chrono stoppen op 26.03 goed om als 14e naar de ½ finale te gaan. In die halve finale verbeterde Maaike de tijd van de ochtendserie naar 25.89 heel dicht bij haar PR. “Op de 50 vlinder halve finale hoorde ik van veel mensen dat ik heel goed ging in het veld, alleen het laatste stukje ging iedereen me voorbij….. ik kwam op zich wel goed uit met de finish maar mijn laatste 7 meter was niet goed..”, kan Maaike toch terugkijken op een prima WK. Voor het eerst op een WK lange baan op de 50 vlinder en dan een 12e plaats, is een prestatie die er wezen mag. En Maaike is nog maar 20 jaar, haar beste jaren moeten nog komen.

Op alle 3 de wedstrijden van de World Cup aan de start

De koek is nog niet op voor de Rozenburgse. De komende weken staan er 3 wedstrijden voor de FINA/airweave Swimming World Cup 2017 op het programma. Wedstrijden in Moskou, Berlijn en Eindhoven. Maaike zal in deze steden aan de start staan. Een beloning voor het goede zwemmen van het vorig seizoen op de korte baan. In Moskou staan er maar 4 Nederlandse zwemmers aan de start, naast Maaike, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Jesse Puts. In Berlijn komen er meer Nederlandse zwemmers aan de start en in Eindhoven zal de complete ploeg van NTC (Nationaal Trainingscentra) Eindhoven aan de start staan. Voor Maaike dus nog geen vakantie. “Nee zeker nog geen vakantie, vandaag gaan we met een klein groepje naar Moskou voor de 1e world cup. Hier zullen ook heel veel wereld toppers zijn. Ik sta in Moskou ingeschreven op de 100rug, 50 vrij en 50 rug. In Berlijn op de 50 vlinder, 50 rug, 100 wissel en de 50 vrij. In Eindhoven op de 100 vrij, de 100 rug en de 5 vlinder.” Er mochten maar 4 zwemmers aan alle drie de wedstrijden deelnemen en daar zit de Rozenburgse Maaike de Waard dus bij.