Het waren drukke weken voor de Rozenburgse Maaike de Waard. Na het wereld kampioenschap langen baan in Budapest 3 wedstrijden in de World Cup series 2017, Moskou, Berlijn en Eindhoven. Podiumplaatsen, PR’s en limieten voor het EK later dit jaar in Denemarken. Een gouden plak was er op de 50 mix estafette, een race die voor Maaike eigenlijk niet op het programma stond, maar door ziekte van Kira Toussaint op het allerlaatste moment, zonder voorbereiding, aan de start moest staan.

Moskou

“Het was een hele reis, wel vermoeiend maar ook echt heel leuk! Ik had het niet willen missen. Na de WK was het wel even omschakelen naar de korte baan, opeens veel keerpunten”, lacht Maaike die ondanks de hectische periode altijd even tijd voor ‘sportenrozenburg’ maakt. “In Moskou hadden we een ochtend vrij om iets leuks te doen. We zijn toen naar het Rode Plein geweest. Mooi en indrukwekkend om te zien!” Maar het was vooral presteren wat hoog in het vaandel stond. Maaike stond ook aan de start van nummers waar nu niet direct een hoge druk op presteren lag zoals de 100 vrij maar Maaike ontwikkeld zich steeds verder als allround, alhoewel de rug en vooral de 50 rug haar specialiteit is. Maar ook op de 50 vlinder kan Maaike mee met de wereldtop. “Ikging wel naar de World Cup met als doel al wat limieten te zwemmen. En dat is ook gelukt. Moskou was even omschakelen van 50 naar 25 meter bad. Je bent opeens heel snel bij de muur. Ik begon met de 100 rug in Moskou, ik had al lang geen 100 gezwommen dus ik was wel benieuwd wat ik kon. Ik zwom wel het limiet maar nog wel veel boven mijn pr. Maar op zich was ik er voor nu wel tevreden mee. De 50 rug ging op zich ook wel oké in Moskou”, kijkt Maaike terug op de eerste van drie World Cup wedstrijden. Op de 50 rug pakte Maaike de zilveren medaille

In Berlijn had Maaike een drukke dag

“In Berlijn had ik inderdaad een drukke dag! Er zat overal iets meer dan een half uurtje tussen, dus ik kon tussendoor mooi even uitzwemmen, dat hielp wel! Ik wilde gewoon op alle afstanden zo goed mogelijk zijn, en dat is denk ik wel gelukt (met een dikke knipoog).” Maaike stond in Berlijn op3 afstanden aan de start en ook 3 keer op het podium. In de series was er al een limiet voor de 50 vlinder. De tijd van Maaike was 25.55 (limiet 26.04). Ook op de 50 rug was er een limiet (27.30) voor Denemarken, Maaike liet de chrono’s stoppen op 26.66. Maaike raakte op de 50 rugslag wel haar Nederlands record kwijt aan Kira Toussaint. “Tussendoor inderdaad mijn Nederlands Record kwijtgeraakt. Dat was wel even jammer, maar records zijn er om verbroken te worden, dus ook die van mij.” Drie keer aan de start in de avondsessie van de Swimming World Cup 2017 in Berlijn en 3 keer op het podium. Eerst brons op de 50 vlinder in een tijd van 25.24, ook op de 50 rug was er brons voor Maaike in een tijd van 26.55 en de koek was nog niet op de 4 maal 50 mix medley (met Jesse Puts, Arno Kammiga en Ranomi Kromowidjojo) goud in een tijd van 1:38.41 een nieuw Nederlands record. Maaike zwom de 50 vlinder in een super snelle tijd van 24.91. “Met de estafette is het normaal dat je dan een snellere tijd zwemt, je mag namelijk al bewegen met de start, als je maar net weg gaat op het moment dat de persoon die voor jou zwemt, aantikt.” Op de tweede dag van het toernooi in Berlijn stond Maaike de Waard aan de start van de 100 meter wisselslag. Maaike stond nog nooit op internationale wedstrijden op dit nummer aan de start. Maaike werd 10e in een prachtige tijd van 1:00.97. In de series van de 50 vrij was er een 15e plaats voor Maaike in een tijd van 24.85.

Terug in het vertrouwde bad van Eindhoven

“Eindhoven was echt heeeeel gaaf om te zwemmen! Het publiek was heel enthousiast. De 100 vrij ging niet goed, maar dat hoefde ook niet echt. In de middag zwom ik onverwacht de 50 rug in de estafette. Dat was een bijzondere race, omdat ik een hele andere voorbereiding had, en niet had ingezwommen, maar erg leuk om te doen! De 2e dag in Eindhoven had ik eigenlijk ook 100 rug maar omdat er niet veel tijd tussen de 100 rug en 50 vlinder zat, heb ik de 100 afgezegd. Er waren kansen op het podium op de 50 vlinder. Deze ging in de ochtend best goed, maar ik de middag kwam ik 2 keer niet goed uit (bij het keerpunt en finish) en zwom ik iets langzamer dan in de ochtend.” Eindhoven was niet alleen erg gaaf maar ook succesvol voor de Rozenburgse. Het werd misschien wel de ‘Kers op de Taart’. Op de 50 vlinder brons maar ook succes op de mix estafette. Door ziekte van Kira Toussaint moest Maaike de Waard op het allerlaatste moment invallen op de 4 X 50 mix. Maar het leverde Maaike, Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer GOUD op tijdens de World Swim Cup in Eindhoven. De tijd die goed was voor de eerste plaats 1:39.34.

“Ik vind het erg leuk dat ik podiumplaatsen heb gehaald, maar met mijn tijden ben ik nog niet helemaal tevreden. Deze moeten nog wel wat sneller, maar we gaan na de vakantie ook weer wat meer korte baan trainen, dus dan wen je al meer aan die 25 meters.”