Nederland zal met een grote delegatie aan de start staan van het EK van 3 tot en met 9 augustus van dit jaar in Glasgow. Naar het zich laat aanzien zal bondscoach Marcel Wouda zeker met 25 zwemmers naar Schotland afreizen. Onder de zwemsters ook Rozenburgs topzwemster Maaike de Waard. Tijdens de afgelopen Swim Cups in Den Haag en Eindhoven regende het limieten en heeft ook Maaike de Waard zich geplaatst voor het Europees Kampioenschap lange baan.

Na de Swim Cup in Eindhoven was er even rust voor Maaike en had ze 10 dagen vrij. Een klein beetje trainen bij De Zeehond in Rozenburg om niet alle opgebouwde conditie te verwaarlozen. Vorige week is de aanloop naar Glasgow begonnen en zijn de zwemmers en zwemsters van het NTC Amsterdam en Eindhoven gezamenlijk aan de voorbereidingen voor Glasgow begonnen. Tussen al die trainingen door kijken we met Maaike nog even terug op Den Haag en Eindhoven en vooruit op de wedstrijden die in het kader van Glasgow op het programma staan.

Hoe kijk je terug op Den Haag en EindhovenIk ben niet heel tevreden over de wedstrijden… Maar ik heb me geplaatst voor de EK (al wilde ik graag op meerde afstanden een limiet zwemmen). Op de eerste dag van de Swim Cup Den Haag, zwom ik de 50 vlinder. Die viel heel erg tegen. Het was dan ook een uitdaging om de knop om te zetten en op de 50 rug van de volgende dag te focussen. Op de 50 rug zwom ik wel de limiet maar het zat dicht bij elkaar en het volgende weekend konden er ook nog limieten worden gezwommen, dus niks was nog zeker.
Op de Swim Cup Eindhoven zwom ik op de eerste dag de 50 vlinder en de 100 rug. Het was een lange tijd geleden dat ik de 100 rug had gezwommen dus ik was erg benieuwd hoe dat zou gaan. Eerst zwom ik de 50 vlinder, die ging weer niet goed, maar dit was niet zo’n grote verrassing. Het zou erg knap zijn als je in 1 week 1,3 sec harder gaat, met een dikke knipoog van Maaike. De 100 rug ging wel beter dan ik had verwacht, maar ik had toch wel graag de limiet gezwommen.”

Is er nog een mogelijkheid om te starten op nummers waar je nog geen limiet hebt gehaald zoals bijvoorbeeld de 100 rug en hoe zit het met de estafettes.We weten nog niet of er gestart mag worden op nummers waar je geen limiet op hebt gezwommen, er kunnen zich ook nog steeds mensen kwalificeren.
Ik kom op dit moment ook niet in aanmerking voor de estafettes, er zijn 2 mensen voor mij op de rug (voor de wissel estafette) en bij de vrije slag zit ik niet in de top.”

Hoe ziet je programma naar Glasgow er nu uit. “Nu is het vooral weer trainen. Op 12 en 13 mei hebben we een Challenger in Dordrecht waar ik de 100 vrij, 100 rug en 50 rug zal zwemmen. En we gaan nog met de groep naar de Sette Colli in Rome, eind juni.”

Als er in wedstrijden limieten kunnen worden gezwommen moet dat van te voren worden aangevraagd. Dordrecht zit daar niet bij en dat zal zeker voor Maaike de Waard een wedstrijd worden om te kijken hoe ze er voor staat. Tijdens de wedstrijden in Rome, De Sette Colli van 29 juni t/m 1 juli, kunnen er nog wel limieten worden gezwommen. Ook het ONK van 22 t/m 24 juni in Amersfoort is een wedstrijd waar nog limieten kunnen worden gezwommen.

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Thursday the 8th. .