Maaike de Waard is terug uit Schotland waar ze aan de start stond op de 50 rugslag, de mixestafette over 4 X 100 meter en de 50 vlinderslag tijdens het EK lange baan. Ook in het zwemmen kijken coaches nadrukkelijk naar de medaille kansen en stond Maaike wel in de series aan de start van de 100 meter mixestafette maar moest ze haar plaats in de finale afstaan. Iets wat overigens van te voren was bepaald. Maaike ging samen met Ranomi Kromowidjojo, Joeri Verlinden en Arno Kamminga door als snelste naar de finale. Ook op de 50 vlinderslag zwom Maaike een tijd die goed was voor de halve finale maar daar mogen maar twee zwemsters per land door en was Maaike de derde Nederlandse.

“Ik wist dat ik op de 50 vlinder een tijd moest zwemmen die ik dit hele seizoen nog niet gezwommen had, dat is helaas niet gelukt”, vertelde Maaike over die uitschakeling. “Dan loop je aan tegen het feit dat er maar twee per land door mogen. Maar de tijd viel me nog het meest tegen.”

Met wat voor doel was je naar Glasgow afgereisd? “Ik wilde in Glasgow graag mijn persoonlijke records aanvallen. En sowieso mijn beste tijd van het seizoen zwemmen. Ik wist dat de 50 rug sterk bezet was. Ik wist ook dat ik voor de finale echt hard (minimaal pr) zou moeten zwemmen. Uiteindelijk was ik niet tevreden over mijn tijden op de 50 rug, Wel was ik blij dat ik de verbeterpunten uit de ochtend race, in de middag veel beter had gedaan, maar de plaats viel wel tegen.” Maaike zwom een tijd van 28.09, een tijd die in de finale goed zou zijn geweest voor een vijfde plaats, maar dat soort bespiegelingen gelden niet in de zwemsport.

Mixestafette in de series starten en vooral tegen mannen zwemmen is dat een nadeel / veel golfslag of merk je dat verder niet? “De estafette vond ik erg leuk! Ik wilde graag pr zwemmen, dat is helaas niet gelukt. Maar wel mijn snelste ochtend tijd ooit. Mixed estafette is een bijzondere. Bij een mixed estafette mag je zelf de volgorde van mannen en vrouwen bepalen, vaak wordt er gekozen om op de “langzaamste slagen” (de rugcrawl en de schoolslag) een man in te zetten, omdat hier het verschil het grootst is tussen de mannen en de vrouwen. Maar Nederland heeft niet echt hele goede mannelijke rugcrawl zwemmer, dus mocht ik zwemmen. Maar dus wel tegen landen die wel een man als eerste hadden. Bijzondere ervaring, maar wel erg leuk! Ik was wel bang dat ik veel stroming zou voelen, maar ik heb me eigenlijk alleen maar met mijn eigen race en eigen raceplan bezig gehouden, dus ik heb er voor mijn gevoel geen last van gehad. Ik wist dat ik niet zou starten in de finale, aangezien we een snellere rugcrawl zwemster hadden.” In de finale nam Kira Toussaint de plaats in van Maaike de Waard. Nederland werd uiteindelijk vierde net naast het podium.

Hoe kijk je terug naar het toernooi? “Ik ben uiteindelijk wel tevreden over mijn 100 rug, omdat ik nu wel weet dat ik op de goede weg ben. Met de 50 meters ben ik niet tevreden. En nu vakantie! Even niet zwemmen, even niks.”