Maaike de Waard is inmiddels alweer naar Noorwegen waar ze in Kristiansand aan de start zal staan van de North Sea Swim Meet. Nog even wat wedstrijdprikkels opdoen zoals Maaike dat zelf verwoordt. Net terug uit Aken, waar voor Maaike deelname in december aan het WK in China definitief werd, hadden we nog net even tijd om terug te kijken op een succesvol toernooi tijdens het International Swimming Festival in Aken.

Voor een topzwemster zijn er altijd nog wel verbeterpunten en is het vooral kijken naar honderdste van een seconde. In Aken stond Maaike drie keer op het hoogste treetje van het podium een prestatie die niet onvermeld mag blijven. De overwinningen waren ook nog eens met een International Swimming Festival Record. Doel was om naast de goede prestaties, deelname aan het WK in China veilig te stellen. Daarvoor moest ze concurrent Kim Busch voorblijven. Maaike won in Aken de 50 vlinder in een tijd van 25.36, en was China zeker. Maaike won in Aken ook de 50 (26.72) en 100 meter rugslag (57.47). En ook die afstanden met een International Swimming Festival Record. Op de 50 vrije slag werd de Rozenburgse gediskwalificeerd, omdat ze volgens de scheidsrechters te lang onderwater had gezwommen.

Maaike de Waard

“In al mijn races zaten eigenlijk nog verbeterpunten”, vertelde Maaike met een lach. “Bij de 50 vlinder had ik in de ochtend eigenlijk best een goede race verdeling, maar zwom ik niet extreem hard. Ik kwam in deze race 2 keer heel goed uit bij mijn keerpunt en finish. Meestal is dat iets wat in de middag nog beter kan maar nu dus niet….. nu kwam ik in de middag juist 2 keer niet goed uit bij het keerpunt en de finish, maar zwom ik gelukkig wel harder. Waarschijnlijk omdat mijn lichaam toch wat meer wakker is in de middag. Daarna had ik snel de 50 rug, daarvan wist ik wel een beetje dat het geen pr zou gaan worden, omdat die wedstrijd binnen 10 minuten na de 50 vlinder was. Daarna had ik nog de 50 vrij, waar ik een pr zwom, maar ik werd gediskwalificeerd omdat ik na de start langer dan 15 meter onderwater zwom. Dit had ik zelf echt niet door, maar als je lang onderwater gaat, kan dit ook wel eens mis gaan, zoals nu.. (de eerste keer in mijn zwemcarrière). En de 100 rug een mini pr inderdaad, blij mee, maar zeker nog wat verbeterpunten. Zolang de kwalificatieperiode nog niet geëindigd was, was ik niet 100 procent zeker van mijn plek voor het WK in China, dus ik moest wel mijn plekje behouden, en dat is gelukt. Geen rug dit keer op de WK. Ik zwem meestal vlinder en rug, dus eigenlijk is dit iets “minder”, ik had natuurlijk ook graag de rug afstanden gezwommen.”

Op onze vraag of het seizoen met deelname aan het WK nu geslaagd is was de Rozenburgse stellig. Mijn seizoen is zeker nog niet geslaagd!! Het gaat vooral om de lange baan”. Maaike is een sprintster pur sang, oftewel van zuiver ras, en de 50 meter wedstrijden liggen Maaike erg goed. Maar in de zwemsport worden de wedstrijden ook gezwommen op de 100 meter. Daar liggen nog verbeterpunten voor de topsportster uit Rozenburg. Aken staat in de geschiedenisboeken, deelname aan het WK korte baan in China zeker op de 50 vlinder. Of ze daar kansen heeft?

Foto’s: Archief sportenrozenburg