Voor Maaike de Waard is er even geen zwemmen en geniet ze van een paar vrije dagen rond Kerst en Oud en Nieuw. Alhoewel ze wel elke dag moet aangeven, zoals alle topsporters in Nederland, waar ze is en een uurtje ter beschikking moet zijn voor dopingcontrole. Met Maaike kijken we terug op het seizoen tot nu toe. Zeker succesvol al blijft de Rozenburgse nuchter onder al die medailles, podiumplaatsen en successen tijdens de estafettes op het WK. “Ik houd eerlijk gezegd niet bij hoe vaak ik op het podium heb gestaan dit seizoen. Sommige wedstrijden zijn ook niet heel goed vergelijkbaar”, vertelde ze op onze vraag hoe vaak stond je dit seizoen al op het podium.

Het NK in Tilburg, afgelopen weekend, liet Maaike voor een groot deel aan zich voorbij gaan en startte alleen op de vrijdag. Ze kwam uit China na een druk WK, al stond van te voren al vast dat ze niet op alle afstanden aan de start zou staan. “Klopt, ik startte alleen op vrijdag. Opladen na eigenlijk al een eindtoernooi (WK korte baan) is erg moeilijk, zeker met een jetlag. Dus ik had er van te voren al voor gekozen om alleen op vrijdag te zwemmen.”

Wat was je hoogte punt in het seizoen tot nu toe? Waar was je minder tevreden? “Het hoogtepunt tot nu toe was natuurlijk wel het WK korte baan in zijn geheel. Estafettes mogen zwemmen, medailles gehaald en individuele finale gehaald. Ik zwom in de halve finale 50 vlinder een pr, waar ik erg blij mee was, maar ik had graag nog eens dat pr gezwommen in de finale.”

Deelnemen aan NK, EK en WK worden bepaald door het halen van limieten. Hoe wordt bepaald waar je aan de start komt bij Wereldbekerwedstrijden, North Sea Swim Meet in Noorwegen, wedstrijden in Laussane? “Aan welke wedstrijden je mee mag doen, hangt van de wedstrijden af: of je wordt uitgenodigd of dat de KNZB wordt uitgenodigd. Dit heeft eigenlijk niks met limieten te maken, er wordt vooral naar namen en prestaties gekeken.”

De zwemwereld wordt opgeschrikt door een dopingvoorval in de ploeg, daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten. Wat krijg je daar van mee? “Het dopingvoorval (Kira Toussaint, red.) kregen wij op dezelfde dag te horen, als dat het naar buiten kwam en in de pers verscheen. Dit heeft de KNZB goed aangepakt, anders had het misschien voor wat onrust op het WK gezorgd.” KNZB melde dat Kira ziek was en terug naar Nederland.

(Zwemster Kira Toussaint heeft vorige maand bij wereldbekerwedstrijden in Peking positief getest op het verboden middel tulobuterol. "Het is voor mij volledig onbekend hoe deze stof in mijn lichaam terecht is gekomen. Zelf sta ik 100 procent voor een schone sport", zegt de 24-jarige Nederlandse in een verklaring.) Bron KNZB.

Als topsporter heb je met dopingcontroles te maken, moet je net als wielrenners elke dag beschikbaar zijn en vertellen waar je bent? “Ja, je moet elke dag, net als alle topsporters in Nederland, een uur aangeven waar en wanneer de dopingcontroleur zou kunnen komen.”

Je wordt steeds meer allround en ook op de estafette een belangrijke schakel, werk je daar ook bewust naar toe? “Nee eigenlijk niet heel erg. Ik ging naar dit WK met het idee dat ik 1 estafette zou zwemmen. Dit liep uiteindelijk iets ander. Omdat we maar met 5 meiden waren, hadden we weinig keuze in opstelling.”

Presteren op dit niveau is een constante druk op je schouders, hoe ga je daar mee om en hoelang wil je nog op dit niveau blijven presteren? “Ik ervaar eigenlijk niet heel veel druk, en anders leg ik mezelf deze druk op. (Maaike lacht) Haha eigenlijk zolang mogelijk! Zolang ik er plezier in heb en het allemaal lichamelijk, mentaal en financieel mogelijk is.”

Nu vakantie en wat staat er na de vakantie in het nieuwe jaar op het programma? “Na de vakantie begint het lange baan seizoen alweer! Ik begin in Januari met een wedstrijd in Antwerpen.”

Tenslotte wenst Maaike al haar fans, volgers en de bezoekers van sportenrozenburg ‘Fijne kerstdagen en alvast een gelukkig, gezond en sportief nieuw jaar’.

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Saturday the 16th. .