Het leek een sprookje, maar wel een sprookje dat werkelijkheid is geworden. Maaike de Waard is op weg naar de Olympische Spelen van Tokio. Een droom die uitkomt en misschien is Maaike wel beter dan in haar mooiste dromen. Geboren in het ziekenhuis van Vlaardingen en woont op dit moment niet alleen op Rozenburg maar ook in Eindhoven waar ze lid is van HPC Eindhoven. Maar ze is en blijft een Rozenburgse. In de weekenden, vakanties en als ze even niet hoeft te trainen is ze graag terug op vertrouwde nest en dat staat op Rozenburg.

Ze moest op jonge leeftijd kiezen tussen turnen en zwemmen. Misschien een moeilijke maar wel de juiste keuze die ze toen gemaakt heeft. Inmiddels grossiert Maaike podiumplaatsen, records en Nederlandse titels. Er prijkt ook een Wereldrecord op het palmares van de Rozenburgse. Samen met Ranomi Kromowidjojo, Kim Busch en Femke Heemskerk een wereldrecord gezwommen op de 4 X 50 vrije slag bij de dames. Maar deelnemen aan de Olympische Spelen is toch de mooiste prijs.

“Ik zwem bij HPC Eindhoven, een regionaal trainingscentrum van de KNZB. Maar ik ben in Rozenburg begonnen met zwemmen”, vertelde Maaike ons in mei 2014. Nog een paar opmerkingen van Maaike uit dat interview waar Maaike vertelde hoe het allemaal is begonnen. “Op mijn 7e bij De Zeehond 73, bij Marjan (Vroegindewei red.) begonnen. Vond het heel leuk, maar turnen vond ik ook leuk!(Excelsior). Ik heb tot mijn 12e jaar, 2 a 3 uur per week gezwommen en daarnaast turnde ik 4 uur. Het zwemmen ging steeds beter, mocht naar het NJK en toen ik 12 was, kwalificeerde ik me ‘opeens’ voor de EYOF (Europees Jeugd Olympisch Festival) in Tampere, Finland. Na de basisschool in Rozenburg ging ik naar de middelbare school in Brielle. Turnen, zwemmen en school samen was te veel, ik heb toen voor zwemmen gekozen. Ik ging toen ongeveer 8 uur per week zwemmen bij de Zeehond en de Kring/STAR. Ik ben op mijn 14e, parttime gaan trainen in Dordrecht bij het RTC, met Martijn van den Maagdenberg als trainer. Hiervoor moesten mijn ouders veel rijden In ochtend van 6-half 8 in Dordrecht, snel naar Brielle naar school, in middag naar huis en 2 x in de week ook nog in de middag naar Dordrecht. Bij Marjan trainde ik dan op vrijdagochtend, op zaterdag nog in Dordrecht.”

In 2014 goud op de Jeugd Olympsche Spelen in Nanjing

Het was de eerste droom die uitkwam, Maaike behaalde een gouden medaille op de jeugd Olympiade in China. Op haar specialiteit de 50 meter rugslag. Makkelijk ging het allemaal niet. In de series (4e heat) won Maaike haar heat met een tijd van 29:03. Maar de verschillen waren klein op de 50 meter rugslag. In de halve finale deed de Rozenburgse er nog een schepje bovenop met een tijd van 28:88 maar dat was niet de snelste tijd overall. Het moest dus nog sneller want Gabrielle Fa'Amausili was sneller en ook Danielle Hanus liet de chrono's een fractie eerder stoppen. De onderwater fase was grandioos. En het kon nog sneller in de finale en moesten Gabrielle Fa'Amausili en Danielle Hanus het antwoord schuldig blijven. Het was de Britse Jessica Fullalove die nog het beste in het spoor van Maaike kon blijven en het zilver won. Gabrielle Fa'Amausili tikte als derde aan en won het brons. De voorsprong bouwde Maaike op bij de start en de onderwater fase, een voorsprong die ze nooit meer weggaf. Alweer 7 jaar geleden, de beste op de 50 rug in China en keerde Maaike terug naar Rozenburg met ‘GOUD’ om haar nek.

Het begin van het succes verhaal van Maaike de Waard. Maar er was altijd een droom, wat meer en meer een doel werd, de Olympische Spelen. Niet eenvoudig, immers Maaike is een sprinter op de rugslag, haar domein is de 50 meter en dat is geen Olympische afstand. Op de 100 rug moest het gebeuren, maar werd Maaike ook steeds beter op de vlinderslag. En ook op de estafette nummers werd Maaike steeds vaker ingezet. Aanvankelijk op de rugslag, maar ook op de vlinderslag kan Maaike haar bijdrage aan succes steeds vaker leveren. De tijd van dromen is voorbij, onderweg naar Tokio waar de Rozenburgse deelneemster is aan de Olympische Spelen. Het doel bereikt, “Let the games begin”