Onze Rozenburgse topzwemster Maaike de Waard kan terugkijken op een geslaagd Wereld Kampioenschap in Budapest. Met een finaleplaats op de 50 vlinder in een persoonlijk besttijd en afsluitend een Nederlands Record in de finale van de 4 X 100 wissel bij de dames.

Een nieuwe generatie dient zich aan. Het was natuurlijk even wennen, geen Kromowidjojo en geen Heemskerk meer in het water. Vooral individueel, maar zeker op de estafette is dat een aderlating. Daar was er vaak eremetaal voor Nederland. Maar ook de nieuwe generatie klopt aan de poort. Op de 4 X 100 mix estafette was er brons voor Nederland en op 4 X 100 wissel bij de dames, met in de ploeg Maaike de Waard, was er een nieuw Nederlands Record. In Budapest stonden wel de beste van de wereld aan de start. Zo somber als sommige criticasters willen doen geloven is het niet. Wel heeft corona bij de clubs voor de nodige achterstand bij het doorstomen van talentjes gezorgd. Maar als we kijken naar, Marit Steenbergen (22), Tessa Giele (19), Kim Busch (23), Maaike de Waard (25), Tes Schouten (21), Valerie van Roon (23) zwemsters die zeker nog niet aan hun top zijn en zeker ook nog verder kunnen groeien.  

Maaike startte op 4 afstanden en was evenzoveel in de top 10 te vinden. Het begon met de 100 rugslag waar Maaike in de derde serie startte. Een serie waar ook het Amerikaans kanon en de latere kampioen Regan Smith op het startblok stond. De tijd van Maaike was 1:00.46. Een tijd die goed was voor de halve finale. Ook de Nederlandse Kira Toussaint, Nederlands recordhouder op deze afstand, mocht een rondje verder op de 100 rug. Zij dook in haar serie onder de minuut, 59.69 en plaatste zich als 5e voor de halve finale. In de halve finale liet Maaike de klokken stoppen op 1:00.15, sneller dan in de ochtendseries maar net niet goed genoeg voor een finaleplaats. Uiteindelijk werd Maaike 9e op deze afstand en kwam 9/100 van een seconde te kort voor de finale.

De 50 rugslag

In de series van de 50 rugslag werd Maaike de Waard 10e in een tijd van 28.04. Ook Kira Toussant plaatste zich voor de finale zij liet de klokken stoppen op 28.17 goed voor plaats 13. In de halve finale moest de tijd van de ochtendsessie worden verbeterd. Maaike had een tijd van 27.77 in de halve finale maar die tijd was 8/100te langzaam om in de finale te kunnen staan. Wel weer bij de beste tien van de wereld. De Canadese Kylie Masse won in Budapest in een tijd van 27.31. Kira Toussaint, die de finale wel net haalde, werd 8e in een tijd van 27.80. Dat Maaike in de halve finale sneller was dan de nummer 8 van de finale tekent nog maar eens over welke kleine verschillen het gaat bij het zwemmen.

De 50 vlinderslag

Een afstand waar Maaike een nieuw persoonlijk record zwom en de finale wist te bereiken. Een discipline waar de Zweedse Sarah Sjoestroem de scepter zwaait en is houder van het wereld record. Maaike plaatste zich als 4e voor de halve finale in een tijd van 25.92. Achter het trio die ook op het podium zou komen te staan. Sara Sjoestroem (Zweden), Melanie Henique (Frankrijk) en de Chinese Yufei Zhang. Maaike de Waard plaatste zich voor de finale door in de halve finale een tijd neer te zetten van 25.75. Voor Maaike een nieuwe PR. In de finale was er voor Maaike een 8e plaats met een tijd van 25.85.

Een nieuw Nederlands Record op de 4 X 100 wisselslag

Samen met Kira Toussaint (rugslag), Tes Schouten (schoolslag)en Marit Steenbergen (vrije slag) zwom Maaike een nieuw Nederlands record, Maaike nam de 100 vlinder voor haar rekening. In de eerste serie waar de dames startte zwommen ze naar een eerste plaats met een tijd van 3:57.48, goed voor de tweede tijd overall en een finaleplaats. In de series waren alleen de Australische dames sneller, 3:56.77, dan het Nederlandse kwartet. In de finale werd Nederland 5e in een tijd van 3:57.24. Voor eremetaal was het op het WK niet genoeg, maar een nieuw Nederlands record biedt toch zeker perspectief voor de toekomst. Amerika won (3:53.78), Australië werd 2e in een tijd van 3:54.25 en brons was er voor Canada in een tijd van 3:55.01.

Terugkijken met Maaike op het WK in Budapest

“Ik ben over het algemeen erg tevreden over het WK”, begint Maaike terug uit Budapest haar verhaal over het afgelopen WK. “De 100 meter rug was mijn eerste afstand en die liep niet zo lekker. Ik wilde daar graag laten zien wat ik in huis had, maar dat is helaas niet gelukt. Daar heb ik ook wel even van gebaald. Maar gelukkig gingen de 50 meters de volgende dagen wel goed! Op de 50 rug zwom ik een prima tijd, net iets boven mijn pr (en helaas net niet genoeg voor de finale), maar ik was wel blij met de manier waarop ik de races benaderde. Ik genoot ervan en dat was het belangrijkste. De 50 vlinder was ook goed! Ik zwom in de halve finale een mini pr van 0.01, maar PR is PR, en ik haalde de finale met deze tijd dus daar was ik erg blij mee. Mijn eerste WK finale. Ook hier heb ik weer erg van genoten. De 4x100 wissel mochten we mee afsluiten. We hadden van te voren gekeken naar de startlijsten en het zou nog spannend zijn of we in de finale konden komen. Uiteindelijk haalde we finale en hebben we een mooi Nederlands record gezwommen. Een mooie afsluiting van het toernooi! Het genieten heeft inderdaad centraal gestaan, dit WK. Bij de 100 meter viel ik daarmee nog wat in mijn oude patroon van het "moeten presteren van mezelf". De volgende afstanden heb ik daardoor anders aangepakt en genoten van de leuke momenten en dat ik daar überhaupt mocht staan.”

Wordt de vlinderslag meer en meer belangrijk voor je of toeval dat je daar de finale hebt gehaald en hoe en waar kan je nog enigszins sparen?

“Ik denk dat het dit keer toeval was dat ik met de vlinder nu een rondje verder kwam. De rugcrawl blijft mijn eerste slag. In de series is het nog enigszins mogelijk om te sparen al zal het op een 50 meter ook gewoon hard gaan. In de halve finale moet je wel echt alles laten zien om bij de beste 8 te zitten. Over het algemeen wordt er op een EK/WK/ Olympische Spelen het hardst gezwommen in een halve finale omdat iedereen bij de beste 8 wil zitten en een kans wil maken voor de medailles. En in de finale kan dan de druk erbij komen kijken "ik kan een medaille winnen", waar niet iedereen goed op gaat.”

Hoe ziet je dag eruit op zo’n WK?

Tussen de wedstrijden door rust ik vooral. het is eigenlijk heel "saai". Mijn dag bestaat vooral uit eten, zwemmen, eten, slapen, zwemmen, eten en slapen. Ik lig over het algemeen altijd met Marrit (Steenbergen, red.) op de kamer, altijd gezellig. Het is ook wel fijn om een vaste kamergenoot te hebben. Je kent elkaar en weet een beetje hoe die gene is tijdens de wedstrijd. Nu is het weer werken naar de EK. Het zijn ongeveer nog 7 weken. We gaan hierin nog 2 wedstrijden doen (de Speedo Fast Water Meet en Zwitserse open) en nog een gezamenlijke stage net voor de EK. Daarna is het even tijd voor een welverdiende vakantie.”

   

WK Budapest

     

Plaats

Afstand

Tijd series

Tijd ½ finale

Tijd finale

PR Maaike

9

100 rug

1:00.46

1:00.15

-

59.62

           

10

50 rug

28.04

27.77

-

27.69

           

8

50 vlinder

25.92

25.75

25.85

25.75

           

5

4X100 wissel

3:57.48

-

3:57.24

_

           

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s met dank aan NOS en Aquatics