Na een trainingstage van 3 weken in Thailand, was het internationale zwemtoernooi Golden Tour in Amiens (Frankrijk) de eerste zwemwedstrijd in 2015 waar Maaike de Waard, in 2015 aan deel ging nemen. Maaike maakte deel uit van een kleine Nederlandse selectie, die bestond uit genomineerde / gekwalificeerde zwemmers voor het WK- in Kazan.Maaike had in december op zowel de 50 rugslag als 100 rugslag de kwalificatielimieten gehaald, vandaar dat ze deel uit maakte van deze groep. Het toernooi in Amiens maakt deel uit van een wedstrijdcyclus richting de Swim Cup in Eindhoven.

Voor de zwemmers is het belangrijk nu wedstrijdritme op te doen en toe te werken naar de Swim Cup, de eerste stop op weg naar het WK Kazan. In Amiens startte Maaike op 4 afstanden: 50 vrij, 50 vlinder, 50 en 100 rugslag.

De 50 vrij was het eerste zwemnummer bij dit toernooi. Na de serie, mocht Maaike in de avond nogmaals starten in de B-finale en werd in de totaalranking 10e op dit nummer. "De race in de avond liep gelukkig beter dan in de ochtend" gaf Maaike aan;  "Dat geeft wel wat vertrouwen voor morgen, de 50 vlinder en 100 rugslag". Zaterdagochtend zwom ze de series prima en plaatste zich voor zowel de 50 vlinder als 100 rugslag voor de A-finales.

Bij de vlinder kwam ze aan de start, samen met Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Melanie Henique, allen finalisten bij het WK korte baan in Dubai in december jl. Deze dames bezette enkele minuten later inderdaad het podium, maar Maaike zwom in deze finale verrassend naar een 4e plek, net naast het podium, maar wel in een PR. "Tevreden... zeker weten " was Maaikes reactie.

Vervolgens stond de finale 100 rugslag op het programma. Hier startte ze naast Katinka Hosszu, een internationale topper op diverse afstanden, met o.a. deelname aan Olympische spelen en WK's , maar ook de Russische / GBR Ekaterina Avramova  startte op dit nummer. De eerste 50 m ging wel gelijk op, de laatste baan werd een strijd tussen Hossu en Maaike, waarbij Hossu met een kleine voorsprong als 1e aantikte en Maaike een mooie 2e plek op het podium verdiende. Op de laatste dag, was de strijd op de 50 m rugslag identiek. Ook hier kwam Maaike in de A-finale en wederom waren Hossu en Avramova haar concurrenten. Ook hier zwom Maaike naar het zilver, waarbij wederom de gouden medaille was voor Katinka Hossu. "Meer zat er niet in, maar voor nu, na een zware trainingsperiode, is het prima", gaf Maaike aan.

"Komende weken nog goed doortrainen, want in april is de Swim Cup Eindhoven en dan hoop ik weer mooie tijden neer te zetten, voor definitieve WK-kwalificatie aan het WK in Kazan, in de zomer 2015."

Maaike zal niet starten op de Grand Prix wedstrijden in Den Haag dit weekend. "Soms moet je keuzes maken", vertelde Maaike. "Voor mij is het nu beter om te trainen, en over enkele weken pas weer een wedstrijd te zwemmen."

Copyright © 2023 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Tuesday the 7th. .