Het was volop trainen voor Maaike de Waard tussen de wedstrijden in Amiens en de Swim Cup / Nederlands Kampioenschap in Eindhoven. Ook nog een periode ziek geweest en daarvan moet je eerst herstellen en dan weer op het oude niveau komen of zelfs nog beter. Nu is het werken naar het WK al zit daar nog een klein adertje onder het gras. Maar eerst even een zwemvakantie en een aantal dagen helemaal geen zwemmen. Na het behalen van goud en Nederlands Kampioen op de 50 en 100 meter rugslag nam Maaike toch de moeite om in haar zwemvakantie met ons over zwemmen te praten.

 

Hoe zit dat nu met dat adertje onder het gras

Op de slotavond van de Swim Cup/NK 2015 heeft de KNZB de kwalificaties en de nominaties voor de WK in Kazan bekend gemaakt. Wie er in de estafette ploegen gaan zwemmen is nog niet bekend gemaakt.

Kwalificaties WK Kazan

Heren: Sebastiaan Verschuren

Dames: Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Moniek Nijhuis, Sharon van Rouwendaal en Inge Dekker

Nominaties WK Kazan

Open Water: Sharon van Rouwendaal, Marcel Schouten en Ferry Weertman

Heren (jeugd nominatie): Kyle Stolk en Maarten Brzoskowski
Dames (jeugd nominatie): Marrit Steenbergen, Esmee Vermeulen en Maaike de Waard

 

Voor Maaike betekend dit dat ze is opgenomen in de WK ploeg en volledig meegaat in het voorbereidingstraject. Door haar studie zal ze wellicht een deel wegens examens moeten missen, die gaan sowieso voor. Maar er bestaat nog een kleine kans dat Maaike niet naar Kazan gaat. Mocht er een snellere zwemster komen in de periode tot 12 juli vervalt de nominatie. We moeten dan denken aan in het buitenland vertoevende of studerende zwemsters, zoals b.v. Kira Toussant die in de USA / Forida studeert. Het is dus nog even afwachten voor Maaike of ze werkelijk naar Kazan zal afreizen.

Hoe was je voorbereiding naar de Swim Cup/NK

"Vooral meters gemaakt om mijn inhoud te vergroten. Ik heb ongeveer 4 weken voor de Swim Cup griep gehad en daarna voorhoofdsholteontsteking. Dat was zeker niet de voorbereiding die ik in mijn hoofd had. Na mijn ziekte verliepen de trainingen weer gewoon goed. Maar ideaal was het allemaal niet. Ik denk dat dit wel het maximaal haalbare was. Natuurlijk had ik in Amsterdam al de limieten gezwommen en dat gaf wel de nodige rust. Maar je wil die tijden altijd nog eens zwemmen of verbeteren", vertelde Maaike.

Voorlopig trainen

"Na de korte zwemvakantie gaan we de trainingen weer opstarten om vooral de inhoud te vergroten. Aan het WK en de eventuele kansen denk ik nog niet. Dat is nog veel te ver weg."

Voor Maaike trainen en toch een beetje afwachten hoe het met andere zwemsters gaat die nog op jacht zijn naar de limieten voor de WK. De kans lijkt klein dat er nog iemand aan die tijd van de Nederlands Kampioen op de 50 en 100 meter rugslag komt maar helemaal ondenkbaar is dat nu ook weer niet. Toch jammer zo'n adertje onder het gras. Maar het zal de voorbereiding van Maaike op weg naar het WK zeker niet verstoren.

 

 

Foto's: Met dank aan Yvonne Pols / sportenrozenburg