De eerste kennismaking op het allerhoogste niveau bij de zwemmers eindigde voor Rozenburgse Maaike de Waard in een kleine deceptie. Op de 100 meter rug kwam Maaike de Waard niet verder dan een 43e plaats in een tijd van 1:03.81. Een tijd wat ronduit teleurstellend was en gezien haar PR had Maaike meer verwacht. Maar hoezeer het thuisfront natuurlijk denkt aan de successen bij de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing is acteren op het wereldpodium bij de senioren toch van een ander niveau. Woensdag staat Maaike aan de start van de 50 meter rugslag voor een nieuwe kans om zich te meten met de allerbeste van de wereld.

 

PR verbeteren op de 100 rug was het doel

Meestal zijn de series in de ochtend alleen maar bedoeld om je als zwemmer te plaatsen voor de volgende ronde, toptijden blijven meestal bewaard voor de halve- of de finale in de avondsessies. Maar voor Maaike de Waard was het vol aan de bak in de 5e serie in de vroege ochtend. Zij moest zeker haar PR verbeteren om een kans te maken op een vervolg in het toernooi op de 100 meter rugslag. Een bijna onmogelijke opgaaf zeker als je naar de concurrentie in de aanloop naar dit WK kijkt. Maaike heeft een PR op de 100 meter rug van 1:01.1. Bij de laatste 16 van de 100 rug staan zwemsters met een PR van onder de minuut, en een seconde bij de zwemsport is heel erg veel. De zwemwedstrijden in Kazan worden gehouden in het tijdelijk verbouwde voetbalstadion van Roebin Kazan. Een half open stadion waar 10.000 toeschouwers in kunnen (bij voetbal 45.000 toeschouwers). Het voetbal moet wijken voor het zwemmen en dat komt niet zo vaak voor. Toch een ongekend staaltje van vakmanschap. Het gras heeft in het stadion plaatsgemaakt voor een doolhof aan buizen, stellages en waterpompen, met daarboven het zwembad. En uit dat zwembad stapte onze Rozenburgse topper teleurgesteld. Maar teleurstellingen horen bij de sport. Contact naar Kazan loopt niet helemaal vlekkeloos en hebben Maaike nog niet gesproken. Voor Maaike komt er zeker nog een vervolg. Woensdag staat de 50 meter rugslag op het programma, maar ook daar moet de Rozenburgse haar persoonlijk record verbeteren om verder te komen in het toernooi. Weer een lastige opdracht voor Maaike de Waard. Ervaring opdoen op dit niveau als wedstrijdzwemmer behoort ook tot de leerschool van topatleten. Meedoen op wereld niveau, bij de beste zwemmers van de wereld waar de verschillen minimaal zijn is al een prestatie van wereldniveau voor onze Rozenburgse zwemster. Na de 50 rug van woensdag staat ook nog de 4 X 100 meter estafette later in de week op het programma waar Maaike natuurlijk de rugslag voor haar rekening neemt.

Nadat we het artikel hadden geplaatst kregen we toch een reactie vanuit Kazan van Maaike: zeker teleurgesteld over de 100 meter, maar er zat niet meer in, anders had ik dat eruitgehaald! Als een race niet goed gaat en ik daarna nog iets mag zwemmen geeft me dat veel energie om op de volgende afstand WEL goed te zwemmen, dus ik heb heel veel zin in de 50 meter morgen! Natuurlijk wensen we Maaike heel veel succes!!!