Vanmorgen stond Maaike de Waard aan de start van de 50 meter rugslag op het Wereld Kampioenschap lange baan in het Russische Kazan. Ook op de sprintafstand, haar favoriete nummer, moest Maaike gelijk al een persoonlijk record zwemmen om zich te kunnen plaatsen voor de halve finale later in het toernooi. Ze zwom best een goede race maar was zelf niet helemaal tevreden over haar prestatie op de 50 rug. Uiteindelijk werd ze 25e in Kazan, waar de absolute wereldtop aanwezig is. Een prestatie die er mag zijn voor de Rozenburgse topzwemster. Al snel na de race kregen we contact met Maaike de Waard en was alweer een beetje over de teleurstelling heen.

 

Versnelling in het tweede deel bleef uit

Maaike werd 10e in haar serie en was duidelijk niet tevreden met het toch wel mooie resultaat. "Ik ben niet zo tevreden over vandaag", vertelde Maaike een paar uur na de race. "Ik had graag dichter bij mijn pr gezeten, en had ook graag nog een keer willen zwemmen. Maar dat is niet gelukt...... Het laatste stukje van de baan kon ik niet versnellen waardoor ik 10e in mijn serie werd", was Maaike kritisch op haar prestatie. Maar zeker een prestatie van formaat. Natuurlijk wilde ze de halve finale halen in Kazan. Maar bij de beste 25 van de wereld is een prestatie, zeker in haar eerste seniorenjaar, die met hoofdletters mag worden geschreven. Maaike kan uitgroeien tot de beste op het sprintnummer maar moet daarvoor nog wel wat stapjes maken. Met hoge zit bij de start en een geweldige onderwater fase is ze op de goede weg. Als haar versnelling in de tweede fase van de 50 meter kan plaatsen, kan het allemaal nog sneller. De Rozenburgse is de regerend Nederlands kampioen op zowel de 50 als ook de 100 meter rugslag. Op de 25e plaats op de 50 en de 43e plaats op de 100 rug op het WK in Kazan zijn toch prestatie die er mogen zijn. In Kazan bleef Maaike steken op 28.86 en de laatste zwemster die door mocht naar de halve finale had een tijd van 28.52. Een verschil van 34 honderdste van een seconde. Haar PR staat op 28.29 dus de teleurstelling is wel begrijpelijk, die halve finale had er in gezeten.

Zondag de 4 X 100 estafette

Voor Maaike is het nu blijven trainen voor de 100 meter estafette die zondag op het programma staat. Maaike zal daar natuurlijk de 100 meter rugslag zwemmen als startzwemster. De schoolslag is voor Moniek Nijhuis, de vlinderslag voor Inge Dekker en wie er op de 100 meter vrije slag aan de start zal staan is nog niet bekend, daar heeft de bondscoach nog al wat keuzes. "Ik schat de kansen op de 4X100 niet heel hoog in, er doen erg veel goede landen mee! Maar we gaan ons best doen!", kijkt Maaike alvast een beetje naar zondag. Vakantie is het zeker niet voor de Rozenburgse. Lekker door de stad slenteren en shoppen is er niet bij. "We krijgen niet zo veel mee van de stad zelf, het is tot en met zondag alleen maar zwemmen, en dan maandag weer naar huis. Maar dat vind ik niet zo'n probleem, we zijn hier tenslotte ook voor het zwemmen", verteld Maaike met een dikke knipoog.

 

 

 

 

Foto's met dank aan Maaike de Waard.

Foto boven is goed te zien dat het een voetbalstadion is

Foto onder: trainen, trainen en nog eens trainen.

Copyright © 2023 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Tuesday the 7th. .