Voor Maaike de Waard zit het eerste grote toernooi bij de absolute wereldtop er op. Maaike was alweer over de grootste teleurstelling heen nadat ze in Kazan tijdens het wereldkampioenschap lange baan zwemmen niet heeft kunnen schitteren. Natuurlijk wilde Maaike haar PR verbeteren of in ieder geval dicht in de buurt komen van haar snelste tijden op de 50 en 100 meter rugslag. In dat doel is ze niet geslaagd. Maar op de 50 meter rug staat ze wel bij de 25 beste van de wereld, iets waar kleine meisjes van dromen, en misschien Maaike een paar jaar geleden ook wel. Topsport is hard en meedogenloos, het gaat met ups en downs. Successen wisselen af met teleurstellingen, de snelste wint zeker bij het zwemmen.

Geen deelname voor de Rozenburgse aan de estafetteploeg. Simpel bij de 4 X 100 meter estafette staan de snelste aan de start en daarvoor waren de tijden van Maaike niet goed genoeg. Voor Maaike is er nu even vakantie en daarna weer werken naar het volgende doel, kwalificatie voor de Olympische spelen in Rio. Gaat Maaike haar droom het komende jaar verwezenlijken?  

Hoe kijk je terug op je eerste WK bij de senioren

"Het blijft moeilijk om positief terug te kijken op het toernooi. Prestaties zijn erg belangrijk voor een goed gevoel over een toernooi. Maar voor de ervaring is het goed, dat zeker", vertelde Maaike nog vanuit Rusland voor ze terug naar Nederland vloog. Nederland heeft de laatste jaren successen gekend tijdens grote zwemtoernooien en dan lijkt de oogst van Kazan misschien iets tegen te vallen. Geen goud maar wel 7 zilveren medailles (3 stuks bij het openwater toernooi en 4 in het 50 meter bad red.) kon de zwemploeg op het conto bijschrijven. Zijn we te kritisch of verwend, op een WK staan wel de allerbeste zwemmers en zwemsters uit de wereld aan de start en gaat het vaak over verschillen van een honderdste van een seconde. De basis is misschien wel wat smal zo moest op de laatste dag Nederland zich terugtrekken op de 400 meter estafette bij de dames. Eerst werd Maaike de Waard uit de ploeg gehaald omdat haar tijden niet snel genoeg waren. Wist de bondscoach dat nog op te vangen met Sharon van Rouwendaal, moest Nederland zich later alsnog terugtrekken omdat de zieke Moniek Nijhuis niet kon starten en voor Moniek geen vervangster was. Voor Maaike toch wel een teleurstelling dat ze niet meer in actie kwam. "Ik had al wel een beetje verwacht dat ik niet zou zwemmen omdat mijn tijden zo tegenvielen en de snelste moet aan de start komen en dat was ik niet. Jammer dat later de hele ploeg zich alsnog moest terugtrekken", vertelde Maaike nog.

Hoe ziet zo'n week er voor jou uit?

"Bij een toernooi doet iedereen zijn eigen ding, wat goed voor hem of haar is om zo goed mogelijk te presteren. De week bestaat eigenlijk uit: slapen, ontbijt, zwemmen, lunch, slapen, misschien nog een keer zwemmen, avond eten en slapen...... Als je klaar bent met je eigen afstand dan kan je naar andere afstanden gaan kijken." De atleten zaten in Kazan in een soort Olympisch dorp, dus kregen ze wel wat mee van de euforie van de waterpolo dames, die ook een zilveren medaille wonnen. Voor Maaike is het nu 3 weken vakantie vieren en begint het allemaal weer op 31 augustus. Werken naar een nieuw doel, de limiet voor de Olympische spelen in Rio de Janeiro die binnen een jaar op de agenda staan, dus van of wat gas terugnemen is geen sprake......  

 

 

Foto's: Met o.a dank aan Aad van Groningen (KNZB)

 

Copyright © 2023 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Tuesday the 7th. .