Afgelopen zaterdag werd Maaike de Waard Nederlands Kampioen op de 100 meter rugslag. Een kampioenschap op de korte baan. Voor Maaike stond Tilburg wel op haar programma, maar zeker niet alle dagen zwemmen. Ze had ook een normale trainingsweek afgewerkt en geen extra rust genomen zoals dat altijd voor een kampioenschap gebruikelijk is. Voor Maaike was dat geen belemmering ze ging als 2e naar de finale, maar was in die finale gewoon de sterkste. Ze verbeterde ook nog eens haar PR op die afstand. Een PR die toch al bijna twee jaar vast stond.

 

Met welke verwachting ben je naar Tilburg gegaan?

"Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten", vertelde de Nederlands kampioen die weer een gewone maandag in Eindhoven afwerkte. "Vorige week was voor mij een normale trainingsweek. Normaal neem je voor zo'n toernooi wat rust om beter te kunnen pieken. Dat hadden we nu niet gedaan en dan is het altijd maar afwachten hoe het lichaam reageert. Mijn seizoen is vooral op de lange baan gericht (50 meter bad red.). waardoor het ONK korte baan ook wat lager op het lijstje stond. In de serie ging het eigenlijk best wel goed. Het was al een stuk beter dan de laatste wedstrijd in Aachen en daar was ik best wel blij mee. Het gaf me energie om in de finale nog wat harder te gaan, en dat lukte. Ik kon zelfs mijn PR verbeteren en die stond er al 2 jaar en niet echt vaak in de buurt gekomen. Dat geeft weer vertrouwen voor de lange baan."

Het is inmiddels een indrukwekkende lijst van Nederlands Kampioenschappen die de Rozenburgse op haar naam heeft staan. In totaal heeft ze in de periode bij de senioren al 12 keer op het hoogste trapje gestaan. Maaike heeft een geweldige start met een geweldig onderwater deel en daardoor vooral op de 50 meter rugslag moeilijk te verslaan. Op dat nummer op een 50 meter baan is Maaike sinds 2012 de titelhoudster. Ook op de korte baan op de 50 rug werd ze Nederlands kampioen in 2013 en 2014, dit jaar startte ze niet op die afstand anders had ze er wellicht nog een titel kunnen bijschrijven op haar lijstje. Ook op de 100 meter rugslag heeft ze een aantal titels op haar naam staan. En op die afstand is het seizoen afgestemd. Wordt de droom van Maaike werkelijkheid en haalt ze de limieten voor het EK in Londen, maar ergens in het achterhoofd, op haar wensenlijstje of misschien wel op haar prikbord moet een tijd staan van 1:00.25, de limit voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Hoe ziet je programma er verder uit?

"We pakken de trainingen weer op. In november is er nog een wedstrijd in Eindhoven en dan in december de Swimcup in Amsterdam. In Amsterdam ga ik de 50 en de 100 meter sowieso zwemmen", vertelde Maaike nog. Maaike is er nuchter onder. Ze weet als geen ander dat de limieten nog niet zijn gehaald, trainingen zwaar zijn en het vooral hard werken wordt voor haar droom. Maaike heeft 10 zwemtrainingen, 6 landtrainingen en ook nog 3 keer een training in het krachthonk elke week en gaat op zaterdag ook nog eens naar school. De jacht op de limieten is geopend, maar nog niet zomaar binnen handbereik. In een sport waar het om honderdste van een seconde gaat is een seconde ontzettend veel. Maar de race van zaterdag in Tilburg moet vertrouwen geven voor de toekomst. Rio is nog ver weg en de tickets liggen niet voor het oprapen. Maaike is een topsportster pur sang die afgelopen zaterdag Kampioen van Nederland werd, een geweldige prestatie. Haar tijd was 58.81 goed voor GOUD, Tessa Vermeulen werd 2e en kreeg de zilveren medaille met een tijd van 59.35 en Marieke Tienstra pakte de bronzen plak met een tijd van 1:01.27.

 

 

Foto: Maaike werd onlangs nog in het zonnetje gezet door de Rozenburgse Sportraad

Foto: met dank aan Yvonne Pols

 

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Saturday the 27th. .