We volgde de afgelopen weken Rozenburg topzwemster Maaike de Waard op trainingskamp in Thailand. Het was hard werken en weinig vrije tijd om te genieten van het verre en mooie land. Maaike past zich snel aan bij het leven van een topsportster. Buitenlandse reizen horen daarbij. Maaike was voor de jeugd Olympische spelen in China, in Kazan Rusland voor het WK. Maar ook in Herning, Belgrado Chartres, Rome en Antwerpen. Al een mooie lijst met internationale kampioenschappen. Maar dit jaar staat alles in het teken van Londen, het EK en natuurlijk in het achterhoofd de Olympische spelen in Rio, de droom van Maaike!

 

Natuurlijk zijn doelen mooi en nog mooier de droom van de Rozenburgse, Rio. Maar daar moet je wel wat voor doen!. Maaike is de afgelopen weken in Thailand als voorbereiding op de kwalificatie toernooi dit voorjaar. Maar ook om de donkere wintertijd door te komen, de moeilijkste tijd voor zwemmers. Wij volgen Maaike in Thailand waar het niet alleen vakantie is, eigenlijk hellemaal geen vakantie maar kei en keihard trainen. En als ze dan een middagje vrij is wacht ook nog schoolwerk.

Maaike over de laatste week

"De laatste week van het trainingskamp. Deze week is vaak het zwaarst, je hebt namelijk alweer 2 weken trainen erop zitten en iedereen is een beetje moe aan het worden. In de deze week heb ik weer veel aan mijn techniek gewerkt, en dit ging steeds beter. Op maandag ochtend is het altijd een beetje inkomen maar in de middag ging het zwemmen alweer beter. Dinsdag gingen de trainingen ook wel goed, en kon ik mijn techniek goed toepassen. Woensdag hadden we weer lekker een herstel training, daar kijkt iedereen dan wel naar uit, en zeker zo aan het eind van een trainingskamp. Woensdag middag heb ik weer lekker wat aan school gedaan, en nog even bij het zwembad gelegen. Dit was helaas niet zo lang want het ging regenen... haha en als het in Thailand regent dat regent het ook heeeeeel hard… Donderdag ochtend heb ik nog even een training rustig aan gedaan om zo donderdag middag en vrijdag goede trainingen te kunnen draaien. Deze trainingen gingen ook goed. Vrijdag avond vertrokken we om 21.45 (Thaise tijd) naar het vliegveld om om 00.00 te vliegen naar Dubai. We hadden hier 3,5 uur overstap, dus hebben we hier nog even landtraining gedaan om een beetje soepel de 2e vlucht in te gaan. De 2e vlucht duurde 7 uur… Dit was erg lang maar ik heb me vermaakt, ik heb wel 4 films gekeken… Na 3 weken Thailand ben ik toch wel blij om weer thuis te zijn, alhoewel ik het zonnetje toch wel mis ;-) Nu is het doortrainen tot de Eindhoven Swim cup. Tussendoor heb ik nog 2 wedstrijden, volgende week in Drachten, hier zwem ik de 100 rug en ik ga op 9 maart naar Edinburgh om hier van 11 t/m 13 maart een wedstrijd te zwemmen. Daar sta ik aan de start van de 50 vrij, 50 rug en de 100 rug."

Topsport is zwaar, zeker voor zwemsters. Elke dag trainen en niet een paar weekjes overslaan omdat je even geen zin hebt. Trainen, school en rusten en dat vele dagen per week. Alles in het teken van de targets die zijn gesteld of om je droom te verwezenlijken. In Thailand was het geen vakantie en die paar uurtjes in de zon langs het zwembad gunnen we Maaike natuurlijk. Bij een tussenlanding niet even genieten van Dubai en de leuke winkeltjes op de luchthaven maar een landtraining. Het was de afgelopen weken een kijkje in de keuken van een topzwemster. Als je normaal alleen maar de wedstrijden bezoekt of die op TV of internet volgt een heel andere kijk op de prestaties van Maaike de Waard. En wij blijven Maaike natuurlijk volgen .......

 

 

Foto's: Met dank aan Aad van Groningen en Maaike de Waard.