Het worden zo langzaam spannende tijden voor de Rozenburgse topzwemster Maaike de Waard. De limieten voor de EK in Londen en de Olympische spelen in Rio moeten nog worden behaald. In het weekend van 11 t/m 13 maart zwemt Maaike in Edinburgh tijdens internationale wedstrijden. Daar kan ze wel kijken hoe ze ervoor staat maar limieten tellen daar niet mee. Die kunnen worden gezwommen in Eindhoven begin april.

 

"Volgend weekend weer op pad met de zwemploeg", verteld Maaike tussen de maandagtrainingen door. "Ik had de laatste tijd, nadat ik uit Thailand terug kwam, wat last van griep, behoorlijk gekwakkeld. Ik was niet de enige, veel Thailandgangers hadden er last van. Maar het is nu weer goed en sinds twee weken train ik weer volop. Ik merk verder niets meer en heb niet veel achterstand in de training opgelopen. Het gaat gewoon weer lekker. Voor de SwimCup in Eindhoven gaan we met de selectie nog naar Edinburgh. Het is een 3 daags toernooi waar ik op de rugslagnummers en de 50 vrij aan de start zal staan. De drie afstanden zijn over drie dagen verdeeld, dat is op zich wel gunstig. Ik wil voor finale plaatsen gaan! Het is wel een bijzonder toernooi. Op de 50 meter nummers worden de finales als afvalrace gezwommen. Eerst zorgen om bij de laatste 8 te komen en dan is het achter elkaar de beste 8, dan vallen er 2 af en gelijk de beste 6 tot dat er 2 over zijn. Als je ver komt zwem je dan binnen 10 minuten wel 4 of 5 keer. Dat is best wel speciaal. Gelukkig is de 100 rug weer normaal. Ik heb in het verleden ook wel eens zo'n afvalrace gedaan, maar dat is al wel een paar jaar geleden. Misschien voor het publiek wel leuk, maar dat gaan ze niet elke keer doen (hoop ik). Maar wel weer eens wat anders."

Voor Maaike dus een wedstrijd waar ze kan kijken hoe ze ervoor staat. Van 6 tot 10 april in Eindhoven kan ze zich plaatsen voor het EK of zelfs voor de Olympische spelen. Maar zover is het nog niet, nu eerst Edinburgh. De ploeg die namens Nederland naar Schotland gaat bestaat naast Maaike de Waard uit: Maarten Brozoswski, Ranomi Kromowidjojo, Joost Reijns, Kyle Stolk, Maud van der Meer, Joeri Verlinden, Esmee Vermeulen, Sebastiaan Verschuren en Robin Neumann. Maaike vertrekt woensdag naar Schotland. "Vandaag staat er nog een lactaatmeting op het programma, dan meten ze de bloedwaardes na een bepaalde afstand. Kunnen we zien hoe het gaat en of er in de training nog wat moet worden aangepast", vertelde Maaike nog vanuit Eindhoven.

De limieten staan scherp

Maaike is op de 50 rug heel dicht bij deelname aan de EK in Londen. Het verschil is nog maar 2/100 ste van een seconde, niet meer dan een (halve)vingerlengte. Maar zeker ook op de 100 rug is er nog van alles mogelijk. Schotland is een mooi meet punt en in Eindhoven moet voor Maaike de kroon op de vele uren trainingsarbeid worden. Deelname aan toernooien waar de absolute top van de wereld aan de start staat.

Afstand

Maaike

EK Londen

OS Rio

Ned. record

50 rug

28.18

28.16

n.v.t.

27.77

100 rug

1:01.01

1:00.80

1:00.25

1:00.03

Maaike is in Edinburgh te volgen via livestream: http://livestream.com/streamscene/edint16:

De series zijn in de ochtend tussen 8:30 en 11:30 uur en de finales in de middag/avond van 17:15 tot 19:30 uur.