Maandag zal Maaike de Waard starten op de 50 meter vlinderslag op het EK in Londen. Voor Maaike, pas 19 jaar, alweer de tweede keer dat ze tussen de absolute top van Europa/Wereld aan de start staat. De Rozenburgse zwemsters is afgelopen donderdag met de Nederlandse ploeg naar Londen vertrokken. Ondanks dat Maaike de limiet voor de 100 rugslag niet heeft gehaald, mag ze toch starten op die afstand.

 

Voor Maaike de Waard in Londen toch nog een klein kansje om zich te kwalificeren voor Rio. In Nanjing 2014 bij de Jeugd Olympische Spelen was Maaike op de sprint, 50 meter rugslag, het snelste en won de Gouden Medaille. Ook in Londen staat Maaike hoog genoteerd op de sprint, jammer voor de Rozenburgse dat de 50 rug geen Olympisch nummer is. Maar een finale plaats op die afstand behoort in Londen zeker tot de mogelijkheden. Voor de dubbele sprint de 100 rug krijgt Maaike in Londen een extra kans om de scherpe limiet voor de OS alsnog te halen. Haar PR op dat nummer staat op 1:01.01 en de Olympische limiet 1:00.25. Alhoewel het allemaal niet onmogelijk is, toch nog wel (zeker in de zwemsport) een tijdsverschil wat kleiner lijkt dan het in werkelijk is.

Het Aquatics Centre in Londen is het Olympisch zwembad van 2012. "Het is een super mooi zwembad", vertelde Maaike vanuit Londen. "Londen is prachtig, we zitten dichtbij het zwembad. Altijd wel fijn om niet te ver van het zwembad te zitten. Ik heb een kans gekregen om ook op de 100 rug te starten. Het paste heel goed in het programma, erg blij dat ik daar mag starten. Bij de 100 rug ga ik voor het verbeteren van mijn PR. Een finaleplaats wordt lastig op dit sterk bezette toernooi. Die PR op de honderd staat al een poosje, hopen dat ik die wat scherper kan zetten. Op de ander twee afstanden waar ik start, de 50 rug en de 50 vlinder zou een finaleplaats wel erg gaaf zijn. De voorbereiding is goed verlopen en ik voel me goed. Wel altijd lastig om na een piekmoment (Eindhoven) je weer snel op te laden voor het volgende piekmoment, dat is toch een hele omschakeling. Morgen (maandag 16 mei) beginnen we met de 50 vlinder. Ik voel me goed, kijken of ik wat moois kan gaan laten zien."

Programma Maaike de Waard

Dag/tijd

slag

 

16 mei (maandag) 10:00 uur

50 vlinder

series

16 mei (maandag) 18:00 uur

50 vlinder

halve finale

17 mei (dinsdag) 18:00 uur

50 vlinder

finale

     

18 mei (woensdag) 10:00 uur

100 rug

series

18 mei (woensdag) 18:00 uur

100 rug

halve finale

19 mei (donderdag) 18:00 uur

100 rug

finale

     

20 mei (vrijdag) 10:00 uur

50 rug

series

20 mei (vrijdag) 18:00 uur

50 rug

halve finale

21 mei (zaterdag) 16:00 uur

50 rug

finale

Voor de 19jarige Maaike is de druk op dit toernooi toch wel hoog. Vorig jaar startte ze voor de eerste keer op een dergelijk groot toernooi op het WK Kazan Rusland. Voor Maaike was dat een kennismaking met de keiharde wetten van de topsport. Zelf was ze niet tevreden over haar prestaties in Kanzan. Ze is inmiddels een jaar verder, nog steeds erg jong. Maar staat wel weer tussen de absolute top van Europa, en zeker op haar specialiteit de 50 rug in een 50 meter bad hoog genoteerd op de wereldranglijst van dit seizoen. Een finale plaats op één van de 3 disciplines waar Maaike aan de start verschijnt zou een meer dan mooi resultaat zijn.  

Let op: Aanvangstijden zijn in Nederland een uur later!

 

Op de volgende pagina het complete programma van het WK in Londen.