René van Antwerpen speelde eigenlijk afgelopen zaterdag een beetje een thuiswedstrijd. Niet helemaal in zijn achtertuin maar wel een potje in het dorp waar René woont. René van Antwerpen, trainer/coach van Lombardijen, komt uit de Feyenoord school en heeft jaren bij ADO Den Haag onder de lat gestaan.

Maar als trainer was hij ook bij Rozenburg werkzaam. Eerst bij de B- selectie en als keeperstrainer bij Jan Rap in de periode dat Rozenburg op het hoogste niveau van Nederland speelde. Rozenburg was voor Van Antwerpen de eerste trainersklus na zijn carrière bij de profs van ADO. Maar natuurlijk praten we met René eerst over de wedstrijd van afgelopen zaterdag die hij met zijn team Lombardijen winnend afsloot. Terecht, was onze eerste vraag?

"Gelijk een moeilijke vraag. Ik denk het over de gehele wedstrijd gezien wel. Als je er vijf maakt en de tegenstander vier, win je. Maar op basis van saamhorigheid en instelling zeker. We geven nooit op ook niet bij een achterstand en zaterdag kwamen we zelfs twee keer terug van een achterstand. Als je dan het potje uitsleept win je denk ik terecht".

Heeft Lombardijen wel bestaansrecht?

"Deze vereniging kan je met geen andere vergelijken. Het is echt een amateurclub. De spelers moeten veel zelf betalen, trainingskleding krijgen ze niet maar moeten ze kopen. Ik zit er nu 2 jaar er is niemand bijgekomen maar er gaat ook niemand weg, dan krijg je vanzelf een goede basis die langer met elkaar spelen. Maar we hebben ook kwaliteit laten we dat niet vergeten. Lombardijen is dan wel een kleine club maar denk ik dat de club wel bestaansrecht heeft, al weet je maar nooit wat Rotterdam gaat doen. Als dat sportcentrum van Feyenoord er komt,moeten we weg van ons complex en zullen we denk ik moeten fuseren".

Hoe ver ga je komen met dit Lombardijen?

"Ik denk een heel eind. We hebben wel een heel kleine groep, een man of 14 hooguit 15. Dan moet je verschoond blijven van schorsingen en blessures. Je zag het met de schorsing van de keeper (John Hofman red.), daar moest gewoon een veldspeler (Kevin Cornet red.) in het doel. We hebben dat natuurlijk niet gelijk overal verteld en extra aandacht gegeven. Mijn ervaring als keeper kwam daar goed van pas. Nu mag iedereen het wel weten de schorsing van de keeper is voorbij. Zaterdag is hij er weer bij. Maar dat is Lombardijen en niemand heeft daar problemen mee".

Niet het jongste team

"Klopt, maar heb jij het zaterdag gemerkt. We hebben er één van 44- en één van 41jaar. Als je de rechtsback neemt (Harold van der Ent red.), ik heb Nick de Bil niet gezien. Ed de Jong stond er ook wel een paar weg te koppen achterin. Wat goed is goed. Als het wegvalt is er nog wel wat over, moeten we het een beetje omgooien".

Zelf was je bij Feyenoord en ADO Den Haag.

"Ik ben begonnen bij Hillesluis en gescout door ome Fred Blakenmeijer. Ik was 10 jaar toen ik bij Feyenoord ging spelen. Heb daar tot mijn 18e jaar gespeeld. Daarna naar ADO Den Haag (Was ook iets met lang haar horen we tussen de regels door. Maar René speelde wel in het UEFA team. red.) Bij Den Haag gespeeld tot mijn 33ste jaar. Aan het einde nog een jaartje verhuurd aan Vlaardingen. Ik kwam bij ADO toen Boskov er trainer was en Ton Thie net wegging. Hans Galjé was de doelman, veel op de bank, maar ik heb er toch nog wel een 300 wedstrijden gespeeld. Ik heb het eerste jaar nog in de jeugd gespeeld en we werden kampioen. Alle jaren bij Feyenoord werden we kampioen en dat ene jaar bij de ADO jeugd bleven we Feyenoord voor op de ranglijst. Was wel een mooie ervaring. Ik speelde daar met mannen als Jol, Tscheu La Ling niet de slechtste, leuke tijd".

Daarna het trainersvak in?

"Begonnen bij Rozenburg. Eerst de B- selectie en toen Jan Rab kwam, die kende mij natuurlijk van wedstrijden bij de KNVB teams, als keeperstrainer. Daarna als hoofdtrainer vertrokken naar Animo Hoogvliet. Ik heb nog bij Transvalia gezeten, HION, Lombardijen MVV'27, Delta Sport. Tussendoor ook wel eens even niets en nu voor het tweede jaar weer bij Lombardijen".

Nog even terug naar Lombardijen dan, thuis bijna niet te kloppen!

"We hebben een klein veld spelen een beetje op z'n Engels. Lange ballen, voorin zijn we sterk. Heb je zaterdag gezien. Prima spits, vorig jaar vertelde Jordie de Groot 'Ik speel tegen veel spitsen maar zo één', en zaterdag weer vier dus waarom zouden we anders moeten spelen. Op Rabbit Hill (zo wordt het veld van Lombardijen genoemd red.) is het lastig voor de meeste ploegen. Dan hebben we op 'TIEN' een Mark van Zanten, niet de minste. We hebben al 9 punten, twee keer uit gewonnen, van Wim (van der Steene NSVV red.) en afgelopen zaterdag van Rozenburg. Zaterdag komt Pernis en op Rabbit Hill gaan we er voor en zijn de punten voor ons. Daar gaan we vanuit. Mooi en uniek ploegje dat Lombardijen, echt iets voor mij".

 

 

 

Het team van oud-ADO/FC Den Haag in 1984 op het Haagsche Courant Zaalvoetbaltoernooi. Staand vanaf links: Lex Schoenmaker, Aad Kila, René van Antwerpen, coach Didi Vathauer, verzorger ?. Zittend vanaf links: René Pas, Aad Mansveld, Dick Advocaat, Leen de Graaf. Foto: AD/Haagsche Courant.

 

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Saturday the 13th. .