Rozenburg - Excelsior R.dam 2 - 2 (rust 1-0)

Het blijft veel te wisselvalig op sportpark West om echt aanspraak te kunnen maken op meer. Dit keer kwam Excelsior Rotterdam op bezoek en gaf Rozenburg een simpele 2-0 voorsprong in de slotfase gewoon weg. Het was nog niet eens het gemis van de twee geroutineerde verdedigers Elroy van Seventer en Jordie de Groot waar coach Vuik niet over kon beschikken, maar meer het gebrek aan het creëren van kansen en persoonlijke fouten. Zoals de gelijkmaker wel heel makkelijk in de korte hoek werd binnen geschoten, zeker niet onhoudbaar voor doelman Stefan van Asperen, die ook bij de eerste treffer van Excelsior niet helemaal foutloos was.

Het was onwennig in de beginfase van de wedstrijd, vooral voor de verdediging. Coach Rob Vuik had Vince Lissenberg en Stefan van Es in het centrum van de verdediging staan op de plaatsen van Elroy van Seventer en Jordie de Groot. Vooral Lissenberg moest even wennen aan de positie van centrale verdediger. "We miste natuurlijk twee centrale jongens. Je probeert dan een beetje stabiel te blijven. Heb je ook nog de pech dat Leon er snel vanaf moet (Leon Nigg liep in de 18e minuut een hamstringblessure op en werd vervangen door Johan Don red. ) en je weer moet schuiven. Maar Vince en ook Essie (Stefan van Es red.) hebben het op de eerste 20 minuten na goed gedaan. Daar lag het zeker niet aan. We geven die 2-0 voorsprong wel heel erg simpel weg", was de eerste reactie van Vuik na de wedstrijd. Excelsior kon niet of nauwelijks profiteren van de onwennigheid van de Rozenburgse defensief of het moet in de eerste minuut zijn geweest toen een bal van Taibi Mohammed via de onderkant van de lat terug in het veld kwam, althans dat was de mening van scheidsrechter Wagner en daar kon het thuispubliek wel vrede mee hebben. Aan de andere kant had Yoeri Bak, in die eerste helft, ook nog zo'n moment waar de bal via de onderkant weer terug in het veld kwam. De ploegen leken aan elkaar gewaagd en was het verschil op de ranglijst, Rozenburg de nummer 2 en Excelsior de nummer 14 of te wel de rode lantaarndrager, niet direct te zien. Recent speelde Rozenburg ook al tegen CION in Vlaardingen zo'n wedstrijd tegen de toenmalige nummer laatst en dat koste 3 punten. De ploeg was dus gewaarschuwd en moest het de achterstand op de koploper niet groter laten worden om nog mee te kunnen doen voor het kampioenschap. De nacompetitie lijkt toch verder weg, immers Rozenburg heeft nog geen periode titel en die kansen zijn ook erg klein. En om hoog op de ranglijst de vervangende periode van de kampioen te kunnen krijgen moet de kampioen er wel eerst één behalen, en koploper Kethel Spaland heeft tot nu toe nog geen periode titel maar lijkt op deze manier wel op het kampioenschap af te stevenen. Toch leek er voor Rozenburg niet veel aan de hand in de thuiswedstrijd afgelopen zaterdag. Voor de thee, er stonden 40 minuten op de klokken, zette Yoeri Bak Rozenburg op voorsprong. Uit en voorzet van Lennart Quak nam Bak de bal in één keer op de slof en verraste Excelsior doelman Carlo Willemse.

Na de thee een zelfde beeld Excelsior zoekend naar mogelijkheden maar kwam niet verder dan wat afstandschoten en wat standaard situaties. Rozenburg was gevaarlijker, maar zijn vooral in de aanval afhankelijk van Youri Bak. Lennart Quak wordt meer en meer als aanspeelpunt benut en dan zullen de opkomende middenvelders en linkerspits Renaldo van Emmerik daar meer van moeten profiteren. In de 53e minuut bracht Vince Lissenberg Rozenburg met een kopbal, op aangeven van Erik Don, op een 2-0 voorsprong en leek de wedstrijd gespeeld. Maar omdat Rozenburg verder geen afstand nam werd het in de slotfase dan toch nog spannend. Een onnodige vrije trap was de aanleiding. In eerste instantie kon de doelman van Rozenburg de bal niet klemvast houden en in een wirwar van benen in de vijfmeter kon de grabbelende doelman van Rozenburg de bal niet pakken en was het Ihaab Chaara die er nog een teentje tegen aan kreeg. De bal net over de lijn en de 2-1 op het bord. En het zou daar niet bij blijven. Een paar minuten later was de gelijkmaker een feit en weer was het Ihaab Chaare die Rozenburg doelman Stefan van Asperen verraste. Een balletje niet eens zo hard in de korte hoek. "We geven het gewoon weg. Zo'n balletje in de korte hoek was niet echt onhoudbaar. En als Kethel vandaag wint wordt het gaatje groot (De uitslag van kethel tegen CION was 5-0 in het voordeel van de koploper Kethel Spaland red.). We laten 2 punten liggen en geven het weg dat heeft allemaal niets te maken met de omzettingen, maar met fouten en slecht spel", was de coach van Rozenburg duidelijk. Rozenburg heeft inmiddels 7 verliespunten meer dan koploper Kethel Spaland en met nog 7 wedstrijden te gaan een lastig overbrugbare kloof, zeker als de punten zo simpel worden weggegeven als afgelopen zaterdag tegen Excelsior Rotterdam.

Foto's: boven Leon Nigg; midden Erik Don en onder de 2-1 van Excelsior met doelman Stefan van Asperen