Rijnmond Hoogvliet Sport was zaterdag een maatje of misschien wel twee maatjes te groot voor Rozenburg. Nooit kon de ploeg van sportpark West laten zien de nummer twee op de ranglijst en de koploper in de tweede periode te zijn. Op de overwinning van Rijnmond Hoogvliet Sport viel niets af te dingen. Het wisselen van het systeem naar 4-4-2 had niet het gewenste resultaat. Het was nog slechter dan de uitschakeling in de beker tegen Reeuwijk van vorige week. De omschakeling van het systeem, van 4-3-3 naar 4-4-2 was de verantwoording van de technische staf, de uitvoering van het complete team.

Voor coach Dennis Zaal was het, het dieptepunt tot nu toen. "Vorige week in Reeuwijk was het ook slecht maar dan kan je nog een aantal dingen verklaren. We waren geen moment in de wedstrijd. Op deze manier komen we er niet. Ik denk dat we eens goed in de spiegel moeten kijken', was Dennis Zaal diep teleurgesteld in wat hij had gezien tegen RHS. "Als je er naar 5 minuten al 2 heb in liggen heb je geluk dat er nog één wordt afgekeurd. Daar is geen systeem tegen opgewassen. We wilden wat meer controleren op het middenveld en met twee fysieke spitsen en wat meer power brengen in de aanval. Ik heb er niets van teruggezien." De afspraken vooraf zullen ongetwijfeld goed en begrijpelijk zijn geweest, maar de uitvoering duidelijk wat minder. De beide backs van de toch robuuste verdediging zaten niet in de wedstrijd. Dat is zeker niet alleen een verwijt aan de backs die opeens anders moesten spelen. Opkomen en de achterlijn halen is voor Jeroen van Balen geen probleem, zelfs op zijn lijf geschreven. Maar Dennis Nijkamp is toch meer een echte verdediger. Was het Rozenburg doelman Stephan van Asperen die zijn ploeg lang in de race hield, stopte een zelf veroorzaakte penalty was een aantal keren in een één op één situatie succesvol, maar gingen het 2e en 3e doelpunt er toch wel weer heel simpel in. En hoe robuust is robuust nog met 22 doelpunten tegen in 11 wedstrijden. Met het scorend vermogen van de ploeg is het al niet veel beter gesteld. Lennart Quak en Selim Su konden niet echt voor gevaar zorgen en bij Rijnmond Hoogvliet Sport stond de zeer ervaren doelman Arjan Jongerius onder de lat die een makkelijk middagje had. Pas na het inbrengen van Floris van den Heuvel moest de doelman een paar keer handelend optreden. Floris van den Heuvel was afgelopen zaterdag het slachtoffer van het 4-4-2 systeem van Dennis Zaal. Maar de instelling van de van Brielle gekomen aanvaller valt te prijzen. Ogenschijnlijk zonder morren op de bank. Met zijn komst kwam er weer snelheid in de aanval en veel dreiging. Maar tot doelpunten leidde dat allemaal niet, en dat mogen ook de spelers rondom de frivole aanvaller zich aantrekken.

Rozenburg begon niet scherp aan de wedstrijd. RHS was feller en in de omschakeling bij de les. In de 5e minuut leidde dat tot het eerste doelpunt. Een mooie strakke voorzet van Roddy Soares bracht Jair Wederfoor vrij voor het doel en stond de 0-1 op het scorebord. In de 19e minuut had RHS de kans om de score te verdubbelen maar Lorenzo Kranenburg miste vanaf 11 meter. Rozenburg doelman Stefan van Asperen had de strafschop zelf veroorzaakt toen hij aanvaller Lorenzo Kranenburg van RHS alleen op zich af zag komen. De strafschop en een gele kaart waren het gevolg van het niet goed uitvoeren van het 4-4-2 systeem, waar de beide backs de gehele vleugel moeten kunnen bestrijken en die plaatsen moeten worden overgenomen door de middenvelders zolang ze nog niet terug zijn op hun positie. Doelman Van Asperen stond er in de 19e minuut alleen voor. Als Rozenburg in de slotfase van de eerste helft de gelijkmaker wil forceren en RHS doelman Jongerius tot twee keer toe moet worden geholpen door zijn verdedigers op de lijn is het tijd voor de thee.

Ook na de thee kan Rozenburg geen vuist maken. en als er 60 minuten op de klokken staan besluit coach Dennis Zaal ook weer wat snelheid in het team te brengen met het Floris van den Heuvel voor Lester van Kaam. Ook komt Onur Zaif voor Isa Fahkri en worden de patronen aan Rozenburgse kant wat onduidelijk, maar lijkt het erop dat de thuisploeg weer meer in een 4-3-3 systeem gaat spelen. Met nog een kwartier te spelen gooit Rijnmond Hoogvliet Sport de wedstrijd in het slot. Lorenzo Kranenburg ziet Rozenburg doelman Stephan van Asperen ver voor zijn doel staan en met een fraaie lob staat de 0-2 op het bord. En als dan Jair Wederfoor ook nog voor de 0-3 kan aantekenen valt de duisternis over sportpark West en dat had niet alleen met het donkere en trieste weer te maken.