De beste prestatie sinds het vertrek van Wim van der Steene bij Rozenburg, nu alweer 4 seizoenen geleden. Toen op het randje van de eerste klasse en inmiddels na wat mindere jaren op het randje van de tweede klasse. Rozenburg moest een stapje terug doen en zakte af naar de derde klasse. Na Rob Vuik kwam Dennis Zaal naar West en de ambitieuze coach kreeg de opdracht, promoveren naar de 2e klasse. Vorig seizoen eindigend op een zevende plaats, dit seizoen op plaats drie. De stijgende lijn zit er in. Het wordt tijd voor een prijsje en op z’n minst meespelen in de nacompetitie. Dat is bijna geen wens meer, maar een eis voor Dennis Zaal het komende seizoen.

 

Had je een kampioenselftal dit afgelopen seizoen?

“Op basis van het resultaat zou je zeggen van niet. Vooraf hadden we dat zeker zo in geschat, op z’n minst meedoen voor promotie en spelen in de nacompetitie. Dan is je tweede vraag terecht, waar ging het dan mis. Eigenlijk is daar niet één oorzaak voor aan te geven en benoemen. Het zijn een heleboel factoren die daarin meespelen. Een krappe selectie, het niet hebben van een tweede elftal, het langdurig wegvallen van spits Lennart Quak. Soms verkeerde keuzes op tactisch gebied, ook pech en zo kan ik nog wel een rijtje noemen. Terugbrengen tot één oorzaak is niet mogelijk, een samenloop zou ik het willen noemen, met als resultaat 3e plaats met 55 punten, maar wel met lege handen.

Waren de zeven gelijke spelen niet meer van invloed dan een slechte dag tegen NBSVV?

“Als je echt kijkt naar de prestaties hebben de 7 gelijke spelen ons de nek omgedaan. Je verliest een paar keer in een seizoen, kan je nog zo goed zijn. Ook Nieuwenhoorn overkwam dat, als torenhoge favoriet, vorig jaar. NBSVV uit was zeker geen pech, eigenschuld dikke bult, onze slechtste wedstrijd van het seizoen. Misschien staat het verschil met de thuiswedstrijd nog in je geheugen (simpele 3-0 met een kansloos NBSVV). Kijk gelijk spelen thuis tegen GOZ mag niet gebeuren als je kampioensaspiraties hebt. Thuis tegen ’s Gravendeel, 10 minuten voor tijd nog met 2-0 voor, honderd procent kans op 3-0 en uiteindelijk gelijkspelen met 2-2. Uit tegen die ploeg een tactische misser waardoor we punten verspelen. We moesten spelers uit het vierde meenemen en er ontbraken dragende spelers in de uitwedstrijd tegen ‘s Gravendeel. Mijn tactische oplossing (4-5-1) werkte niet. Ook dat was een gelijk spel. Charlois uit was zo’n gelijk spel die beslissend zijn geweest zeker als je kampioen wil worden. Die gelijke spelen hebben ons de titel gekost.”

Het systeem 3-5-2     

“Met een andere groep spelers had ik dat zeker niet gespeeld. Met meer aanvallers in de groep had dat er zeker anders uitgezien. Maar het was wel doordacht. Als je iets wil bereiken wat niet normaal is en kampioen worden is zo iets, dan moet je daar wel wat anders tegenover durven te zette. Afgelopen seizoen was 3-5-2 ons basis systeem en waar nodig pasten we dat aan. Met de spelersgroep konden we ook makkelijk tijdens de wedstrijd wisselen van systeem. Daar hadden en hebben we de spelers voor. Dat heeft zeker goed uitgepakt. Zeker de eerste helft van de competitie liep dat goed. De tweede helft wordt natuurlijk een ander verhaal dan weten tegenstanders ook een beetje hoe je speelt en wordt het soms lastiger. Uiteindelijk is het resultaat er niet naar, maar er zijn veel positieve dingen op te noemen met het gespeelde systeem zeker met de huidige spelersgroep. Compliment naar de groep, er zijn op dit niveau maar weinig teams die tijdens de wedstrijden zo makkelijk kunnen schakelen.”

Wel eens gedacht om Rhoon te laten winnen in de uitwedstrijd om een beter uitzicht te hebben op een vervangende titel?

“Alle scenario’s zijn we de revue gepasseerd. Ook dat scenario komt dan aan de orde. Aan de andere kant was het nog ver weg en ook dan afhankelijk van andere. Dus niet echt een optie geweest. We zijn ervoor gegaan om elk punt die we konden pakken te pakken en de winst gehaald bij Rhoon. (Kampioen Rhoon verloor 5 punten tegen Rozenburg, red.)”

Na de eerste periode en de wedstrijd tegen GOZ ging het mis.

“We wonnen die wedstrijd uit tegen GOZ wel, waar de eerste periode op het spelstond maar uiteindelijk won SSS die periode op doelsaldo wij kwamen een paar doelpunten te kort. (1-3 winst in Mijnsheerenland, red.). We eindigde met 9 man. Onder andere doelman Stephan van Asperen maar ook Lennart Quak met rood eraf. Met Stephan misten we gelijk een heel ervaren doelman die een geweldig seizoen heeft gespeeld en ons er zeker een paar keer doorheen heeft gehaald. Tweede doelman Silvio Spiessens heeft dit seizoen nauwelijks gespeeld door werk en studie en kon ook weinig trainen, dat is voor een jonge keeper funest. Met Lennart een spits die op dat moment topscorer was en we ook niet meer konden wisselen, gewoon omdat we geen spitsen hadden. Dat was een gevoelige klap voor het team. Maar met de spelers die we hebben hadden we dat op moeten kunnen vangen. Als ik kijk in andere wedstrijden waar we simpel de doelpunten weggaven hadden we daar ook wat meer kunnen doen. En in die fase van de competitie is er nog niets gespeeld en kan je dat nog recht zetten en dat hebben we niet gedaan. Het kampioenschap hebben we echt verspeeld tegen een ploeg als Charlois, daar was er nog een reële kans. Daar zijn we af gaan haken en hadden vervolgens de pech dat er uiteindelijk geen vervangende periode kwam.”       

Binnenkort deel 2 van het gesprek met trainer/coach Dennis Zaal van v.v. Rozenburg.        

Copyright © 2024 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.