De selectie van Rozenburg is op trainingskamp en we spraken met Peter Marcel Nauta een dag voor het vertrek van de selectie naar Heemskerk. De coach heeft zijn draai bij Rozenburg snel gevonden en lijkt op weg, met zijn ploeg, naar een mooi seizoen. Soms viel het kwartje naar de goede kant, zoals hij dat zelf in deel 1 van ons gesprek benadrukte. Maar liet zijn ploeg ook vijf dure punten liggen en had het misschien nog mooier kunnen zijn voor Rozenburg. Maar zoals de lijfspreuk van de trainer ‘het is zoals het is’ aangeeft, hier haal je wat en daar laat je wat. In deel twee van ons gesprek beginnen we met de tegenstanders in de derde klasse D.

Je hebt alle ploegen op OVV en Piershil na zelf zien spelen, wie steken er bovenuit in de 3e klasse D en welke teams vallen je tegen?

“Ik denk dat Binnenmaas de absolute favoriet is. Dynamische ploeg met veel voetbal en loop vermogen. Rhoon valt wat tegen. Daar is de sleet wel wat opgekomen. De ploeg is al wat ouder, daar zou wat verjonging doorgevoerd moeten worden. Ik begrijp van Ronard (Venekamp trainer van Rhoon, red.) dat ze daar aan gaan werken. OSV vond ik voetballend niet heel geweldig, ofschoon ze wel wat kwaliteit hebben. Ze hebben wel een Jan Jaspers lopen en een Marco van Dalen. Als ze die goed gebruiken heb je er wel wat aan. Frappant vind ik dat ze afscheid gaan nemen van Richard Koudstaal, had ik zeker niet verwacht. Ik heb wel eens begrepen dat er een selectie is van rond de 40 man, dat ga je niet volhouden. Toch knap wat hij tot heden heeft gedaan. OVV komt er gewoon weer aan. Die hebben een slechte periode gehad, OVV kan je zeker niet afschrijven. En dan Piershil, voor mij toch moeilijke wedstrijden. Maar gezien het kwaliteitsniveau moet je daarvan kunnen winnen. In dat soort wedstrijden moet je oppassen dat je niet tegen jezelf gaat voetballen anders krijg je het nog lastig. Een start na de winterstop met Piershil en Botlek, beide thuis, mogen we zeker niet over klagen. Het wedstrijdschema is niet in ons nadeel.”

Je doelstelling is nacompetitie of zit er meer in?

“Ja, dat kan. Ik heb zoiets ook wel eens bij de Jonge Spartaan meegemaakt. Toen besloten we na de winterstop voor het kampioenschap te gaan en de periode te laten lopen en dat lukte. Maar of dat nu ook zo kan zijn? Ik vind dat we nog niet instaat zijn om 90 minuten te controleren. Dat moet je minimaal kunnen. Je moet instaat zijn te bepalen wat er gebeurt op het veld. Ook al kom je dan achter heb je de controle en kan je zo’n wedstrijd ombuigen. Alles moet meezitten en goedvallen dan kan je kampioen worden. Maar Binnenmaas heeft de beste papieren in handen, dat moeten we wel zien.”

Heeft Rozenburg een ploeg om hoger te gaan spelen?

“Moeilijk te bepalen. Misschien heb je in de breedte wel wat nodig. Maar als een dergelijke kans, een stapje hoger, zich voordoet wel de realiteit voor ogen houden dat het lastig kan worden. Dat je dan tegen een seizoen aanloopt waar het overleven wordt, maar absoluut die kans pakken.”

Ziekenboog loopt langzaam leeg, lastig om iedereen tevreden te gaan houden of een luxe probleem?

“Lastig, nee. Ik heb liever dat ik er veel ter beschikking heb en ik dan spelers teleur moet stellen. Als je meer keuzes heb, moeten die mannen op de trainingen ook een stapje harder doen, dat maakt als het goed is de boel nog scherper. Daarnaast moeten we wel realistisch zijn we hebben geen 20 gelijkwaardige selectiespelers. Als je die hebt als trainer wordt het wel lastig. Maar ik heb wel een plaatje in mijn hoofd over de sterkste opstelling en daar kan ik nu aan werken.”

Sander Kraaijeveld en Bethslot Woldemanuel lijken vaste waarde te zijn/worden voor het vlaggenschip. Zijn er nog meer spelers uit de jeugd die in te passen zijn of moeten eventuele versterkingen van buitenaf komen?

“We hebben nu een aantal spelers die kunnen aanhaken. Op dit moment zijn Bethslot en Sander die daar het meeste aanspraak op maken. De andere zullen nog wel wat stapjes moeten zetten. Als je instaat bent twee echte versterkingen te halen ben je al een heel eind. Dat moeten er echt niet meer zijn. Je moet geen 5 tot 6 spelers willen halen, dat zorgt voor veel te veel onrust, dat is echt niet nodig. Deze ploeg is ook heel hecht, niet goed om daar een hele nieuwe ploeg tussen te zetten. Zou ik ook niet ambiëren. Je moet ook altijd naar de club kijken. Het moet geen club binnen een club worden. Als je 5 tot 6 mannen van de zelfde club naar binnen haalt voor wie doe je het dan nog. Voor jezelf om succesvol te zijn of om Rozenburg weer op de kaart te zetten.”

Hoe zit het met het met spelers voor het volgende seizoen?

“Zijn we nog niet echt mee bezig, ik in ieder geval niet, heb ook nog geen geluiden in die richting gehoord. Maar zelf ben ik daar simpel in. Als een speler echt weg wil, ga je dat niet tegenhouden. Ik heb iets van je moet graag bij een club willen spelen. Als ze willen gaan moeten ze gaan, maar wel de deur openhouden, kunnen ze ook weer terugkomen tenslotte is een voetbalseizoen maar 10 maanden. Natuurlijk zullen er een hoop spelers willen blijven en de TC zal daar best mee gaan praten. Maar het is zoals het is. We mogen nooit afhankelijk worden van spelers. En waar vindt je op dit niveau zo’n leuke groep, en als mensen zich toch in het avontuur willen storten hou je dat niet tegen. En als vergoedingen een rol gaan spelen, zoek je geluk. Het is niet anders.”

Hoe ziet de voorbereiding op de tweede seizoenshelft eruit?

“We zijn natuurlijk alweer aan het trainen. Vrijdag (dit gesprek was voor het trainingskamp, red.)   gaan we op trainingskamp naar Heemskerk. Daar trainen we zaterdag ochtend en ’s middags een wedstrijd tegen De Kennemers, spelen dacht ik bovenin de vierde klasse (Rozenburg heeft die wedstrijd met 3-11 gewonnen red.). Aanstaande dinsdag spelen we tegen Spijkenisse. Dat vind ik een mooie wedstrijd om te kijken hoelang we meekunnen met zo’n ploeg. En vooral kijken hoe we er conditioneel voor staan. En dan begint de competitie alweer (op 19 januari thuis tegen Piershil, red.), met een wedstrijd die we moeten winnen.“

Wanneer is je seizoen geslaagd?

“Als we de nacompetitie kunnen halen, ben ik zeker een tevreden mens. Wat die nacompetitie dan brengt zien we dan wel. Zijn toch wedstrijden anders dan anderen, daar is elke wedstrijd een finale. Dan zullen we moeten kijken hoe de ploeg met die druk om kan gaan. Maar bij het behalen van de nacompetitie, zeker trots. Eigenlijk had ik dat niet gelijk verwacht. Ik wist dat er kwaliteit was uit de wedstrijden die ik met de Jonge Spartaan tegen Rozenburg heb gespeeld. We hebben ons goed door de blessure golf heen gewerkt. De jeugd brengt wat extras en de neuzen van de routiniers staan ook weer goed. We staan er goed voor en hebben kansen.”

Coach Peter-Marcel Nauta blijft realistisch wil Rozenburg weer op de kaart zetten, maar kent de beperkingen als geen ander. Zelfs voor de meest optimistische supporters moet het toch wel verrassend zijn hoe snel Nauta de vinger op de zere plek heeft weten te leggen. Kwaliteit was en is er genoeg bij dit Rozenburg en zijn ploeg lijkt op dit moment collectief aan de goede kant van de kar te trekken. Natuurlijk moeten de mannen in het veld het doen, maar dat een coach ook meer invloed heeft dan wat sommige denken bewijst Peter-Marcel Nauta bij Rozenburg. Het is winterstop en de coach staat er met zijn ploeg goed voor en nu kijken of het doel nacompetitie behaald kan worden. Het gaat op West weer over voetbal.

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Saturday the 13th. .