De afgelopen dagen kon u bezoekers van de site sportenrozenburg.nl vragen stellen aan Rozenburg coach Peter-Marcel Nauta. Hier zijn antwoorden.

Hoe sta je erin. Kan Rozenburg nog verder groeien met beperkte middelen?

In mijn ogen kan Rozenburg nog wel verder groeien, alleen moeten we reëel zijn, de 2de klasse is het maximaal haalbare. We hebben een aantal jonge talenten en die worden elke week beter aan de hand van de meer ervaren spelers en door het spelen op een hoger niveau. De groei zit hem voor de vereniging dan in het worden van een stabiele 2de klasse club, daar wordt hard aan gewerkt, maar er is nog een lange weg te gaan. Ter illustratie twee simpele voorbeelden: v.v. Rozenburg beschikt niet over een O19, dus doorstroom naar de selectie stagneert de komende 3 a 4 jaar, en in de aansturing is de club niet compleet, hetgeen leidt tot stagnatie in de ontwikkeling. Ik noem het simpele voorbeelden maar ze zijn beide zeer belangrijk voor de ontwikkeling/groei van de club. Wat zijn overigens beperkte middelen, beperkte middelen is voor mij relatief, in mijn beleving moet Rozenburg namelijk herkenbaar zijn voor haar achterban en met veel jongens uit Rozenburg spelen, een elftal kopen is slechts korte termijn succes en biedt weinig continuïteit zowel sportief als voor de club.

Kan deze selectie het niveau van tweede klasse aan?

Ja daar ben ik van overtuigd, we hebben een goede mix van talent en ervaring. Daarnaast is er een goede intrinsieke motivatie bij de spelers, feit blijft wel dat de start van de competitie heel bepalend kan zijn voor hoe wij voor de dag komen. Start je met 4 gespeeld 7 punten of 4 gespeeld 0 punten, dat maakt een wereld van verschil, resultaten gaan in het hoofd van spelers zitten en dat heeft zijn uitwerking op het zelfvertrouwen. Verder is het zaak dat de spelersgroep zich snel aanpast aan de handelingssnelheid op een hoger niveau, immers de marge voor fouten is kleiner geworden.

Hoe ziet je (voetbal)zaterdag er uit?

De zaterdag begint vroeg, uur of zeven er uit en aansluitend de dagelijkse boodschappen halen, dan om een uur of tien naar de sportschool en uur tot anderhalf aan het werk. Vanaf dit moment is het volledige focus op de wedstrijd, alhoewel je daar 7 dagen per week mee bezig bent. Meestal ben ik een driekwartier voor de wedstrijdbespreking op de club en ga ik de bespreking voorbereiden. De wedstrijdbespreking zelf duurt 15 a 20 minuten maximaal en dan is het vooral aan de spelers. Na de wedstrijd tijd voor ontspanning en vanaf zondag begint het ritueel weer van voor af aan, al moet ik zeggen dat je zelfs tijdens de wedstrijd al met de week er op bezig kan zijn.

Ken je de tegenstanders of ga je uit van eigen kracht?

In het nieuwe seizoen ken ik de tegenstanders nauwelijks, dus zorgen we er voor om toch enige informatie te krijgen, speelwijze, teamfunctie aanvallen, teamfunctie verdedigen, hoe in de omschakeling en spelers die er uitspringen. Uiteindelijk is het uitgangspunt wel onze eigen kracht, met andere woorden hoe kunnen wij, uitgaande van onszelf, de mogelijk sterke punten van de tegenstander wegnemen en profiteren van de zwakke punten.

Trainer gaan we met deze selectie in linker rijtje terecht komen ? Het zou een hele goede prestatie zijn. Zeker als 1e jaars.

De wens is de vader van de gedachte natuurlijk, maar resultaten uit het verleden geven geen garanties. Net als Ajax kunnen we terugkijken op een prachtig seizoen, maar ook zij moeten zich weer bewijzen en dat geldt voor Rozenburg niet anders. Belangrijkste is dat we ons op een gezonde manier handhaven in de 2de klasse, wat ik wil zeggen is, wanneer je een heel seizoen op je tenen moet lopen, dan is de kans kleinen dat je kan doorgroeien op dit niveau, dan speel je boven je macht en volgt de val vanzelf. Ik denk dat de selectie ambitieus genoeg is en zich heel graag wil bewijzen, dat gekoppeld aan kwaliteit, talent en ervaring moet het lukken om ons op een gezonde manier te handhaven.

Rozenburg speelt vaak 4-3-3. De selectie heeft veel middenvelders 4-4-2 ook een optie of eventueel een andere variant?

In principe niet, mijn uitgangspunt is 1-4-3-3, maar wanneer je door afwezigheid/blessures wordt genoodzaakt tot wat anders, dan zou het kunnen natuurlijk. Het omzetten van een spelsysteem kan ook nadelig werken, spelers hebben graag houvast en worden dan uit de comfort zone gehaald, wanneer het dan fout gaat, dan gaat het ook goed fout, denk aan Rozenburg - De Jonge Spartaan (2-4) van het afgelopen seizoen. Noodgedwongen speelden we 1-4-4-2 en we werden volledig overklast, spelers waren zoekende en alle zekerheden waren weg. Zaak dus dat we fit blijven en geen onnodige schorsingen oplopen, dan kunnen we gewoon in 1-4-3-3 spelen.

Wat verwacht U van de 1e competitiewedstrijd?.

3 punten! We hebben een mooi programma de eerste 4 weken waarin we 3 thuiswedstrijden en 1 uitwedstrijd spelen, oftewel 10 punten. In de wetenschap dat 30 punten zo goed als zeker handhaving betekend, heb je dan reeds 1/3 van de benodigde punten behaald, een betere drijfveer kan je niet hebben. Buiten het feit hoeveel vertrouwen dit geeft aan de groep. Rozenburg - De Zwerver heb ik in me hoofd al tig keer gespeeld… en evenzoveel keer gewonnen, nu zaterdag nog en dan maakt mooi of lelijk even niet uit.

Wanneer is het seizoen geslaagd?

Resultaat technisch gezien als we ons handhaven in de 2de klasse, voetbal technisch gezien wanneer, iets waar de spelers keihard aan werken, we attractief voetbal spelen en dit koppelen aan resultaten. Wanneer we aan het einde van de rit in de spiegel kijken, dan moeten we kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om gezamenlijk het maximale eruit te halen en niet geheel onbelangrijk, we moeten het met heel veel plezier gedaan hebben.

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Saturday the 13th. .