“Het was vooral een overwinning van het collectief”, liet Rozenburg aanvoerder Bryan van der Laan optekenen en daar zat zeker een kern van waarheid in. Maar doelman Ünal Bayka eiste toch wel een hoofdrol op. Stoppen van een penalty en zeker drie één op één situaties en een aantal spectaculaire reddingen hield hij zijn ploeg op cruciale momenten in de race.

De doelman wilde er na-afloop niet zoveel over kwijt. “Ik sta er ook voor en vandaag kon ik mijn bijdrage leveren. Ik heb mijn plekje wel gevonden en het hier prima naar mijn zin. Dan is het fijn dat we winnen en de eerste punten kunnen pakken”, verdween de doelman weer in de kleedkamer. Het eerst half uur was het vooral voor beide ploegen zoeken, aftasten en niet onnodig in de problemen komen. Het spel golfde heen en weer, waar de gasten uit Kinderdijk iets gevaarlijker waren in de zestien. Zoals in de 14e minuut toen Rozenburg doelman Ünal Bayka een balletje uit de uiterste hoek ranselde en zijn ploeg in de race hield. In de 31e minuut kwam De Zwerver dan toch aan de leiding. Ogenschijnlijk niet zoveel aan de hand. Door een miscommunicatie tussen Maik de Ouden en Rozenburg doelman Bayka, kon Luido Luiten de uitkomende keeper verrassen en de 0-1 op het bord zetten. Nog voor de thee kwam Rozenburg langzij. In de 45e minuut was het Elroy van Seventer die Nick de Bil de vrije ruimte instuurde en de spits van Rozenburg gaf De Zwerver doelman Bas Bijkerk geen enkele kans, 1-1. Als dan een minuut later Marnix Sonneveld de paal raakt met een harde schuiver wil ook scheidsrechter Wim Roozeboom naar de thee.

Direct na de thee Rozenburg op voorsprong. “Ik weet dat Nick gaat en Nick weet dat ik hem geef”, was de simpele analyse van Bryan van der Laan, van wat later bleek de winnende treffer. Ook nu was Rozenburg spits De Bil meedogenloos voor de sluitpost van De Zwerver, 2-1. Na de voorsprong liet Rozenburg doelman Bayka zien waarom hij eerste doelman is bij Rozenburg. Spectaculaire reddingen, drie op rij, in de 4e minuut en het stoppen van een strafschop, na een handsbal van Elroy van Seventer, in de 8e minuut. Centrale verdediger Elroy van Seventer had de armen naast het lichaam, maar de scheidsrechter Roozeboom, vond dat niet genoeg en legde de bal op de stip. Rozenburg doelman Bayka haalde eerst Van Seventer weg bij de leidsman om te voorkomen dat hij tegen een tweede gele prent aan zou lopen en ging vervolgens in alle rust op de lijn staan. Tom van der Linde achter de bal en Rozenburg doelman Bayka de winnaar. Het was het kwartiertje waar vooral Ünal Bayka Rozenburg in de race hield.

Bryan van der Laan

“Je mag best zeggen dat Ünal een paar punten heeft gepakt voor ons”, was aanvoerder Bryan van der Laan meer dan tevreden over de doelman. Hij pakt een paar cruciale ballen één op één zelfs in de rebound en hij pakt een pingel en dat was niet de eerste dit seizoen. Het waren niet de makkelijkste, deze drie punten. Puur op karakter gewonnen. Eerste helft bij vlagen goed gespeeld. We geven weinig weg. Krijg je toch zo’n doelpunt tegen. Ünal moet gewoon dominant zijn, desnoods met man en al. Echt een communicatie moment waar we even niet sterk waren. We werden wel gevaarlijker na die achterstand, maar het waren niet echte kansen. Dan die eindpass, daar gaat het nogal eens mis. Anders staan we met de rust al op 3 tot 4-1 voor. Dan valt dat doelpunt aan onze kant natuurlijk op een goed moment, vlak voor rust. Nick wordt weggestuurd en de keeper komt ver zijn doel uit, ik weet niet wat hij daar deed, maar Nick (de Bil, red.) schuift hem lekker binnen. We hebben totaal niet het idee gehad dat we hier konden verliezen. Dan zie je toch ver in de tweede helft dat de ruimtes te groot worden. Na die snelle voorsprong in de tweede helft gaan we achteruitlopen en slordig aan de bal. Dan zie je dat we 5 misschien wel 6 keer de bal inleveren na een onderschepping. Dat kan en mag niet. Na die 2-1 kregen we er niet altijd grip op. Die derde treffer bleef uit, had zelf ook nog een kans in de slotfase, en dan moet je karakter tonen. Dat hebben we gedaan. Die punten zijn belangrijk. Met drie thuisduels de eerste vier wedstrijden moeten we punten pakken, dat hebben we vandaag in ieder geval gedaan.”

Doel: Ünal Bayka. Achter: Vince Lissenberg, Elroy van Seventer, Maik den Ouden en Jordie de Groot. Middenveld: Bryan van der Laan, Regillio van Buuren, Marnix Sonneveld (Paul Santra 70 min.) Voor: Bethslot Woldeamanuel, Nick de Bil en Patrick Struijk (Stefan van Es 80 min).

Doelpunten: Guido Luiten 0-1 (31 min.), Nick de Bil 1-1 (45 min.) rust 1-1, Nick de Bil 2-1 (47 min.).