We kijken met de coach terug, maar zeker ook vooruit naar zijn tweede jaar op West. En er komt nog een jaartje bij. Nauta heeft de juiste snaar te pakken bij de Rood Gele. In zijn eerste jaar promoveren naar de tweede klasse en dit seizoen een bliksemstart in de tweede klasse, waar zijn ploeg lang bovenin meedraaide. Inmiddels een plaatsje in de middenmoot waar je de ploeg van West misschien dit seizoen meer thuishoort, immers de doelstelling is rechtstreeks handhaven.

Als we met Nauta praten over hoe ver Rozenburg nog kan komen in de toekomst is de trainer duidelijk. Een club die hogerop wil moet ook een organisatie hebben die dat uitstraalt (een opmerking die hij maakte in het algemeen, red.) Nauta is een trainer die hoger wil, maar ook realistisch is. De jeugd wordt nog beter, ervaren spelers heeft Rozenburg ook wel, maar dat is niet genoeg om met een schuinoog naar de eerste klasse te kijken. Daar is de trainer ook (nog) niet mee bezig. Een stabiele tweedeklasser, daar ligt de focus. En voor hem persoonlijk belangrijk wat wil de spelersgroep. Is hij de coach die het vertrouwen heeft van die groep. Dat is voor Peter-Marcel Nauta het belangrijkste om zijn handtekening onder een nieuw contract te zetten.

Toch nog lang geduurd tot het verlossende jawoord m.b.t. contract verlening kwam. Hoe lang heb je bijgetekend? “Ja, zelf heb ik al voor de laatste competitiewedstrijd in december met het bestuur rond de tafel gezeten. Die gaven aan dat ze graag verder wilde en ik heb bevestiging gegeven dat ik dat ook wilde. Maar heb wel aangegeven dat ze navraag moeten doen bij de selectie. Als die er anders over denken heeft het geen enkele zin om met mij door te gaan. Dan nemen we afscheid en moet de club iemand anders halen. Uiteindelijk is het nu weer wat vroeg naar buiten gekomen, want eigenlijk is het zaterdag na de wedstrijd. Ik heb dat contract nog niet gezien. Ga er vanuit dat het weer een jaar is. Als je het derde jaar in gaat is dat ook verstandig voor beide partijen. In het verleden bij Jonge Spartaan en OHVV heb ik wel gezien dat het vierde jaar toch wel weer anders was. Ook een trainer heeft een bepaalde houdbaarheid. Probeer wel wat aanpassingen te doen op de trainingen, maar verschillende zaken komen toch ook weer terug. En vooral je moet niet vergroeien met de spelersgroep, dat is niet goed.”

Kunststukje om in je eerste seizoen te promoveren, nu 2e klasse anders dan vorig seizoen? “Het tempo ligt hoger, ploegen zijn vaak net een stapje verder ook beter. Als je daar aan kan haken hoeft het geen probleem te zijn. Maar daar moeten spelers, maar ook ik er van bewust zijn dat alles echt sneller moet. Je wordt ook sneller afgestraft, daar zijn voorbeelden genoeg van.” Toch lijkt het of de rek nog niet uit het team is. Hoever kan dit Rozenburg komen? “Als we de spelersgroep in totaliteit tegen het licht houdt is tweede klasse wel het matje. Dat wil niet zeggen dat er geen spelers zijn die dat niveau wel aankunnen of door kunnen groeien. Maar je betrekt er dan ook meer bij, leeftijden, hoe is een club georganiseerd. Als je op een eerste veld allerlei wedstrijden laat spelen, ook als de andere velden vrij zijn, dat kan maar dan weet je ook dat het niet past bij hoger spelen dan de tweede klasse. Overigens niets mis mee als een club daarvoor kiest. Maar het geeft aan wat een club wil en welke weg ze willen bewandelen.”

Welk systeem speel je het liefst, 1-4-3-3 of een variant met twee spitsen? “Afgelopen dinsdag hebben we 4-3-3gespeeld. Als je dan druk wil zetten ben je afhankelijk wat je centrumspits doet. Als die half werk levert kan je niet goed druk zetten. Dan creëer je ruimte om ze er tussendoor te laten spelen. Tegen Westlandia gebeurde dat wel heel goed. Op trainingskamp speelde met twee spitsen en konden we goed druk zetten en wist Geinoord niet goed wat het moest doen. Het is een mogelijkheid om anders te kunnen spelen. Als je tegen Westlandia de erste helft zag is er geen enkel reden om geen 4-3-3 te spelen. Nick (de Bil, red.) is wel één van de spitsen, maar als je geconfronteerd wordt met Bethslot (Woldeamanuel, red.) en Floris (van den Heuvel, red.) als centraleverdedigers krijg je wel veel snelheid en die zijn sterk in de één op één. Het is een variant die ik zal gebruiken als het nodig is.”

In deel twee kijken we naar de selectie van het volgende seizoen, de keepers, de vele doelpunten tegen en wat nog meer over tafel kwam…….. Binnenkort deel 2 ….. Blijf ons volgen.

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Thursday the 18th. .