Een trainer is een belangrijke schakel in het succes van een club. En dat succes wordt vooral afgemeten aan de prestaties van een eerste elftal. Wat met de zelfde spelers bij de ene trainer niet lukt, gaat bij een andere als bijna vanzelf. Peter-Marcel Nauta lijkt zo’n trainer, in ieder geval wat hij tot nu toe presteert op sportpark West. Maar hoe lang blijft het vuurtje branden en als het uit gaat heeft een trainer dan voldoende middelen in de bagage om het heilige vuur weer te ontsteken.

Er zijn trainers die het heel lang bij een club uithouden, Edwin de Koning is zo’n voorbeeld bij Rhoon en Hellevoetsluis 10 jaar of meer. Rob Vuik was lang bij PFC (meer dan 10 jaar) en keert er nu weer naar terug. Hoe is dat met de man aan het roer van het Vlaggenschip van West. Zelf spreekt hij in deel 1 van ons interview over een houdbaarheidsdatum. En hangt veel af van het vierde jaar. Zover is Nauta nog niet bij Rozenburg.

Bij Rozenburg is Nauta nog bezig aan zijn tweede seizoen, en niet helemaal zonder succes. Een trainer die rust uitstraalt, die aan oplossingen werkt, maar ook veel van zijn team verwacht. Het lijkt een succes verhaal en het vuurtjes is nog lang niet uit. We beginnen het tweede deel van ons gesprek met de ploegen in de huidige competitie.

Wat zijn de kanshebbers in de huidige competitie en wie gaan het niet redden. “Sparta is kandidaat nummer 1, een complete ploeg. Alhoewel ze in de wedstrijd tegen ons wel wat scheurtjes vertoonde op met moment dat wij va-banque gingen spelen. En ik had het nog wel eens willen zien als Floris (van den Heuvel, red.) die twee kansen had benut. Charlois is een ploeg om rekening mee te houden, veel snelheid, veel ervaring. Misschien wel tegenstander van zichzelf, vooral als ze op gras spelen. Spelen graag op kunstgras. Het is buiten die twee heel erg aan elkaar gewaagd. Naar onderen is Vitesse Delft een ploeg die nog wel wat gaat doen. De Zwerver is een vechtploeg en Delta Sport is een ploeg waar alle tegenstanders nu zullen denken je moet je niet laten verrassen. Strijen moet zich zorgen maken, pakken thuis nog wel de punten maar uit wat lastiger (twee punten in uitwedstrijden, red.), en dan Rozenburg. Belangrijk dat we de komende 6 wedstrijden 4 keer weten te winnen en dan in het linkerrijtje kunnen staan en gevrijwaard van degradatie voetbal. Misschien hebben we in het begin wel wat geluk gehad. Maar ook een paar flink op ons bek gegaan. Wij moeten er voor meer dan honderd procent voor gaan anders gaat het niet lukken. In deze klasse wordt het harder afgestraft dan in de derde klasse. Maar handhaven blijft het doel. En wie weet wat er nog inzit. Eerst punten pakken.”

Je krijgt veel doelpunten tegen. “Beetje inherent aan ons voetbal. We willen vooruit verdedigen dat lukte in de eerste wedstrijden ook prima. Onze rechtsback wil graag aanvallen, prima, wil ik ook maar doseren. Daar moet het team ook mee bezig zijn. Elkaar corrigeren als de wedstrijd of het spel er om vraagt. Overleg in de ploeg en zorgen dat er op tijd wordt overgenomen als spelers gaan zwerven. En anders vasthouden. Het zijn er veel maar maak me nog niet zo’n zorg. Wellicht ook met een ander systeem spelen.”

Kan je de selectie bij elkaar houden of krijgen we een leegloop? “Het was de bedoeling om wat gesprekken te voeren tijdens het trainingskamp in Spanje. Dat lukte niet, het programma zat overvol. Die gesprekken worden nu weer voortgezet. Ik verwacht niet zoveel wijzigingen. We gaan eerst de gespreken afronden met de huidige selectie. En verder kijken we natuurlijk ook wel rond zodat als we verrast worden dat we dan voor opvolging kunnen zorgen. Regillio van Buuren stopt. En verder met Floris heb ik al wel even gesproken (twijfelgevalletje? red.), maar ook daar heb ik er alle vertrouwen in dat we die kunnen behouden. Had wat andere zaken aan zijn hoofd en wil spelen. Dat laatste moet hij zelf doen. Hoe het verder gaat verlopen in de selectie zullen we zien. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Dan je keepers. “We hebben Silvio Spiiessens erbij gehaald. De zaken liggen simpel onze eerste keeper is geblesseerd. Ünal (Bayka, red.) moet eerst weer vol mee kunnen trainen voor hij weer onder de lat kan. Ja, en ik heb een gesprek gehad met Joel Boessen, die vind ik niet capabel genoeg voor de tweede klasse en dat heb ik hem eerlijk uitgelegd. Verder hebben we dan nog een keeper die even buiten de selectie was (Rick Otte, red.) maar na de winterstop weer mee kon draaien. Die heeft er voor gekozen om dat nog niet te doen. Die gaat nu spelen in het tweede team afwisselend met Joel Boessen. Met Silvio heb ik nog geen afspraken kunnen maken en kijken wat voor hem ook de mogelijkheden zijn. Als Ünal fit is zou Silvio een prima stand-in kunnen zijn. Hoe dat gestalte moet krijgen en wat de mogelijkheden zijn en hoe hij wedstrijdritme kan opdoen moeten we nog bekijken. In Spanje en ook afgelopen dinsdag heeft hij laten zien een prima keeper te zijn. Zaterdag gaat hij spelen en is nu de keeper die ons moet helpen de ‘NUL’ te houden.“

Wanneer ben je tevreden over het huidig seizoen? “Tevreden al we ons handhaven. Ben nog meer tevreden als dat met mooi en attractief voetbal doen. Als dat handhaven gaat met hang en wurg voetbal maak ik me zorgen over het nieuwe seizoen. Als we in staat zijn wat we hebben gebracht in de eerste helft van de competitie en wat ik de afgelopen periode heb gezien. Dan hebben mensen een reden om naar Rozenburg te komen kijken. En dan wordt ik wel heel blij. Als je vraagt hoeveel punten dat dan moet opleveren. Laat ik zeggen we krijgen echt nog wel genadig op ons donder. Maar als we eruit de komende 6 wedstrijden 12 punten kunnen halen en de laatste 8 ook nog eens 12. Laat ik het anders zeggen met 35 punten hebben we het goed gedaan en staan we waarschijnlijk ook in het linkerrijtje. En als we zoveel punten pakken moeten daar mooie potjes tussen zitten. Overigens met goed voetbal is de enige manier waarop we dat kunnen bereiken.”  

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Friday the 7th. .