Een in koppertje, de voorbereiding van Rozenburg was pover. We praten met trainer/coach Peter-Marcel Nauta. Twee schamele gelijke spelen tegen HMSH en Vierpolders en verder verliespartijen. Soms zoals in Zuidland, uitslagen waar je niet graag als club aan herinnerd wil worden. Coach Nauta heeft te maken met blessures en spelers die op vakantie waren. En als toegift ook nog eens spelers die bij terugkeer in Nederland in quarantaine moesten. Maar Nauta wil zich daar zeker niet achter verschuilen. “Je speelt met de spelers die je tot je beschikking hebt, moeilijker is het niet”.

 

Peter-Marcel Nauta schept verwachtingen op West. Binnenkomen met een promotie naar de tweede klasse, iets waar zijn voorgangers zich telkens op stuk gebeten hebben. En vorig seizoen een bliksemstart in de competitie wat ook nog bijna de eerste periode opleverde. Adel verplicht, de wind vol in de zeilen, spelers die de aanpak van Nauta wel konden waarderen. Los waar het kan en strak als het moet. Maar dit seizoen lijkt er toch een kink in de kabel te zijn komen. Althans als we terugkijken op de voorbereiding. En nu zal de coach op West met een oplossing moeten komen, of althans dat zal ongetwijfeld de hoop zijn bij alles en iedereen met een Rood Geel Hart.

Verdedigen

“Hoor ik je zeggen pover, ik vond het slecht. Of ik dat al vaker heb meegemaakt? Je kan wel eens een moeilijke voorbereiding hebben met vakanties en zo. Maar dit? In de beginfase van de voorbereiding heb ik de focus gelegd op verdedigen, daar zie ik niets van terug. Dan is de vraag, is de stof niet duidelijk, is wat is aangereikt niet goed genoeg of ontbreekt de drive bij spelers. Natuurlijk heb je een bepaald idee in je hoofd en daar horen spelers bij. Maar als die spelers er niet zijn moet je dat snel uit je hoofd zetten. Je speelt met de spelers die je tot je beschikking hebt, moeilijker is het niet. En die spelers die er zijn moet je ook wel iets tasbaar geven ‘als ik het goed doe kan ik blijven staan’. Onze eerste keeper is/was geblesseerd. Dan ga je met de twee andere aan de slag. Die geef je zoveel mogelijk speel minuten. Soms wordt je dan ook geholpen door dat spelers moeten werken en in de voorbereiding, moet je dan geen vrij gaan nemen, zeker als de andere ook minuten moet maken. De kwaliteit van de eerste keeper staat niet ter discussie, maar hij heeft nog niet meegetraind dan wordt het toch lastig, en dat doe ik ook niet zomaar, om gelijk je plaats weer op te eisen.”

Twee gelijke spelen en heel veel doelpunten tegen

“Ik denk niet dat corona en de wijze waarop we met elkaar omgaan invloed heeft gehad op de voorbereiding. Je verwacht wel dat als je zolang stil hebt gestaan, door omstandigheden die niemand wil, er dan een hele gretige spelersgroep is. Dat gevoel heb ik niet altijd gehad en dat verklaard misschien veel over waar we nu staan. Kijk inmiddels weet ik ook wel dat die dinsdagavondwedstrijden niet altijd of meestal voor sommige spelers niet erg aantrekkelijk zijn. Dat is wel jammer, die wedstrijden zijn er niet voor niets die hebben een doel. Je ziet wel als je je in dat soort wedstrijden niet helemaal geeft en je gaat dan voor het eggie spelen je het niet zomaar om kan draaien.”

Bekertoernooi

“Je vond het in Gouda tegen ONA niet zo slecht. Dat ben ik niet helemaal met je eens. Als de opdracht is eerst de verdedigende taken op orde hebben, en ik zie vooral aan de rechterkant dat onze verdediger meer en meer als een verkapte rechtsbuiten speelt en je speelt tegen de slimste en sterkste tegenstander, dan voeren we de taken niet goed uit. Twee doelpunten van aan die kant. Verder slordig in de passing en nog slordiger in de afwerking. Je moeten zakelijk kunnen spelen, leuk al die stiftjes en lobjes als het lukt, maar ook eens gewoon binnenkant voet binnen schieten. We hebben nooit de controle over wedstrijden, welke dan ook, gehad. Ja tegen HMHS hadden we moeten winnen dan heb je nog een kans tegen Vitesse Delft. Natuurlijk was Vitesse Delft niet de makkelijkste, maar daar waren we de het eerste half uur goed bezig.”

Systeem gewijzigd van 4-3-3 naar 4-4-2

“Ja, van systeem veranderen doe je meestal niet uit luxe. Ik wilde meer grip op het middenveld. Wat zekerheid inbouwen. En niet helemaal onbelangrijk wat is er beschikbaar. Het voelde niet goed en als trainer ben je verantwoordelijk dat het wel weer goed gaat voelen. Dan moet je het roer omgooien. Ik ga zeker geen spelers opofferen aan het systeem. Maar ze zullen soms een andere speelwijze moeten volgen, iets anders moeten spelen. Kijk soms moet je als speler ook wel eens in de spiegel kijken en je afvragen wat presteer ik nu eigenlijk. Dat kan ik vertellen, maar dat komt niet altijd aan. En als je denkt dat je het goed doet, maar eigenlijk is dat niet zo, is het belangrijk dat er ook onderling gecorrigeerd wordt. Dat voelt vaak veel beter aan dan dat de trainer dat keer op keer moet zeggen.”

Je spits twee weken geschorst en veel blessureleed

“Klopt, zijn vervanger Lennart Quak nog niet heel veel minuten gemaakt. Lennart had wat last van zijn achillespees, heeft natuurlijk een poosje stilgestaan door te spelen in een lager elftal. Daar moesten we toch wel even voorzichtig zijn. Zeker omdat het een optie is om Nick de Bil te vervangen. En we hebben wat blessures, ook van spelers met een behoorlijke staat van dienst. Of ons dat parten gaat spelen denk ik niet. We hebben nogal wat mogelijkheden. En natuurlijk heb je gelijk we krijgen veel doelpunten tegen op dit moment, maar of dat altijd aan de laatste lijn ligt? Soms begint het op het middenveld of nog verder naar voren. Als je in de omschakeling steken laat vallen help je jezelf zeker niet.”

Alleen Regillio van Buuren weg, wat is er opeen mis

“Regillio was natuurlijk een belangrijke speler. Niet alleen dat hij bereid was het vuile werk op te knappen, had een uitstraling en ervaring waarmee hij spelers kon aansturen. Kijk nu hebben we Onur (Zaif, red.) die veel van dat werk overneemt en in alle wedstrijden waar hij speelde een voldoende haalde. Maar Onur is geen speler die ook gaat sturen. Wel een speler met weinig balverlies, zoekt vaak een eenvoudige oplossing en of het op den duur iemand is die ook nog gaat sturen? Sommige hebben dat van nature andere veel minder. Je hebt nooit een vervanger die honderd procent het zelfde is. Regillio was ook sterk in de zestien van de tegenstander, Onur kiest meer de veilige kant. Paul (Santra, red.) is ook geen Regillio. Paul heeft weer andere sterke punten. Is veel beter in de passing en het spel verleggen en kan beter in de kleine ruimt uit de voeten. We moeten ze niet vergelijken.”

Hoe gaat het met de jonkies

“Kevin van Heemst heeft zich goed ontwikkeld. Misschien een beetje meer bravoure moeten hebben. Maar het is een hele overstap van de jeugd naar de senioren en dan ook gelijk op tweede klasse niveau. Er zijn best nog wat verbeter puntjes. Kevin kan ook in het centrum spelen, maar als ik daar naar Sander Kraaijeveld kijk is die wat verder in de ontwikkeling. We moeten ze tijd gunnen.”

Hoe kijk je het nieuwe seizoen

“Het wordt best lastig. Clubs rondom ons heen hebben zich best geroerd en versterkt. Wij kiezen voor een herkenbaar Rozenburg met veel Rozenburgse spelers. Maar ook reëel zijn, ze staan niet in de rij om bij ons te komen spelen. Zeker niet als er niets tegenover staat. Er is geen ruimte bij Rozenburg, los van het feit of je dat zou willen. Veel spelers halen is niet aan de orde, dan moet je op je jeugd inzetten. Zeker in deze moeilijke tijden zijn voor alle clubs de middelen, maar zeker ook bij Rozenburg beperkt. Het is eigenlijk simpel, als je vijf tot zes spelers haalt van buitenaf en je trainer loopt de deur uit dan loopt driekwart mee en kan je als club weer opnieuw beginnen. Dat moet je niet willen. Als je dan je eigen jeugd daardoor vergeet ben je niet goed bezig. Rozenburg heeft een rijk verleden, maar dat heeft niet voor niets geleden. We leven nu en op dit moment en is de tweede klasse het maximaal haalbare. Waar wel wat moet gebeuren is de organisatie. Dat was niet van voordeel op de voorbereiding. Soms beïnvloeden mensen met taken die niet direct met voetbal te maken hebben het voetbal gebeuren en dat zou anders kunnen. Laat ik er dit van zeggen. Als club moeten alle neuzen dezelfde kant op staan als je op dit niveau wil blijven spelen. Een eerste elftal is het ‘Vlaggenschip’ van je club dat moet je wel willen, anders wordt het lastig.”

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Monday the 19th. .