“We zullen geduld moeten hebben”, horen we de trainer van Rozenburg Peter-Marcel Nauta zeggen als we met hem praten over ‘en hoe nu verder’. “Een voetballer wil wedstrijden spelen en daar de motivatie vandaan halen om beter te worden, dat staat nu allemaal even stil. Voetbal is een teamsport en daar leveren we hoe dan ook in. Hoe je het ook wendt of keert, spelers kunnen nu niet doorgroeien, ze missen het teamgevoel en je opladen omdat er een belangrijke wedstrijd op het programma staat is er al helemaal niet.”

 

We praten met de trainer/coach van Rozenburg over de pandemie, de moeilijke manier om te trainen, als dat al kan. Ook over zijn toekomst op West, en de resultaten tot nu toe. Hoe de competitie moet worden hervat en wat dat voor clubs betekend. En natuurlijk alweer denken aan het volgende seizoen, mag niet worden vergeten.

Peter-Marcel Nauta

“We zitten in een moeilijke situatie, die moeten we accepteren. De vraag is nu hoe denkt de KNVB de competitie te kunnen afronden of welke scenario’s liggen er nu nog op de plank. Het uitgangspunt, voor zover ik weet, is nu dat we 16 januari weer zouden kunnen gaan spelen. Ik denk dat het zeker tot de mogelijkheden behoort. Voor die tijd wordt het lastig. De spelers krijgen wel schema’s mee om fit te blijven, maar zijn we nu wel heel erg afhankelijk van een stuk zelfdiscipline. Ik zal eerst maar hand in eigen boezem steken. Toen ik zelf nog speelde stond ik ook niet vooraan om in de zomer te gaan hardlopen of wat ik dan moest doen. Maar ik deed het wel. Een voetballer traint met een doel en als dat doel niet duidelijk is wordt het vaak wat minder. De vraag is wat kan je nog meer. In groepjes van 4 trainen ging dan nog wel, maar nu met één op één kan je niet trainen. Geen idee of er clubs zijn die dat toch gaan doen. Misschien clubs die hoog in het amateurvoetbal spelen? Wij gaan dat voorlopig niet doen. Als we in Januari weer mogen beginnen pakken we de training weer op en zullen we er 16 januari moeten staan.”

Wat is de voorbereidingstijd die je nodig hebt om er in januari te staan?

“Als we op 16 januari weer mogen spelen blijven er twee weken over om de ploeg weer voor te breiden. Dat na dat je 2 ½ maand hebt stilgestaan. Normaal na de zomer zijn we toch zeker 6 weken bezig om weer wedstrijdfit te worden. Hoe we verder moeten sowieso een vraag. Als we bijvoorbeeld door moeten spelen in juni, waar we normaal begin juni de laatste wedstrijden spelen voor ploegen die in de nacompetitie spelen. Dan komen ook vakantieplannen voor sommige weer in het gedrang. Zelf heb ik dit jaar de vakantie doorgeschoven naar eind juni volgend jaar. Als je uitgaat van twee speelronden, uit en thuis, wordt dat denk ik al moeilijk. En dan komt de vraag hoe ga je dat doen, doordeweeks spelen of een halve competitie. Mogen clubs op gemeentevelden i.v.m. onderhoud nog wel in juni spelen. Hoe als er een winter komt waar ook nog afgelastingen zijn? Het zijn zaken waar we eigenlijk niet in willen komen, maar misschien toch mee geconfronteerd worden. De vraag is wil je dat, maar ook misschien wel ‘dat moet je, en dan zal je er mee moeten leven. Er zullen veel zaken op ons pad komen die we graag anders zouden willen, maar moeten er mee dealen. Eerst maar weer aan spelen toekomen en kijken hoe de clubs en de KNVB het e.e.a. op gaan lossen.”

Weer een verloren seizoen?

“Ja, dat denk ik wel. Geen idee hoe andere trainers er tegenaan kijken. Het gevoel dat je niets kan opbouwen. Nog wel getraind met kleine groepjes van 4, maar ook daar zijn de mogelijkheden beperkt. Een voetballer wil ook op de training partijtjes spelen, dan kan je ook wat creëren. Ik heb wel een beetje het gevoel dat het ten koste gaat van doorgroei van jonge spelers, motivatie en conditionele achterstand. Clubs krijgen misschien ook te maken met spelers die al wat ouder zijn en wat langer spelen die nu wat eerder afhaken.”

De tijd wordt kort om met andere systemen te gaan spelen.

“Ja dat zeker. Als je geen tijd hebt is het moeilijk om het team anders te laten spelen. Daar moet je wekelijks meebezig zijn en zelfs dan gaat het maar stapje voor stapje. In januari weten we hopelijk hoe we ervoor staan en als de tijd te kort is kan je natuurlijk ook altijd terugvallen op systemen die de ploeg wel beheerst. We zullen moeten kijken hoe fit de ploeg in januari is en dan zal je keuzes moeten maken. Je zal met een ploeg die altijd druk willen zetten, fit moeten zijn. Als je dan 2 ½ maand stil hebt gestaan wordt dat wel een dingetje. De conditie zal echt achteruit gaan, dat kan bijna niet anders. Wat ik al vertelde, er staan en wedstrijdfit zijn na twee weken, waar we in de zomer 6 tot 7 weken over doen wordt lastig, ook met blessures moet je dan oppassen. Als we echt naar een schema gaan waar we zaterdag en dinsdag gaan spelen, zullen de werkgevers in Nederland niet blij zijn. Dat gaat met blessures gepaard. Of 5 wissels dan gaan helpen weet ik niet. Op het niveau van 3e en 2e klasse wordt dat lastig omdat er in het amateurvoetbal maar weinig ploegen zijn die 22 gelijkwaardige spelers hebben.”

Hoe ziet je toekomst eruit op West en hoe blijven trainers gemotiveerd?

“Passie voor het spelletje. Heerlijk om straks weer met een groep op het veld te mogen staan. Ik ben gek van het spelletje, dus daar hoef ik me niet voor op te laden. Je moet in deze periode zorgen dat als je er weer kan gaan spelen, je er ook klaar voor bent. Nu spelers motiveren om met schema’s toch bezig te blijven. Contact houden met de spelers. Aan de andere kant moet je ook vertrouwen hebben in je spelers, daar begint het mee.”

Heeft corona invloed op het trainerscarrousel?

“Geen idee. Er zullen best clubs zijn die een trainerswissel voor hebben. Dat gaat in deze periode vaak van start. Denk niet dat het anders is dan in andere jaren. Maar clubs zitten budgetair misschien wel in een ander schuitje. Het is nog wat vroeg om te zien of er veel spelerswisselingen komen in het amateurvoetbal. Ik hoor er weinig over. Op dit moment zullen clubs dat op basis van hun netwerk doen denk ik. Aan de andere kant als je vanaf januari weer gaat voetballen is er nog tijd genoeg om met zulke zaken bezig te zijn. Bij Rozenburg heb ik intern nog met weinig spelers gesproken. In december zal ik, als het zo blijft, wel wat telefoontjes doen om te horen hoe het ervoor staan. Persoonlijk bv. zoals na een training gaan nu niet. Maar misschien wil het bestuur wel een andere trainer, nog geen idee. Mijn contract loopt af. Tot nu toe nog maar één volledig seizoen. Maar ga er vanuit dat die gesprekken nog wel zullen volgen. Vergeet niet dat de spelersgroep ook een belangrijke stem heeft. Als ik naar mezelf kijk leuke spelersgroep fijn om mee te werken en heb het erg naar mijn zin op West. Maar de voetballerij zit soms anders in elkaar. Voorlopig ben ik met andere zaken bezig, maar goed je hebt gelijkt in deze periode moet een club, spelers en trainers ook naar het volgende seizoen kijken. Er speelt nog niets dus kan ik er ook niet zoveel over zeggen.”

Tot slot

“Geduld hebben, niet alleen bij Rozenburg maar dat is voor andere clubs niet anders. En hoe komen we uit deze periode. Tot nu toe hebben we er 2 gespeeld en 1 punt. Maar dat hadden er ook 6 kunnen zijn. Dat we de mouwen moeten opstropen dat is ook duidelijk. Het is echt een pittige competitie. Moeilijk om er nu iets over te zeggen. Belangrijk hoe komen clubs en spelers uit deze periode. Als we fit zijn en de neuzen staan allemaal de zelfde kant op zijn we tot veel instaat. Maar als we dat niet zijn kan het ook heel moeilijk worden, dat is ook wel gebleken in de diverse oefenwedstrijden. En dat we een beetje geluk moeten hebben met de besmettingen nadat we weer gaan spelen is zeker zo. Maar daar hebben andere clubs ook last van.”

Copyright © 2024 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.