De nieuwe doelman van Rozenburg komt naar West voor een basisplaats en voor het linkerrijtje in de tweede klasse. Maar in ons gesprek liet hij ook het getal 23 vallen. Het minste aantal keren dat hij in één competitieseizoen de trieste gang naar het net moest maken. Zonder dat het zijn grootste uitdaging is, dat is een betrouwbare sluitpost voor Rozenburg zijn, wil hij dat record wel heel graag wat scherper zetten bij de ploeg van West.

De dertig jarige doelman die komend seizoen te bewonderen is op sportpark West komt met een tas vol ambities naar Rozenburg. Hij komt van vierdeklasser SCO uit zijn woonplaats Spijkenisse waar hij ook nog onder de lat stond bij, in vroeger jaren een grote concurrent van Rozenburg, v.v. Spijkenisse. De tijd van ‘de wedstrijden van het seizoen’, die tussen Rozenburg en Spijkenisse liggen ver achter ons. Het verhaal is genoegzaam bekend, Rozenburg zakte weg uit de hoogste regionen van het amateurvoetbal en Spijkenisse speelt nog in de hoofdklasse. Spijkenisse was niet zo’n succes voor Rick dat moet bij Rozenburg anders worden. Het begon voor Rick Groenendijk bij Hekelingen waar hij als B- junior zijn debuut in het eerste elftal maakte. Het talent was ook bij Feyenoord niet onopgemerkt gebleven en verhuisde Groenendijk naar Varkenoord.

Feyenoord

Wilde je prof worden? “Van elk klein jongetje die gaat voetballen is denk ik de wens wel om prof te worden, en dat was bij mij niet anders. Om prof te worden moet je niet alleen goed zijn maar ook mentaal komt er heel wat kijken. Ik trainde 12 keer per week, mijn leven bestond uit voetballen. Maar ik miste toch heel veel het sociale leven. Tussen mijn 16e en 19e jaar was ik bij Feyenoord, maar voor mij was er meer dan voetbal. Ik kon best wel een beetje ballen pakken. Ik begon bij de amateurtak werden kampioen en mocht door naar de A1 van de stichting. Bij de stichting was het trainen met Henk Timmer, Kostas Lamprou, Rob van Dijk, dat waren niet de minste. Ook nog twee keepers van de A1 dus je moest echt je plekje verdienen. Uiteindelijk is die droom niet uitgekomen.”

Waar heb je gespeeld?

“Na Feyenoord kwam Spijkenisse op mijn pad. Daar kwam ik in de tijd dat Adrie Poldervaart er trainer was. Danny Voets was daar de doelman, heeft jaren in het eerste team van Spijkenisse gespeeld. Ik werd gehaald als talent wellicht vervanger voor Voets, maar heb dacht ik 90 minuten in het eerste team gespeeld en de rest op de bank en in het tweede elftal. Veel van Danny Voets geleerd, dat zeker, maar op de bank daar was ik wel klaar mee. Ik ben toen naar OVV gegaan, die speelde in de tweede klasse op zondag. Na OVV werd het OHVV waar Peter-Marcel Nauta de trainer was. OHVV werd kampioen in de derde klasse en ging naar de tweede klasse op zondag. Ik weet nog wel dat ik er voor het eerst naar toe ging helemaal niet wist waar ik terecht zou komen. Ik reed de afslag van het voetbalveld ook voorbij, maar na een gesprek met Peter-Marcel Nauta dacht ik dit moet ik doen dat klinkt en voelt goed. Met Nauta heb ik er één jaar getraind. Hij ging toen weg, altijd jammer gevonden. Na OHVV werd het SCO, had te maken met mijn werk, ik werkte in Amsterdam, en in de tweede klasse moet je toch veel trainen. Andrade was de trainer bij OHVV en een man van de discipline, als je niet kwam trainen zat je op de bank, wie je ook was. Daarna naar mijn huidige club SCO’63.

Hoogte- en diepte punten

“Met OHVV ben ik een keertje gedegradeerd. Aan de andere kant het jaar erop kampioen. Een wedstrijd met jong Feyenoord tegen ADO Den Haag. Bij Feyenoord spelen was natuurlijk ook geweldig. Toch heb ik er nooit spijt van gehad dat gelopen is zoals het gelopen is.”

Al eens eerder in beeld bij Rozenburg

“Ja dat klopt, al eens vaker gebeld door Rozenburg. En als je me vraagt waarom nu wel en toen niet? Ik speelde met vrienden bij SCO had het reuze naar mijn zin. Kon ook wel eens een training overslaan. Maar het kriebelt toch ook wel om weer in de tweede klasse te gaan spelen. Ik dacht ook nu moet ik het doen. Volgend jaar gaat hij niet meer bellen. Ik heb er ook vertrouwen in dat ik het niveau van de tweede klasse aan kan, anders zou ik het niet doen.”

Hoe goed ken je Rozenburg

“Ik ken Rozenburg als derdeklasser een beetje. Ik heb er een paar keer tegen gespeeld, met OHVV en ook met OVV voor de beker. OHVV en OVV waren in die tijd zondagclubs en Rozenburg zaterdag. Ik ken de jongens eigenlijk ook niet zo. Kreeg wel gelijk een app-je van spelers, dat was super leuk. Dat Nauta er trainer is is zeker een deel van mijn besluit en ik denk ook niet als er een andere trainer bij Rozenburg was geweest dat die bij mij terecht was gekomen. Alhoewel ik wel nog regelmatig wordt gebeld, nu ook nog. Dat we al een poosje niet kunnen ballen is vervelend. We hebben een kleine man en die is 15 maanden oud. Net geboren voor de coronacrisis dus was ook wel een beetje afgeleid de laatste maanden. Toch mis ik het wel, de zaterdagen na de wedstrijd een biertje doen zelfs de trainingen. Ik hoop dat we de nieuwe competitie weer kunnen gaan spelen. Als ik naar de indeling kijk mooie tegenstanders. Op je vraag wat ben je voor een keeper. Meer een meevoetballende keeper, denk ik. Verdedigers beetje naar voren en ik durf wel uit de zestien te komen. Naar voren voetballen als het kan. Ik was 16 toen ik bij Hekelingen in het eerste mijn debuut maakte en ben nu 30 dus wel wat ervaring denk ik. De clubs waar ik heb gespeeld was ik basis. En ook nu ga ik met vertrouwen naar Rozenburg.”

Wie is Rick Groenendijk

“Ik woon al 9 jaar samen met mijn vriendin en hebben een zoon van 1 ½ jaar. Werk als ICT-er systeembeheerder bij een energie / telecombedrijf. En op je vraag wat verwacht je en wanneer is je overstap naar Rozenburg geslaagd. Ik ga niet roepen dat Rozenburg even kampioen wordt. Als ik naar de competitie kijk is dat misschien niet realistisch en ik ken de ploeg niet echt. Een basisplaats en in het linkerrijtje, verder heb ik nog een record van 23 doelpunten tegen in één competitie. Zou geweldig zijn om dat bij Rozenburg nog scherper te stellen. En lekker weer op tweede klasse niveau te kunnen spelen. Ik hoop dat we er een mooi jaar van gaan maken veel plezier gaan beleven en na-afloop gezellig een biertje kunnen doen. Ik voel me nog fit en kijken hoeveel jaar ik nog onder de lat kan staan.”

Foto: Privé archief Rick Groenendijk

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Friday the 17th. .