De vakantie staat voor de deur ook voor Rozenburg trainer Peter-Marcel Nauta. Nog even de puntjes in de ‘i‘ en dan even iets anders dan voetbal, alhoewel met het EK in volle gang lijkt het toch zonder voetbal niet helemaal te kunnen. Als we de coach van Rozenburg vragen hoe hij naar de wedstrijden kijkt moet hij toch bekennen dat er voor een groot deel een trainer in hem schuil gaat. De systemen en hoe voeren ploegen het uit, kan ik er ook van leren en vooral ook, hoe kunnen voetballers op het niveau van tweede klasse daarmee omgaan. Of is het uiteindelijk zo, zoals de coach aanhaalde, ‘Je moet het niveau in de gaten blijven houden, maar aan de andere kant is de weerstand van de tegenstanders ook op tweede klasse niveau’.

 

Of er nu veel in de speelstijl gaat veranderen bij Rozenburg? We kunnen natuurlijk nog uren met een echte kenner over de speelwijze van de Oranje Sterren en hun tegenstanders praten, maar de media staat er vol mee en beperken wij ons, zoals jullie gewend zijn, tot Rozenburg en dat is interessant genoeg. Nauta wilde vooral een herkenbaar Rozenburg met veel spelers met een Rozenburgse achtergrond of op een andere manier verbonden aan het dorp aan het Scheur. Is dat deze overschrijvingsperiode gelukt?

“Deels, met doelman Ünal (Bayka, red.) vertrekt een speler die in Rozenburg woont. Gaat naar Nieuwenhoorn. Rick Groenendijk hebben we aangetrokken als keeper, een speler die al langer op het vizier stond, komt uit Spijkenisse. Stefano Tavares komt van Alblassedam maar woont tegenwoordig in Rozenburg en met het vertrek van Floris van den Heuvel en Paul Santra zou je kunnen zeggen dat het Rozenburg gehalte groter is geworden. We hebben een groep van 19 man waarvan 3 keepers. En we hebben vier talentvolle jongens uit onder 19 die in de voorbereiding mee gaan trainen, zie het als een soort stage. Voorlopig tot aan de winterstop om te kijken of we de talenten door kunnen laten groeien. En soms heb je een verrassing, maar je moet kansen creëren en als het even kan speelminuten voor je talenten. Met Quintin Felomina waren we ook druk bezig, maar zijn keuze ligt elders. En ja, als iemand zo graag wil en zijn kansen bij een andere hoger spelende vereniging ziet, moet je dat gunnen. Een seizoen duurt 10 maanden, lukte het heel mooi en lukte het niet dan weer hartelijk welkom op West. Spelers moeten altijd proberen eruit te halen wat er in zit. Voor sommige is dat lekker bij je cluppie blijven spelen, voor andere de wijde wereld in. Dat is ook voor spelers die overwegen naar West te komen. Als je twijfelt moet je het niet doen. Tegen die spelers zeg ik altijd, over 10 maanden denk ik er waarschijnlijk nog het zelfde over en als zo’n speler van gedachte is veranderd gaan we het gesprek weer aan.”

Is je selectie sterker geworden? “Met de keeper hebben we minimaal een gelijkwaardige keeper terug. We hebben Maxim Burema doorgeschoven van het tweede naar het eerste elftal. Stefano Tavares is een speler daar kunnen we op diverse posities wat mee en veel ervaring. Met het vertrek van Floris en Paul (Van den Heuvel en Santra, red.) wordt het misschien een beetje passen en meten, maar ben er van overtuigd dat we een tweede klasse waardig team op de been kunnen brengen. Verdedigend en op het middenveld kunnen we vooruit. Aanvallend kunnen we het goed invullen en soms kunnen spelers op ander positie heel goed uit de voeten beter dan dat ze vaak zelf voor mogelijk hadden gehouden. Als het niet linksom gaat dan rechtsom, maar Rozenburg zal er staan.”

Wat is het verhaal over Bryan van der Laan? “Wat heb ik gedaan, niet zoveel bijzonder. Ik heb hem bedankt voor de tijd die ik met hem heb mogen werken. Voorop gesteld ben ik met elke speler blij, maar Bryan is een exceptionele speler. En ik begrijp dat ik nog niet eens de echte Bryan heb gezien. Daarvoor heb ik hem bedankt en dat ik hem als mens ook zeer waardeer en prettig heb ervaren. En ook geschreven dat als mijn tijd er bij Rozenburg opzit, ik hem dan zeker zou benaderen of hij zijn schoenen niet weer wil opzoeken. Nadat berichtje kwam er een telefoontje of we nog eens een bakkie konden doen. Een gesprek wat snel de goede kant opging. Bryan heeft nog eens uitgelegd waarom hij tot het besluit om te stoppen was gekomen en Rozenburg en ik het jammer vonden dat hij dacht aan stoppen. We waren er snel uit, voor Rozenburg en voor mij als trainer geweldig dat hij toch wil doorgaan. En hoe het verder gaat of hij weer de aanvoerdersband krijgt? Ik zie geen belemmeringen, maar ik heb een paar klankborden in de groep waar ik dat mee ga bespreken. Mooi dat hij nu al met een personal trainer aan de slag gaat. Ik heb vooral mijn eerst seizoen van hem genoten en dat was nog niet de beste Bryan en niet fit genoeg. Hij wil super fit aan de start staan en dat waardeer ik.”

Staf en TC. “TC is heel actief en met goede dingen bezig. We hebben op dit moment onze assistent scheidsrechter, Leen van Es, niet beschikbaar. En ook de verzorger is nog niet helemaal ingevuld. Maar er wordt door de TC hard gewerkt om dit op te lossen. Met Michel Hoogwerf hebben we een nieuwe trainer voor het tweede elftal. Daar hebben ze een hele staf omheen gebouwd. Een hele goede zaak denk ik.”

Overschrijvingen potentiële tegenstanders. “Ik volg het wel een beetje, maar moet eerlijk zijn heel veel van die namen zeggen me niets. Er zit weinig beweging in de overschrijvingen heb ik het idee. Veel spelers die denken ik blijf even daar waar ik zit. Natuurlijk zijn er ook wel clubs die veel bewegingen hebben, zoals Charlois bijvoorbeeld. Die zijn er altijd. Uiteindelijk moeten we naar onszelf kijken. Kijk, een beetje bang was ik ook wel voor een vervroegd stoppen met voetballen van spelers. Je leest dat ook wel bij andere clubs. Spelers hebben lang niet het hele seizoen gespeeld. Ze worden ouder en wennen aan het niet voetballen. Maar de selectie heeft aangegeven door te willen gaan.”

Wat voor impact heeft corona op het amateurvoetbal. Zelf begin je aan je vierde seizoen maar eigenlijk maar 1 ½ seizoen gespeeld. Met natuurlijk een geweldige binnenkomer het eerste seizoen.

“Ja, wat voor impact? Denk dat er toch wel veel spelers zijn die gewend zijn geraakt aan het niet of beperkt met voetbal bezig te zijn geweest. Er komen ongetwijfeld minder beschikbare middelen. Clubs hebben minder te besteden. Een stukje ondersteuning vanuit de overheid was er wel maar vanuit de KNVB bijna niet. De sportbond waar we toebehoren heeft, zich zover ik het kan volgen, weinig gedaan voor het amateurvoetbal. Maar het is zoals het is, als ik dan de berichten over een regio competitie lees, dan snap ik het, maar het was geen haalbare kaart. Gelukkig mogen we aan het einde van de maand weer veel. En vaccinatie is wat ons uit deze crises haalt. Met een hoge vaccinatiegraad kunnen we er denk ik vertrouwen in hebben.”

Wat is de doelstelling voor het komende seizoen? Klassebehoud, linkerrijtje of meespelen voor de prijzen. “Eerste taak is klassebehoud. Afhankelijk hoe je aan de competitie kan beginnen kan er meer in het vat zitten. Vooral, en niet alleen bij Rozenburg, kan blessureleed om de hoek komen kijken. We hebben lang stilgestaan. Het nadeel van een wat smallere groep is blessureleed en gele kaarten. Blessureleed kan je overkomen bij gele kaarten, zeker de onnodige, moeten we de discipline aantrekken.”

Hoe ziet de toekomst van Peter-Marcel Nauta eruit? “Begin aan mijn vierde seizoen. Ik hoor je zeggen langstzittende trainer van Rozenburg. Zover is het zeker niet. Zo werkt de voetballerij ook niet. Ook al staan we bovenaan in het rechterrijtje kan een bestuur of TC er wel anders overdenken. Of de spelersgroep kan aangeven dat het is klaar. Het is niet alleen aan mij. Ik heb het goed naar mijn zin. Er komt met de TC weer meer structuur in de vereniging, voetbal kennis. Je moet het van jaar tot jaar bekijken. Mooi als je wat kan neerzetten en achterlaten. Ik ben niet zo bezig met hoelang Rozenburg of wat na Rozenburg. Het trainer zijn vind ik nog leuk, als Rozenburg echter hoger wil gaan spelen moeten ze een ander trainer zoeken. Ik ben in het bezit van TC 2 en voor TC 1 moet je veel investeren, dat kost serieus geld en tijd. Een aantal jaren geleden dacht ik er nog wel aan, maar elke maandag naar Zeist stage lopen bij een BVO en ook nog trainer zijn wordt wat veel. Ik heb ook nog een drukke baan, dus nee dat zie ik niet zo snel gebeuren. Ik vind het onwijs leuk om met die gasten te werken. Je moet de balans bewaren tussen voetbal, privé en werk. TC 1 kan de balans misschien verstoren. Voor het komende seizoen hebben we een groep die het nog wel een keer wil laten zien. Over een paar weken gaan we er aan werken. Waar het eindigt, weten we over een maand of 10. Ik ga er vanuit dat we weer een vol seizoen kunnen gaan spelen.”

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Saturday the 13th. .