Verliezen komt nooit door de scheidsrechter, maar soms is een beslissing die de man in het zwart moet maken ongelukkig of zelfs veel te zwaar. In welke categorie de beslissing om Rozenburg rechterverdediger Stefano Tavares al na 7 minuten naar de kleedkamer te sturen valt heeft misschien te maken met voor welke club het bloed sneller gaat stromen. In ieder geval voor de neutrale toeschouwer was het gele kartonnetje waarschijnlijk meer dan genoeg geweest.

Rozenburg kampte met wat tegenslagen in Capelle in het duel met De Zwervers, Stefan van Es voor langere tijd niet beschikbaar (knieblessure), Bryan van der Laan problemen met de lies en afwezig. En in de warming up het afhaken van Maxim Burema. En dan moet Rozenburg al na 7 minuten door met 10 man. “Die spits kreeg een steekbal en die ging onder één van onze verdedigers door”, kijkt Stefano Tavares terug naar het moment dat hij het rode kartonnetje voorgeschoteld kreeg. “Ik trok naar binnen om die spits te stoppen en die scheids trok gelijk rood. Ik vroeg wat is er en kreeg het antwoord ik geef je rood omdat het buiten de zestien is er binnen was het geel geweest. Ik dacht even wie heeft die regel verzonnen. Maar hij kwam er niet meer op terug. Ik gaf die speler dacht ik een schouderduw, een speler van twee bij twee plofte ter aarde en dat met mijn postuur. Uiteindelijk heeft het de wedstrijd bepaalt en daar baal ik van. We hadden al wat problemen en nu moest spits Lennart (Quak, red.) als verdediger gaan spelen. Als je in de zevende minuut al rood krijgt moet je ploeg gaan bikkelen. Ik heb nog nooit een kaart gehad in mijn leven en nu gelijk een rode. Kan mezelf niet herinneren dat ik een gele heb gehad. Het was geen doodschop dus ga er vanuit dat het één wedstrijd is en hij telt mee voor de competitie. Volgende week tegen CWO er dus niet bij. Ik dacht echt dat de scheids kleurenblind was, maar nee gewoon rood. En dan die uitleg?” (Waarschijnlijk bedoelde de scheids binnen de zestien geel en een penalty en buiten de zestien rood. red.) Toch was er de eerste helft niet zoveel te merken van de manminder situatie voor de Rood Gelen. Al kreeg coach Peter-Marcel Nauta nog wel te maken met nog meer tegenslagen. Binnen de 10 minuten moest ook Patrick Struijk er vanaf met een dijbeenblessure. Elroy van Seventer, op de bank door een weekje afwezigheid, was zijn vervanger. Rozenburg kwam op achterstand, in de 16e minuut, door een communicatiestoring tussen de doelman en zijn verdedigers en profiteerde Shariton Sambo, 1-0. Het leek een gouden wissel, maar veel mogelijk had de coach van Rozenburg ook weer niet. In de 18e minuut was het invaller Elroy van Seventer die met een prachtige kopbal Rozenburg weer langszij bracht. Zichtbaar dat Rozenburg met een mannetje minder speelde was het zeker niet, maar het koste kracht. Tim Bekker, die een prima wedstrijd speelde, had in de 36e minuut zelfs de voorsprong op zijn schoen. Tim had meerdere mogelijkheden, zelf, meegekomen aanvallers betrekken in de aanval, maar uiteindelijk kwam De Zwervers doelman Rick de Vries als overwinnaar uit de strijd. De beide ploegen hadden mogelijkheden, maar echte kansen waren schaars, zeker aan de kant van De Zwervers die het overwicht van die rode kaart niet in kansen, laat staan doelpunten, konden omzetten.

Aanvoerder Nick de Bil na de wedstrijd

“Ik zal niet beginnen met als en dan, maar dit had ik niet verwacht. Als wij de hele wedstrijd met elf tegen elf spelen, moet ik het nog zien. In de warming up haakt Burema af, dat was jammer. De selectie is al niet erg breed. Eigenlijk hadden we vandaag maar één echte wissel als je Maxime niet mee telt. Die hebben we al heel snel nodig omdat Patrick (Struijk, red.) een paardenbeet kreeg op zijn dijbeen. Wat er gebeurde bij die rode kaart kon ik niet goed zien. Weinig protesten van onze kant dus misschien wel terecht, heb het niet gezien. Dan weet je dat het zwaar wordt, zeker op een slecht kunstgrasveld. Ik kan alleen maar positief zijn hoe wij die wedstrijd uitspelen. Ook met tien man creëren we kansen. We hadden de discipline om het compact te houden en middenvelders zoals Jordie (de Groot, red.) en Elroy van Seventer stopte veel energie in het potje. Achterin hebben we het geprobeerd dicht te houden. Daar stond ook Vince Lissenberg, terug van een blessure, die gelijk een hele wedstrijd moest spelen. Die eerst twee doelpunten waren eigenlijk overbodig. Die eerste een communicatiefoutje, Maik (den Ouden, red.) dacht dat de keeper kwam en Rick (Groenendijk, red.) dacht dat Maik hem weg zou schieten. Die tweede laat Vince (Lissenberg, red.) hem even los en loopt uit zijn rug weg. Kijk Lennart (Quak, red.) zou op de bank starten, moet er dan in als linkerspits beginnen omdat Burema afhaakt in de warming up en na 7 minuten verder als centraleverdediger. Maar we moeten het doen met de mensen die we hebben en dat gaat ook prima. Als je kijkt naar Tim Bekker die zich helemaal geeft zijn er genoeg positieve dingen. Op je vraag of we zo de competitie in kunnen, ik denk het wel. Het besef dat we wedstrijddiscipline en volle inzet moeten geven is denk ik wel ingedaald. Ik kijk positief naar de competitie. We mogen weer in de tweede klasse spelen en dat is wat we willen. Het wordt zwaar en wat ik de laatste twee wedstrijden gezien heb is het zeker mogelijk. Zeker lastige tegenstanders, we beginnen zaterdag in Vlaardingen,maar wat ik zeg het moet kunnen.”

Zeventig minuten hield Rozenburg stand en kregen ook nog kansen. Nick de Bil die de paal raakt en Vince Lissenberg die op korte afstand ongelukkig tegen de keeper aan schiet. In de 67e minuut was het Shariton Samba die vrij gelaten bij de tweede paal de voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord zet. Dan moet Lennart Quak er met kramp vanaf en de licht geblesseerde Burema dan toch nog moet opdraven is het gespeeld. Uit een vrije trap is het Roelof Breukhoven die de 3-1 voor zijn rekening neemt en in de slotfase invaller Melvivai Krolis die de eindstand bepaald, 4-1. Een resultaat dat wellicht geflatteerd was, maar 83 minuten met 10 man tegen een eersteklasser (zondag), ook al was het spel van De Zwervers niet geweldig, was een te lastige opgaaf voor Rozenburg. Einde districtsbeker, toch ook wel mede het resultaat van de (te) smalle selectie. Of zoals zaterdag een lege bank waar niet alleen spelers ontbraken, maar ontbreekt ook nog altijd een verzorger en assistent-scheidsrechter. Vooral dat laatste past niet bij een ploeg als Rozenburg.