Dat de gifbeker nog niet leeg is, is slecht een cliché. Opgeven is geen item bij Peter-Marcel Nauta en zijn ploeg, maar de beschikbare middelen zijn schaars. De laatste tegenvaller is dat doelman Silvio Spiessens de rest van het seizoen niet meer ter beschikking is wegens een enkelblessure. Afgelopen zaterdag stond Nauta aan het vertrek, met naast het ontbreken van een keeper ook 3 ervaren basisspelers niet ter beschikking waren.

Niets dan lof voor doelman Rick Tas. De oud-selectiespeler, en tegenwoordig spelend in Rozenburg 5, is een speler die verdedigend als voetballer zijn mannetje staat, maar van nature zeker geen keeper. Rick Tas doet het meer dan goed en zullen vele die hem als keeper aan het werk zien, niet direct zeggen dit is een veldspeler van Rozenburg 5. Tas wil de ploeg wel helpen en kroop onder de lat in de tweede klasse, ga er maar aan staan. En Rick Tas valt niet veel te verwijten, maar is ook na dinsdag als Binnenmaas op bezoek komt, niet meer ter beschikking. “We vullen het op met talenten uit de vereniging”, vertelde Peter-Marcel Nauta voor de wedstrijd. “Rick Tas wil ons helpen en staat onder de lat. Silvio Spiessens is de rest van het seizoen uitgeschakeld met een enkelblessure. Ook missen we vandaag Elroy van Seventer, Bryan van der Laan en Nick de Bil. Naast Stefan van Es en Vince Lissenberg die al langer niet ter beschikking zijn wegens blessures. Sam Jongejan gaat op de linksbackplaats spelen en Marnix Sonneveld centraal. Tim Bekker gaat samen met Bethslot Woldeamanuel in de spits. Op de bank spelers voor de toekomst, talenten van amper 17 jaar. Damian van der Ridder en Natan Dorder. Wessel Boertje komt zo van het vliegveld deze kant op.” Toch wilde Nauta niets weten van een kansloze missie in Ouderkerk aan den IJssel. “Spirit een voetballende ploeg dan kan je de jeugd wel brengen. Tegen fysiek sterke tegenstanders die niet bang zijn om een schopje uit te delen moet je voorzichtig zijn. En de jeugd moet spelen als je er mee verder wilt. Van op de bank zitten worden ze niet beter.”

Rozenburg begon goed aan de wedstrijd tegen Spirit, en in de beginfase waren de ploegen zeker gelijkwaardig. Rozenburg kreeg zelfs de betere kansen. In de 7e minuut was het, uit een vrije trap van Patrick Struijk, Jordie de Groot die doelman Bastiaan Haasnoot tot een spectaculaire redding dwong. Ook moest de lat nog een keertje redding brengen voor thuisploeg Spirit. Spirit had zichtbaar moeite met de speelwijze van de hekkensluiter. Toch kwam Spirit, na een half uur spelen, aan de leiding. Eigenlijk helemaal uit het niets kwam Timo van der Zee op de rand zestien, ook nog eens helemaal vrij gelaten, aan de bal en op zijn pegel had Rozenburg doelman Rick Tas geen antwoord. Een doelpunt misschien wel een beetje tegen de verhouding in. In de laatste minuut voor de thee, een slechter moment kan je niet bedenken, kon Spirit de score verdubbelen. De verdediging van Rozenburg kon het gaatje even niet dichten en Tim van der Zee zette de 2-0 op het scorebord.

Na de thee kwam Damiam van de Ridder, de zoon van Rozenburger Erik die de meeste officiële wedstrijd in het ‘Vlaggenschip’ achter zijn naam heeft staan (in 17 seizoenen 378, bron Jaap van der Vliet), voor Marnix Sonneveld. Lars Bekker, 17 jaar, ging in het centrum van de verdediging spelen. Bij de tweede treffer net voor de thee was het pleit eigenlijk wel beslecht. In de tweede helft kon Rozenburg niet echt meer een vuist maken en liep de thuisploeg simpel uit naar een 5-0 overwinning. Doelpunten van Spirit waren van Rubben Slooff (3-0 en 4-0) en het slotakkoord was voor Tim van de Zee die de eindstand op het scorebord zette, 5-0. In de eerste helft een Rozenburg dat Spirit meer dan goed partij kon geven en in de tweede helft was de thuisploeg duidelijk de bovenliggende partij. Nauta liet ook Nathan Dorder nog invallen en kwam Wessel Boertje in de slotfase nog in het veld voor de licht geblesseerde Sam Jongejan.

Aanvoerder Maik den Ouden

“Maatje te groot met zoveel spelers die niet beschikbaar zijn. We gingen ook te veel en te snel lange ballen spelen en dan is de aansluiting er niet meer. Nu is dat met snelheid in de voorhoede niet echt verkeerd om de bal achter de verdediging te gooien. Maar te vaak? In de tweede helft liepen ze er ook een paar keer zo doorheen. Noem het maar een maatje te groot. In de tweede helft speelde we met drie jongens van onder de achttien in de verdediging. Mooi om te zien hoe ze spelen. Lars Beker, die staat echt zijn mannetje wel, dat wordt een hele goeie. Als je naar de linksback kijkt (Sam Jongejan, red.) geweldig linker been. Misschien is het voor Damian (de Ridder, red.) nog een jaartje te vroeg die is nog wel heel erg jong. Ook Nathan (Dorder, red.) is zo’n talentje. Die komen er wel. Maar het wordt met de week moeilijker, toch is er altijd hoop. We moeten met de huidige selectie ook reëel zijn. We hebben best vijf tot zes spelers die dit niveau goed aankunnen. Dus helemaal tweede klasse onwaardig is het zeker niet. Maar kijk naar de keepers, vooropgesteld dat Rick het prima doet. Maar dat een veldspeler uit het vijfde onder de lat moet, zegt toch ook wat. Rozenburg heeft geen A team spelers, uit het tweede team niet beschikbaar dan moet je het met de jeugd doen en dat gaat prima, maar dan is tweede klasse misschien niet helemaal het niveau waarop Rozenburg kan spelen. Het is zeker geen berusting, maar het wordt lastig.”

Belangrijk om te weten wat de KNVB met de gestaakte wedstrijd tussen Sparta en Deltasport doet. Kennelijk heeft de KNVB veel tijd nodig om te beslissen, waarom? Nu beschikken wij niet over meer feiten en gegevens dan dat er twee rode kaarten zijn uitgedeeld aan Deltasport en dat de scheidsrechter het niet verantwoord vond om verder te spelen. Maar kennelijk voor de KNVB geen hamerstuk. Vreemd als je als bond voorstaat om een zo eerlijk en gelijkgaande rangschikking wilt in de eindfase van de competitie en geen uitstel van wedstrijden accepteert. Dinsdagavond de volgende competitieronde. Voor Rozenburg de wedstrijd tegen FC Binnenmaas op West. Weer een lastige opgaaf voor Rozenburg.