Aanvoerder Nick de Bil blijft vertrouwen houden in dit Rozenburg en vond de opmerking dat de sterkhouders van Rozenburg het ook af laten weten veel te makkelijk. Maar de cijfers zijn meer dan duidelijk. In december vorig seizoen ‘nul’ punten en ook na de winterstop staat de teller op die hatelijke nul voor de ploeg van Peter-Marcel Nauta.

Natuurlijk is de gestaakte wedstrijd tegen Deltasport, waar Rozenburg met 1-0 aan de leiding ging, nog niet verwerkt. KNVB heeft nog geen uitspraak gedaan in dit voorval wat vooral betrekking had op de gedragingen van Deltasport. Voor coach Nauta was de uitwedstrijd tegen Excelsior er één waar punten moesten worden gepakt. In ieder geval niet verliezen. De oogst op sportpark Thurlede was vier gele prenten, een rode al dan niet terecht en de punten bleven bij de thuisploeg. Voor Excelsior’20 was Joel de Windt de smaakmaker. De Windt wist in de spaarzame momenten in de eerste helft, waar zijn ploeg amper in de buurt van de zestien kwam, twee keer te scoren. Rozenburg kwam redelijk uit de kleedkamer, had het meeste balbezit, maar verder dan een paar hoekschoppen leverde dit niet op. Na die eerste 20 minuten werd het wel wat minder aan de kant van Rozenburg. En als dan ook nog eens door foutjes in de verdediging, vooral aan de linkerkant, de tegenstander profiteert werd al snel duidelijk dat het een lastig middagje zou gaan worden op een ook nog zwaar veld waar technische hoogstandjes uit de boze waren. Als in de 21e minuut de verdediging van Rozenburg niet of niet goed ingrijpt weet Joel de Windt wel raad met zo’n kansje en geeft Rozenburg doelman Silvio Spiessens het nakijken. In de 32e minuut lijkt het nog erger te worden voor de Rood Gelen als Masud Hooi alleen op Spiessens af mocht gaan. In een uiterste poging weet Wessel Boertje de spits te achterhalen en erger te voorkomen. Maar toch ging Excelsior’20 met een grotere voorsprong naar de thee. Weer was het Joel de Windt die op de rand van de zestien met een prachtige boogbal in de uiterste verre hoek de Rozenburg doelman kansloos liet en de ruststand op het scorebord te zetten, 2-0.

Na de rust werd het niet heel veel beter en probeerde Rozenburg met lange ballen achter de verdediging van Excelsior te komen. De thuis ploeg probeerde meer en meer de voorsprong te verdedigen en met succes. Alhoewel dat in de 53e minuut het even mis ging toen Nick de Bil in de zestien onreglementair onderuit werd geschoffeld. Bryan van der Laan van elf meter achter de bal en de 2-1 op het scorebord. Rozenburg terug in de wedstrijd en werd het weer spannend. Coach Nauta had in de rust zijn beide backs, Jeroen Brobbel en Wessel Boertje, in de kleedkamer achtergelaten en moesten routiniers Vince Lissenberg en Jordie de Groot van achteruit meer opbouw in de ploeg brengen. Het was van korte duur. Drie minuten na de aansluittreffer van Van der Laan werd een tackel van Jordie de Groot met rood bestraft. Scheidsrechter Jaap van Drunnen had het misschien ook met geel af kunnen doen, de bal werd gespeeld, maar het rode kartonnetje bleef staan en kon De Groot naar de douche. In een al stroef draaiende wedstrijd probeerde Rozenburg nog wel langszij te komen, maar de scherpte van de voorwaartse ontbrak om de verdediging van Excelsior echt in problemen te brengen. Voorzetten en corners waren voor Excelsior-doelman Robin Hos en heel veel verder kwam Rozenburg niet. In de 70e minuut werd het pleit beslist. Verdediger Maurice de Bliek ging mee naar voren en zorgde voor de eindstand, 3-1. Nu is het nog nooit zo donker geweest of het is weer licht geworden, maar voorlopig lijkt Rozenburg met kaarslichtjes de weg naar boven te zoeken.

Aanvoerder Nick de Bil.

“We hebben als team elkaar zeker in de eerste helft in de steek gelaten. Te makkelijk om te wijzen naar de sterkhouders van dit team. Een veld waar anders gevoetbald moet worden, en de fouten en doelpunten komen uit de hoek waar dat besef kennelijk nog niet aanwezig is. Twee momenten waar we twee k*t goals tegen krijgen op momenten waar we juist scherp moeten zijn. De eerste 20 minuten waren het probleem nog niet. Als je zo snel bent als Tim (Bekker, red.) dan moet daar meer uit te halen zijn. Achter de routiniers verschuilen is te makkelijk, maar als team laten we het wel afweten. En verdedigend kunnen Elroy van Seventer en Maik de Ouden niet alle gaten dichtlopen. Als we met snelle uitvallen de bal goed voor de goal krijgen dan ben ik er om de strijd aan te gaan, ook al waren het twee boomlange verdedigers. Maar de ballen komen er niet. In de tweede helft lieten we wel zien te willen werken voor elkaar. Misschien over het randje misschien ook niet. We komen op 2-1 door een prima uitval. Penalty was terecht, hij raakt me vol op mijn knie. Na die goal valt snel de rode kaart en toen was de scheidsrechter het kwijt. Was niet eens een overtreding, bal zat er tussen en zeker geen gestrekt been. En daarna wordt het heel warrig met de beslissingen van de scheids. Ik krijg nog geel omdat ik de scheidsrechter daar op wees. Misschien ging ik te lang door en moet ik dat niet doen. Aard van het beestje. We wilden ook nog wel met 10 man een punt of punten uit het vuur slepen en dan valt die derde lullige goal en moet je de poorten wat sluiten, anders ga je er van af met cijfers waar je later nog wel spijt van kan krijgen. Dit is hoe het in de derde klasse gaat. Van leren en zeker ook de jonge spelers, er komt vaak iets anders bij kijken als wat ze gewend zijn. Ik ben zeker nog niet somber, vertrouwen in deze groep. Kijk we kunnen wel zeggen dit is een serie waar we punten kunnen halen, ik wil daarvan wegblijven. Wij kunnen van iedereen winnen, maar ook verliezen. Je hebt gelijk de ranglijst vertelt ons iets anders daarom kijk ik niet zoveel naar die lijst, daar word ik niet vrolijk van. Voorlopig maar kijken van week tot week.”