Misschien horen we bij sportenrozenburg ook wel tot die oude mannen met hun verhalen en terugdenkend aan de mooie tijden op sportpark West. De tijden van ‘De Gouden Generatie’ toen de plaatselijke v.v. het dorp op de voetbalkaart van Nederland heeft gezet. Die tijden komen waarschijnlijk nooit meer terug. Oud-trainers van Rozenburg schrijven in het AD dat het vooral te maken heeft met het gevoerde beleid. Stromingen die te veel ruimte krijgen en kregen voor anders dan het ‘Vlaggenschip’ van de club. Of dat zo is? In ieder geval lijkt het er sterk op, dat als het om de prestaties van het eerste team gaat van v.v. Rozenburg de verkeerde afslag heeft genomen. Alhoewel met een prachtig sportpark en een gezonde vereniging, kan dat ook zomaar en enige keuze zijn geweest.

 

Hoe je het ook wendt of keert, een voetbalclub wordt afgerekend op de prestaties van het eerste elftal. Sla de kranten en de appjes open en je leest nooit over onder 13 of zelf (bijna) nooit over het tweede elftal. Als je eerste team lager speelt, derde- of vierde klasse, of zelfs nog lager kan je de beste jeugdopleiding hebben die je maar kan bedenken, maar je talenten zullen de club verlaten. Natuurlijk zullen er spelers zijn die de vertrouwde omgeving trouw blijven of de stap naar het onwetende niet snel gaan of durven maken. Maar de echt goede spelers zullen worden benaderd door hoger spelende clubs en als daar dan ook nog vergoedingen tegenoverstaand en die vergoedingen beter zijn dan een paar dagen vakken vullen bij de plaatselijke supers, is de keuze toch vaak snel gemaakt. Voor spelers van buiten het dorp is Rozenburg niet meer aantrekkelijk, zeker niet op het niveau waar de ploeg nu acteert. En de huidige voetbalgeneratie komt niet meer voor een mooi sportpark of een gezellige donderdagavond naar een club, dus ook niet naar Rozenburg. Het gevaar in de jeugdopleiding van clubs is de vader-zoon relaties. Vaak zijn trainers bij de jeugd verbonden aan hun zoon en als die stopt of elders gaat spelen vertrekt ook de trainer of begeleider van zo’n team. Er zijn ook voorbeelden van commissieleden, bestuursleden en/of leden van een TC. Als je naar de opbouw van een vereniging kijkt zie je veel pupilletjes en ook bij de junioren gaat het in beging nog wel goed, maar een vereniging als Rozenburg heeft 1 onder 19 team en daar moeten de spelers uitkomen die de vereniging gaan dragen. En de meeste echt goede spelers vertrekken en willen liever niet in een vierde klasse of lager spelen of het moet het niveau zijn waar ze op kunnen spelen. Hoe het wel moet? Misschien is dit wel ‘Het is wat Het is’. Of afwachten tot andere clubs ook gaan stoppen met vergoedingen of welke term de clubs daar ook voor gebruiken en competities een eerlijker verloop krijgen met spelers uit de eigen gelederen. En dan is Rozenburg misschien wel een voorloper in dit proces. Of was het toch gewoon de verkeerde afslag? We lazen in dat artikel ‘als je de stekker eruit trekt zonder plan zit je in het donker’. Een mooie voor in het bakje spreuken die er toe doen.

Maar we begonnen met …… vanaf het bankje aan ‘Het Scheur’  ….. en dat gaan we ook doen, zomaar terugkijken op een wedstrijdje dat nog in ons geheugen staat. Zoals bij de ouwetjes op het bankje aan het Scheur. Binnenkort de eerste ……. Rozenburg – Noordwijk de eerste wedstrijd op het hoogste niveau van Nederland en bij toeval de eerste wedstrijd die we zelf gezien hebben van v.v. Rozenburg. Het begin van mooie jaren.