Rob Vuik is begonnen aan zijn tweede seizoen op sportpark West. Het eerste seizoen was voor Vuik misschien wel het slechtste uit zijn trainersloopbaan. Een seizoen om snel te vergeten, alhoewel je zo'n seizoen wel moet verwerken. Rob Vuik heeft het boek 2013 - 2014 inmiddels dichtgeslagen en verwerkt. Het was een domper maar ook een wijze les die de coach meeneemt in zijn verdere loopbaan. Hij heeft er, als we goed naar hem luisteren, niet heel vaak tijdens zijn vakantie aan teruggedacht. Als we de verschillen tussen zijn oude ploeg PFC en Rozenburg ter sprake brengen is de trainer van het huidige Rozenburg resoluut in zijn antwoordt 'Die kan je niet met elkaar vergelijken'.

Vuik doelde op het feit dat hij bij PFC meer taken had, zoals bijvoorbeeld het spelersbeleid en tijdens de transferperiode gespreken met nieuwe en blijvende spelers. Kortom de touwtjes wat meer in handen. Daar zijn bij Rozenburg andere voor die daar de kar trekken. Dat was even wennen maar kennismaken met andere organisaties, ook dat zijn leerprocessen . Maar in deze aflevering van 'Praten met ...' willen we van de trainer horen hoe Rozenburg er voor staat, hoe de voorbereiding is verlopen, de keuzes die hij tot nu toe heeft gemaakt en wat de kansen zijn in de derde klasse C.

Tevreden over de voorbereiding?

"Ik ben tevreden over de voorbereiding, absoluut. Als ik naar de voorbereiding kijk hebben we nu meer een team. Als we dan toch even terug kijken naar vorig jaar was dat wel minder. Natuurlijk heb je altijd wel te maken met spelers die nog niet honderd procent fit zijn, spelers die nog op vakantie moeten of wat later instromen. Maar over het algemeen ben ik tevreden met hoe het nu verloopt."

Beker een verlening van de voorbereiding?

"Nee zeker niet. Ik heb ook gelijk aangegeven dat bekerwedstrijden al wedstrijden zijn voor het eggie. Het is altijd mooi om een ronde verder te komen. Zo'n toernooi moet je ook op de juiste waarde schatten. Een wedstrijd als tegen Nieuwenhoorn, waar het al ergens omgaat zijn leuke wedstrijden. We speelde een hele goede eerste helft en misschien een wat mindere tweede maar waren de betere ploeg en dan is het natuurlijk jammer dat je het potje niet kan uithalen en met een gelijkspel naar huis moet gaan. Afgelopen dinsdag tegen Stellendam misschien wat minder, zeker de tweede helft, daar speelde niet meer uit onze taak. We lieten de ruimtes wat groter worden en dan kan je tegen een counter aanlopen. We hadden meer doelpunten moeten maken die kansen waren er ook maar ik heb nu toch al een aantal keren gezien, zoals tegen Nieuwenhoorn en ook tegen Pelikaan, dat we goed vanuit onze taak kunnen spelen. Ook verdedigend zijn we sterker en daar ging het vorig jaar nogal eens mis."

Als we naar de opstellingen kijken lijkt het dat team in grote lijnen vaststaat

"De een zijn dood is een ander zijn brood. Ik heb het daar in de groep ook over gehad en daar is duidelijkheid. Je speelt met spelers die je tot je beschikking hebt. Als er een speler de kans pakt, als hij om wat voor reden dan ook in het team komt, zal een speler die zijn plaats terug wil hebben moeten wachten op een kans om te laten zien dat hij in het team thuis hoort. Veel moeilijker is het niet."

Toch nog wat keuzes

De doelman

"Donderdag na de training zullen we die keuze maken. Wie tegen Hekelingen in het doel zal staan wordt de eerste keus. Natuurlijk heb ik daar ook met Hans Verhard over gesproken en zijn inbreng is daar groot maar ik neem uiteindelijk de beslissing."

Als je met Lennart Quak speelt, speel je met drie aanvaller

"Klopt, als je met Lennart speelt, moet je met buitenspelers spelen. Lennart kan zeker nog beter, maar dat komt nog wel. Hij is ook een heel goed aanspeelpunt. Kan ballen vasthouden, maar ook goed laten vallen zodat hij andere in scoringskans kan brengen. Hij pakt zijn doelpuntje mee maar moet wel blijven werken. Deze ploeg kan makkelijk terug naar 4-4-2 maar als Lennart blijft presteren spelen we met buitenspelers. Yoeri Bak verzet veel werk maar dat is ook een beetje zijn spel. Conditioneel ijzersterk en scorend vermogen. Als die rechterkant beter gaat functioneren met Vince Lissenberg en op dit moment Adam Beker kunnen we Yoeri Bak nog beter gebruiken. Bak is een heerlijke speler om mee te werken en belangrijk voor het team."

De verdediging

"Staat beter dan vorig jaar. Het centrum spelen Jordie de Groot en Elroy van Seventer. Bij de backs ging het vorig jaar nogal eens mis. Vince Lissenberg terug van een blessure doet het goed op rechts en op de linkerkant speelt Leon Nigg, weliswaar een rechtspoot maar tactisch sterk. Voorlopig heeft Nigg daar de voorkeur. Johan Don zit er wel dicht tegenaan. Komt van ver, heeft een rot jaar achter de rug bij PFC maar zeker ook een bruikbare speler en een linkspoot."

Middenvelders

"Erik Don heeft het geweldig naar zijn zin en dat merk je in zijn spel. Vaste waarde voor dit Rozenburg. Kenan Yilmaz heeft ook zijn draai gevonden in dit elftal. Vorig jaar lang niet naar zijn zin dat klopt maar heeft in de nacompetitie (vvr 2 red.) aangegeven er voor Rozenburg te staan en is gebleven en pakt nu zijn kans om als verdedigende middenvelder het evenwicht in de ploeg te brengen. Verdedigend moet het sowieso staan, eerst maar weer eens de 'NUL' houden, kansen op een doelpunt krijg je altijd wel met deze ploeg."

Spelen in 3C

"De verdeling in de derde klasse verbaasde me ook een beetje. Ploegen als Nieuwenhoorn en Hellevoetsluis meer in de afdeling Zuid. We zitten op papier niet in de moeilijkste groep en moeten met dit team bovenin mee kunnen draaien. We moeten zeker mee kunnen doen en misschien wel een prijsje pakken. Maar er zitten ook wel veel voor mij onbekende ploegen in, beetje afwachten. Wedstrijden tegen Nieuwenhoorn en Hellevoetsluis gaan we missen, dat is ook wel weer jammer. De indeling moest dit jaar een beetje op postcode gaan, ik kan het verband niet helemaal vinden. Maar in 3C moeten we meedoen in de top 3."

Foto: Vince Lissenberg krijgt voorlopig de voorkeur op rechts. Leon Nigg op links (foto onder)