Vanaf het bankje aan ‘Het Scheur’

We hebben niet veel wedstrijden gemist, vanaf het moment dat Rozenburg op het hoogste niveau van Nederland ging spelen. Maar de wedstrijd tegen Zaragoza hebben we zelf niet gezien. Het was dus van horen zeggen en weet je nog wel. Zelf was ik in de bergen van Oostenrijk en hoe ik in die tijd aan de uitslag kwam, weet ik eigenlijk niet meer zo goed. Het was begin augustus 1998 en in die tijd had je in Oostenrijk geluk als op woensdag de krant van maandag in de kiosk lag. Vijfentwintig jaar geleden, er is veel gebeurd in die tijd. Ook al was ik er niet bij, weet ik wel zeker dat de uitslag niet op het toenmalige scorebord paste. Rozenburg verloor met 0-14.

 

Er was meer dan die grote uitslag of zo als sommige kranten in die tijd schreven ‘Prijsschieten op sportpark West’. Los van het feit dat Rozenburg zeker niet in de sterkte opstelling kon spelen, begin augustus midden in de vakantieperiode, toch iets opmerkelijks die zaterdag dat op zich niets met de wedstrijd, lees voetbal, te maken had. Er was iets met een gat van, volgens zeggen, wel 80 centimeter diep in het veld. En dat was dan ook nieuws voor de landelijke media. Doelman Otto Konrad, de Oostenrijkse doelman bij Zaragoza, had niet erg veel te doen, gezien de uitslag is dat wel aannemelijk. Hij wandelde wat heen en weer in het strafschopgebied en voelde het gras op een bepaalde plaats wat meeveren. Hij plukte wat aan het gras en zo ontdekten ze het gat van 80 centimeter diep. Een probleempje met de drainage, zou later blijken. Met een kruiwagen zand was het snel verholpen en kon de wedstrijd door. Bij de rust stond er al 0-8 op het scorebord. Zaragoza, op trainingskamp in Noordwijkerhout, was met een volledige selectie naar Rozenburg gekomen. Bij Rozenburg ontbrak er zeker defensief nog wel de broodnodige ervaring. Zo waren doelman Perry Hoogstad, Erik van de Ridder (de huidige trainer van Rozenburg), Ricardo Bos, Ronard Venekamp. Andre Emons en Dennis Kunst niet beschikbaar of op vakantie. Etienne Shew-Atjon, in die periode ook speler van Rozenburg, was op stage bij FC Utrecht. Rozenburg had ook een beetje pech dat spits Savo Milosevic er wel zin in had en scoorde in de eerste helft 4 van de 8 doelpunten. In de tweede helft werd hij vervangen. Yordi (zo wilde hij als voetballer genoemd worden, maar heet eigenlijk anders) schoot er 5 in het netje achter de Rozenburg doelmannen Ozdemir en in de tweede helft Verhart. Voor Rozenburg was er niets te halen tegen de ploeg uit de Spaanse Primera Division. Voor het publiek een leuke middag, zeker als je even niet aan de afslachting voor de mannen van West dacht. Mooie, maar vervlogen tijden. Tijden die niet zomaar terugkomen. De harde waarheid is dat Rozenburg gaat spelen op vierde klasse niveau, en dat is voor topploegen op trainingskamp in Nederland niet echt aantrekkelijk. Er is veel gebeurd sinds die tijd.

Welke spelers hebben de wedstrijd meegemaakt: Ozdemir (46 Verhart), Jeffrey Emor, John Quak (46 Van der Stel), Bosveld (71 Lauwrens), Rijsdijk, Remmerswaal, Luiten, JanWillem Breukel (59 Lagendijk), Lennart van Kalker, Kenswil (59 Jerinec) en Patrick Bekker (46 Snijders).

Bij sommige namen toch even denken, wie was dat ook alweer en als ik eerlijk ben komt de uitspraak van Mark Rutte soms om de hoek kijken, ‘Daar heb ik geen actieve herinneringen aan’.

Foto's met dank aan Gerrit Boer.