Na zeven mooie jaren heeft Bryan van der Laan besloten sportpark West de rug toe te keren. Toch ook wel een beetje met pijn in het hart, maar de voetbalwereld is grillig ook bij de amateurs. Voor OHVV zal Bryan van der Laan een welkome en zeker toegevoegde waarde zijn. De club waar ook oud Rozenburg trainer Peter-Marcel Nauta de komende seizoenen aan het roer zal staan. Wat begon met een geintje na de promotie van Rozenburg in het eerste jaar dat Nauta aan het roer stond, ‘Als jij weggaat, ga ik ook’ is nu werkelijkheid geworden.

Eerst gaat Bryan zich voor honderd procent inzetten om samen met het elftal en staf zijn huidige ploeg achter te laten in de derde klasse. Er zijn nog twee wedstrijden te spelen, Deltasport uit en HBSS thuis, die de derde klasse lijkt mogelijk of misschien zelfs wel een makkie. Bryan van der Laan: “Voor ons is dit seizoen geen enkele wedstrijd een makkie. Deltasport is gedegradeerd en afgelopen wedstrijd een tik gekregen door met 9-1 te verliezen van RHS. Geen idee wat daar speelt, maar wij moeten van onze eigen kracht uitgaan en meer dan honderd procent geven, anders redden we het niet. Zou mooi zijn als we ons zaterdag al veilig kunnen spelen doordat de concurrentie punten laat liggen. Wat HBSS, de kampioen, nog in de tank heeft zitten weten we niet. Liever geen nacompetitie, voor mij hoeft dat niet zo nodig. Lekker veilig spelen de komende twee wedstrijden en dan is het klaar,”

Waarom ga je sportpark West verlaten? “ Het is begonnen als een grap in het jaar dat we, in het eerste jaar van Nauta, promoveerde. Ik heb toen wel eens gekscherend gezegd, als jij weggaat, ga ik ook. Maar wat begon als een grap wordt nu werkelijkheid. We zijn nu vijf jaar verder, er is wel het één en ander gebeurd op de club. Er zijn veel spelers vertrokken en weinig voor teruggekomen en de visie ontbreekt een beetje. Geen TC dan weer wel een TC met de kerst willen ze eerst door met Nauta en dan na Excelsior belde de trainer, ik word eruit gegooid. Beetje respectloos voor de mens Nauta en voor wat hij voor de club heeft gedaan. Bij die beslissing geen gesprek met de spelersgroep, vind ik toch wel heel bijzonder. Dat de spelersgroep achteraf achter deze keuze stond had ik niet verwacht. Er moest wat gebeuren laat dat duidelijk zijn en daar was en ben ik het mee eens. Maar we moeten het vooral bij onszelf, de spelers, zoeken. We hebben de trainer in de steek gelaten, dat mogen ze ons aanrekenen. Waar staan we als club en wat willen we uitstralen, dingen die ik de laatste jaren wel een beetje heb gemist van de beleidsbepalers. Zelf ook wat problemen in de coronatijd met de motivatie, een tijdje gestopt, maar uiteindelijk toch de draad weer opgepakt. Ook te kampen gehad met langdurige blessures en daar gaat je fitheid ook niet van omhoog. Ik hoor je zeggen dat ik een belangrijke speler ben voor Rozenburg en dat is misschien ook wel zo, maar je kan het niet alleen en zelfs niet met een speler of vijf, dat is wel gebleken.”

Je kiest voor de club waar de trainer ook naartoe gaat, toevallig? “Toevallig is dat niet. Toen hij moest vertrekken heb ik gezegd, het lijkt me gaaf om verder met je te werken, waar dat dan ook is. Nadat duidelijk werd dat het OHVV werd ben ik op gesprek geweest. Ik heb het verhaal van OHVV aangehoord hoe ze met die club bezig zijn en wat ze willen. Ik ga niet zeggen dat die club op de kaart staat, dat zeker niet. Er zullen best mensen zijn die me voor gek verklaren. Heel iets anders dan sportpark West, maar in de regio kunnen er niet veel clubs beschikken over zo’n complex. Daarom is het zo zonde dat een club als Rozenburg niet op een veel hoger niveau speelt. Maar goed, daar heb je niet alleen spelers voor nodig, maar daar moet de club ook naar handelen.”

Dan speel je tegen OHVV, een ploeg die het nog moeilijker heeft dan Rozenburg en scoor je ook nog twee keer. “Het is mijn taak en verplichting om het seizoen netjes af te maken en zorgen dat de ploeg in de derde klasse blijft. Ik blijf mijn best doen, ook met andere spelers, voor een goed resultaat. Ik mis nooit een penalty en dat mag dan zeker niet tegen OHVV, mijn nieuwe club. Ik doe mijn ding en als ze willen winnen van Rozenburg moeten ze er maar meer scoren dan wij. En of ze nu degraderen of niet, heeft niets met mijn besluit te maken, dat zit niet in me. Als het niet anders is, dan maar in de vierde klasse. En wat de toekomst brengt geen idee, er gaan best wel wat spelers weg bij OHVV, maar er komen er ook weer een aantal voor terug. Wat OHVV met mij voor heeft geen idee, weer op TIEN of een meer controlerende taak we gaan het zien.”

Hoe zag je voetbal loopbaan er uit tot nu toe? “Begonnen bij MSV in Maassluis toen ik zes was. Als achtjarig jongetje heeft Feyenoord me gescout en heb ik daar gespeeld tot wat ze toen nog noemde de A1. Steeds in de hoogste teams gespeeld van mijn leeftijd. Ik was daar voornamelijk middenvelder, maar ook wel op andere posities. Natuurlijk gedroomd om door te breken naar de KUIP. Dat mocht niet zo zijn. Het is simpel zeker in die tijd. Je maakt de overstap naar de kuip of je moet weg. Andere keuzes waren er niet en van de onder 19 naar de kuip is best een grote stap en Feyenoord had geen tweede elftal. Ik ben toen gevraagd door RKC Waalwijk, daar ben ik heengegaan. Ik zou mee gaan trainen met het eerste team, maar daar kwam weinig van terecht. Zat alleen op een flatje in Waalwijk en in het weekend dan naar huis. Had het niet naar mijn zin als jong ventje op dat flatje en opeens was er ook nog eens weinig perspectief. Ik ben er na een half jaar mee gestopt. Excelsior Maassluis was in beeld, maar Jan Piepenbroek (toenmalig TC-lid van Rozenburg, red.) zag kans om het op verhuizen te gooien en kon ik nog een halfjaartje voor Rozenburg spelen. Na dat half jaar naar Excelsior Maassluis gegaan. Na Excelsior weer naar Rozenburg en daar speel ik nu alweer zeven jaar. Na RKC was het wel duidelijk, ik moest ook aan later gaan denken, een opleiding gaan doen en het betaalde voetbal laten gaan, daar zat geen toekomst in. De overstap van RKC naar Rozenburg was heel groot. Ook met het stappen en dat soort dingen. Ik was daar niet gewend, moest nog leren bier drinken. Dat heeft Rozenburg me wel bijgebracht. In dat halve jaar voelde ik me wel verplicht het team bij de hand te nemen. Of dat gelukt is, dacht het wel, maar alweer een jaar of tien geleden.”

Wat was het mooiste tot nu toe. “Toch wel die twee wedstrijden die ik in het Nederlands elftal onder 16 heb mogen spelen. Wedstrijden tegen Oekraïne en Noord-Ierland. Uitstapjes met Feyenoord tegen de mooiste en grootste clubs van de wereld. Slechte momenten waren enkelbanden gescheurd in mijn laatste jaar bij Feyenoord. En de periode bij RKC.”

Als het kon wat zou je dan over willen doen. “Die overstap van Feyenoord naar RKC was denk ik niet de meest succesvolste beslissing uit mij voetbalcarrière. Maar dat is achteraf.”

Tot slot. “Ik ga toch wel een beetje met pijn in mijn hart vertrekken. Het was geen makkelijke keuze voor mij als persoon, naar wel de beste keuze om het plezier in het voetbal te behouden. Ik hoop dat Rozenburg de draad weer kan oppakken met de jeugd die eraan zit te komen, alhoewel het misschien nog wel een paar jaar duurt. Rozenburg moet de weg omhoog weer vinden. En ja OHVV, spelers en supporters, ik hoop dat jullie in de derde klasse kunnen blijven en anders zal het op een lager niveau moeten. In ieder geval ga ik mijn stinkende best doen en hoop op een mooi seizoen.”

Feyenoord zit in het hart bij Bryan van der Laan. Afgelopen maandag stond hij op de Coolsingel. Als je zoveel jaar voor die club heb mogen spelen, meer dan begrijpelijk. Het doek bij Rozenburg valt voor Bryan van der Laan na dit seizoen. Niet alleen de spelers moeten in de spiegel kijken als we goed naar Van der Laan luisteren. Nog twee wedstrijden en een eventuele nacompetitie is het rood en geel om de schouders van Bryan van der Laan en hij zal tot de laatste minuut alles geven om Rozenburg achter te laten in de derde klasse. En wat komen gaat, niemand kan in een glazen bol kijken, zeker Bryan van der Laan niet. Aan de Eeweg in Oudenhoorn gaat het verder voor Bryan van der Laan een speler die ze op sportpark West zeker gaan missen.