De contractbesprekingen hebben niet zo lang geduurd. Rozenburg en coach Peter-Marcel Nauta waren er snel uit. En ook in het seizoen 2019-2020 staat Nauta aan het roer van de het ‘Vlaggenschip’ van West. …. ‘Over de selectie ben ik erg tevreden’… ‘soms moet je een beetje meebuigen’… ‘we hebben ook slordig vijf punten laten liggen’… ‘verrassend voor sommigen’.. ‘Conditioneel moet je altijd goed zijn’…’ spelers met een bepaalde bagage’… ‘ruimte geven om ook wat te zeggen’ Zomaar wat uitspraken van Peter Marcel Nauta in ons gesprek met de coach. Een verhaal in twee delen.

Hoe kijk je terug op een halfjaartje Rozenburg.

“Alle zaken zij voorhanden bij Rozenburg om goede dingen te doen. Natuurlijk zijn er een aantal dingetjes die nog niet helemaal goed geregeld zijn, maar waar wel allerlei mensen bijspringen omdat voor elkaar te krijgen. Als je verder wil groeien moeten kleinere dingen geregeld zijn. Over de selectie ben ik erg tevreden. Ik denk dat we goed gewerkt hebben met elkaar. Spelers weten inmiddels wat ze aan me hebben en wat ik van ze verwacht. Misschien kom ik wat makkelijker over, maar spelers weten heel goed wat wel en wat niet kan. En soms moet je een beetje meebuigen met spelers en daar krijg je daar ook weer wat voor terug. Accommodatie is natuurlijk goed en met de materialen prima geregeld, daar mogen absoluut niet over klagen.”

Er uitgehaald wat er in zit of kan er nog meer?

“We moeten wel reëel zij. Er waren een paar cruciale potjes waar het kwartje in het voordeel van Rozenburg viel. Aan de andere kant als je kijkt tot nu toe, blijft de openingswedstrijd tegen ’s Gravendeel (die Rozenburg verloor met 2-1, red.) wel erg jammer anders had je nu nog wat dichter bij Binnenmaas kunnen staan, en met een grotere afstand naar OSV en OVV. Ik denk dat we wel het maximale eruit hebben gehaald, al was ook de wedstrijd tegen OSV Oud-Beijerland (1-1 tegen een uur lang 10 man red.) teleurstellend. Als je met een man meer speelt en je gaat vaak met te veel spelers voor de bal spelen kom je in problemen. Dus ja, we hebben ook slordig vijf punten laten liggen. Aan de andere kant, gezien de voorgeschiedenis, ook wel verrassend voor sommigen zo als we er niet voor staan.”

Je kan hoofdzaken en randzaken goed scheiden.

“Ja, ik ben wel instaat om die dingen te scheiden. Dingen waar ik geen invloed op heb kan ik wel energie in steken, maar dat heeft niet zoveel zin. Ik laat dat vooral bij de mensen die zich daar meebezig moeten houden. Als ze me daar over vragen heb ik wel een mening of gedachte, maar op dit moment hoef ik me daar niet druk over te maken en wordt er keihard aan gewerkt.”

Wat ben je eigenlijk voor een trainer? (veldtrainer, tacticus, people manager, stimuleren en leren, begeleiden of eisen en bepalen)

“Ik denk dat ik van alles wel wat heb. Niet een uitgesproken tacticus. Probeer me goed voor te bereiden en dat overbrengen naar de spelers. Eisend wel. Conditioneel moet je altijd goed zijn, dat voetbalt een stuk makkelijker. Omdat de tijden toch veranderen moet je ook wel een people manager zijn. Spelers hebben niet altijd meer dat voetbal alleen heerst. Op de juiste momenten de spelers bij de les weten te houden. Dat is het laatste halfjaar denk ik goed gelukt. Je moet spelers wel eens wat geven, maar oppassen dat ze niet van een vinger je hele hand pakken. Als je dan zegt dat het een beetje mijn stijl is, heb je misschien wel gelijk. Je kan natuurlijk heel geforceerd beginnen met allerlei regels, maar vaak werkt dat niet. En als ik eerlijk ben had ik dat ook toen ik begon, maar je moet je wel realiseren dat je in het amateurvoetbal werkt en daar is niets zwart wit maar zijn er veel grijze gebieden. Je moet met elkaar de beste weg bewandelen. En soms moet je ook wel eens de andere kant opkijken en niet alles willen zien. Soms denk ik ook wel eens, spelers dit moeten Julie even zelf oplossen.”

In de kleedkamer worden wel een wedstrijden gewonnen, hoe kijk je daar naar.

“We hebben de wedstrijdbespreking en in de kleedkamer worden dan vaak de puntjes op de ‘í’ gezet. Meestal stel ik ook wel de vragen, wat gaat er niet goed en wat niet en waar kunnen we beter of anders. Kan natuurlijk een hele monoloog afsteken en ze suf lullen, maar ze kunnen er beter zelf ook over nadenken. We hebben natuurlijk spelers met een bepaalde bagage, Bryan van der Laan, Regillio van Buuren. Nick de Bil is een oppeper, die spelers moet je de ruimte geven om ook wat te zeggen, maar er zijn er nog wel meer.”

Binnenkort deel twee van ons gesprek met Peter Macel Nauta met o.a.: de tegenstanders, doelstellingen, ziekenboeg, de jeugd, spelers voor het volgende seizoen, voorbereiding tweede seizoenshelft, wanneer het seizoen geslaagd is en alles wat nog meer over tafel kwam ……..

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 24th. .