Een prima pot voetbal waar Rozenburg met acht man eindigde en Sparta met negen spelers de wedstrijd winnend over de streep trok. De thuisploeg won met 3-1, en de uitploeg Rozenburg legde een meer dan prima pot op de mat. Rozenburg had het betere van het spel en niet altijd wint de beste ploeg. Als je niet op Nieuw Terbregge bent geweest denk je met vijf rode kaarten en nog wat gele kartonnetjes aan een ordinaire schoppartij. Niets was echter minder waar.

Scheidsrechter Martin de Witte had zijn avond niet, dat was duidelijk. En zorgde voor hele nare gevolgen voor zowel Rozenburg als ook Sparta AV in het vervolg van de competitie. Bij Rozenburg één maal direct rood en bij Sparta twee maal direct rood. En bij Rozenburg liepen Onur Zaif en Nick de Bil tegen twee keer geel is rood aan. Een doorgebroken speler is rood daar kun je ook als scheidsrechter niets aan doen, maar als je zo met kaarten zwaait als de scheidsrechter van diens deed afgelopen dinsdagavond voel je de wedstrijd niet aan. Erger nog je drukt een onterecht stempel op een prima en vermakelijke pot voetbal, waar overigens niet altijd de beste ploeg wint. Dat vond ook trainer/coach van Rozenburg Peter-Marcel Nauta.

“Bizarre wedstrijd gespeeld, maar wel onze beste van het seizoen denk ik en zoals Robert Jan Verbeek (trainer Sparta) aangaf, de betere ploeg en een overwinning verdiend. Echter moet je dan wel meer doelpunten maken dan de tegenstander, en dat hebben we niet gedaan. Natuurlijk heb je dan de teleurstelling van de nederlaag, maar we houden toch een zeer positief gevoel over van hetgeen we op de mat hebben gelegd. De wedstrijd verdiende misschien wel een betere leidsman, nu werden beide elftallen nadrukkelijk benadeeld met het oog op de komende wedstrijden, maar goed het is wat het is.”

Rozenburg begon goed aan de wedstrijd en was de eerste vijf minuten dicht bij de openingstreffer. En ook in de 6e minuut was het Nick de Bil er dichtbij. Op aangeven van Marnix Sonneveld, schoot hij de lerenknikker langs de verkeerde kant van de staander. Twee minuten later stond het eerste doelpunt wel op het scorebord. Een blunder van Stefano Tavares. Met een breedtebal schoof hij het leer helemaal onnodig in de voeten van Jordy van Buuren van Sparta en die benutte dat buitenkansje maar al te graag. Rozenburg op achterstand, maar bleef in de wedstrijd en in grote delen ook de bovenliggende partij. Met een vrije trap was Patrick Struijk nog dichtbij de gelijkmaker. Maar zover kwam Rozenburg niet. Jordi de Zwart bracht de marge zelfs op twee treffers met de mooiste van de avond. Rozenburg moest naar de thee met 10 man en die 2-0 achterstand. Rozenburger Stefano Tavares haalde een doorgebroken speler op de rand van de zestien neer en kreeg rood. Misschien wat zwaar gestraft, zeker uit het oogpunt van de gasten op Nieuw Terbregge, Rozenburg.

Lang kon Sparta niet van de man meer situatie genieten. Al in de 10e minuut van de tweede helft mocht Danny Langstraat naar de douche met als reden ook een doorgebroken speler. En dat was niet de laatste keer dat de arbiter met kartonnetjes aan het strooien was van diverse kleuren. Onur Zaif van Rozenburg zag twee keer geel en mocht vertrekken zoals ook Nick de Bil die met kramp zich net binnen de lijnen ( niet meer dan 10 centimeter) liet behandelen en moest er met rood vanaf in de 89e minuut. In het laatste kwartier was het voor Rozenburg alles of niets en speelde de ploeg nog maar met 3 verdedigers. De geroutineerde Sparta doelman Daniel van der Kruiff wist zijn doel schoon te houden en de storm van Rozenburg te doorstaan. Alleen Nick de Bil wist de doelman naar het net te sturen maar toen was de wedstrijd al gespeeld, 3-1. Het slotakkoord was voor scheidsrechter De Witte die Achraf Dahri van Sparta in blessuretijd nog met direct rood naar de kleedkamer stuurde. Rozenburg kreeg te weinig, maar kan terugkijken op een prima wedstrijd.

Aanvoerder Bryan van der Laan

“Bizar, je kan zeggen wat je wil maar zo’n man mag niet meer op de velden staan. We hebben prima gespeeld en zeker niet ondergedaan voor Sparta. Kijk die eerste was natuurlijk een domme bal, dat weet Stefano zelf ook. Een breedte bal zo in de voeten van je tegenstander en kom je 1-0 achter. Toch konden we grip houden op de wedstrijd en bij vlagen speel je ze gewoon weg. Laat duidelijk zijn dit is een goede ploeg en als wij daar zo tegen kunnen spelen is dat positief al levert het niet direct punten op. Als je kijkt hoeveel kansen we krijgen met 10 man. Later met 10 tegen 10 kregen we nog 3 of 4 honderd procent kansen die moeten we wel maken. Dat is zuur. We hebben geen punten vandaag, maar moeten tevreden zijn met hoe je gespeeld hebben. Instelling en strijd die we geleverd hebben vandaag. Scheidsrechter had een bedenkelijke hoofdrol naar beide kanten. Vijf rode kaarten bij een mooie pot en dan komt zo’n man even de dinsdagavond verzieken.”

Foto’s: archief Bryan vander Laan en Stefano Tavares