Deel 2.

Ook al praten we liever over de sport natuurlijk gaat het ook over corona als we met de coach van Rozenburg in gesprek zijn. Eigenlijk is de coach duidelijk, maar laten we het samenvatten ‘Als iedereen zijn verantwoording neemt moeten we hier uit kunnen komen’. Het is zo als het is gebruiken we dan ook maar, een uitspraak van de coach. Alle hands aan dek zal, als er weer gevoetbald kan worden, het credo zijn op West. En of Rozenburg de stormen kan doorstaan zal later blijken. Ons gesprek gaat het verder over het inpassen van de jeugd en laten we Peter-Macel Nauta aan het woord.

Zijn er talenten genoeg op West om Rozenburg in de tweede klasse te houden? “Probleemloos de tweede klasse halen niet altijd. Ik zie wel hele goede ontwikkelingen bij Ibrahim (Ayyildiz, red.) Tim Bekker speelt zeer regelmatig, bij Maxim (Burrema, red.) denk dat kan nog beter. Maar uiteindelijk zal de kern, of zoals je wil ‘de gevestigde orde’ van het team het voortouw moeten nemen. Je mag niet verwachten, we weten dat het nu moeilijk gaat worden maar we gaan het redden, dat van spelers van 18 of 19 jaar de kar moeten trekken. Die gedachten zijn niet reëel. Het mooiste zou zijn geweest als ze in een team komen waar ze kunnen groeien met minder druk, zoals het promotie jaar. Dan gaat het allemaal wat makkelijker. Er is een groot verschil tussen lekker mee voetballen en er moeten staan en nog een schepje meer dan eigenlijk kan. Of het allemaal genoeg is om in de tweede klasse te blijven denk ik wel. We hebben voor ons zelf een plan en als je kijkt naar de wedstrijd tegen Hellevoetsluis denk ik dat we daar te weinig hebben gekregen. Natuurlijk had Hellevoetsluis in de tweede helft wat overwicht, maar we hebben zeker kansen gehad. En dan komt het verhaal van bovenin of onderin spelen. Dan waait zo’n bal er in de slot seconde toch nog in. Als we het op kunnen brengen zoals tegen Hellevoet dan kunnen we er in blijven. Het wordt niet makkelijk dat is duidelijk, maar ik denk dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om punten te pakken. Het zal heel bepalend zijn hoe we straks weer gaan beginnen. Makkelijk wordt het niet we moeten eerst de achterstand goed maken en dan daar nog overheen. Als we de eerste potjes winnen geeft dat een boost, een stoot extra energie, dan kan je omhoog kijken.”

Je smalle selectie wordt geteisterd door blessures. “Bethslot (Woldeamanuel, red.) gaat best goed vooruit. Elk nadeel heeft zijn voordeel dat we nu stil liggen is een voordeel. Bethslot is heel twijfelachtig of die dit seizoen nog kan gaan spelen. Stefan van Es speelt zeker niet, dat heeft zijn tijd nodig. Vince Lissenberg en Tristan Pols zullen we moeten zien als het weer kan gaan beginnen.

De trainer Peter-Marcel Nauta

Wat doe je om je team fit te houden? “Nu niets, we kunnen niet trainen. Met twee man en 1½ meter uit elkaar is geen voetbaltraining. En na 5 uur ‘s middags mag het niet meer en de meeste eerste elftalspelers hebben een baan of zitten op school. We mogen en kunnen niet trainen moeilijker is het niet. Alles afhankelijk van wanneer we weer mogen. En als dat maart wordt zullen we denk ik ook avondwedstrijden krijgen. Laten we niet te ver vooruitlopen op de zaken. Wel denk ik dat de KNVB er alles aan zal doen om deze competitie uit te spelen. Langer doorspelen zal ook problemen geven, vakantieperiode komt er dan al snel aan en je mag niet meer spelen op de velden die moeten ook onderhouden worden, dus lastig. We wachten het maar even af.”

Je lijkt ogenschijnlijk de rust zelve, een type het is zo als het is , vrijheid binnen kaders … “Dat is wel een redelijk beeld. Ruimte tussen de kaders, maar als er beslissingen genomen moeten worden neem ik die. Ook als die beslissingen vervelend zijn. En als er maatregelen genomen moeten worden neem ik die. Ik voel me er prettig bij om zaken met mijn groep te bespreken en niet langs de lijn te gaan schreeuwen. Soms doe ik dat wel, iedereen heeft wel een moment dat je er iets extras in moet stoppen om te winnen. Laten we ook eerlijk zijn op het moment dat ze op het veld staan heb je nog maar heel weinig grip op bepaalde zaken. En als je dat geschreeuw veel doet gaan spelers ook denken trainer moet je niet even gaan zitten. Kijk als je er een potje van maakt mag dat wel gezegd worden. Met die scheidsrechter tegen Hellevoetsluis was zo’n geval. Dat ging ten koste van mijn ploeg en ernstige blessures tot gevolg en dan je eigen regels gaat bepalen mag daar van gezegd worden vind ik. Vaak blijf ik rustig, het lost meestal ook niets op.”

Als een ploeg moet doorselecteren (daar lijkt het op volgend seizoen of het seizoen erna op) moet een trainer daar wel kansen voor krijgen, is 1 jaar verlengen dan wel de juiste insteek. “Het is niet ter sprake geweest, maar het is ook wel hoe ik er zelf insta. Vaak is het een jaar contract, meestal dan verlengen voor twee jaar en dan per jaar bekijken. Stel voor dat je nu voor twee jaar tekent en het gaat niet meer, dan moet je er met de club uit zien te komen. Dat moet je zelf ook niet willen. Als het niet meer werkt dan werkt het niet meer. Dan moet het makkelijk klaar zijn. Je moet het clubs ook niet onnodig moeilijk maken. En als het goed blijft gaan komt die verlenging er vanzelf. Natuurlijk moet er wat tegenoverstaan er gaat heel veel tijd inzitten. Maar geld is niet de drijfveer.”

Hoe vaak heb je het systeem wat je wil spelen, toen je kwam, om moeten stellen? “Niet zo vaak heb ik het idee. Dit seizoen wilde wel iets anders op de manier van spelen niet zozeer het systeem. Als dat niet goed gaat moet je er ook mee stoppen. Kijk als je met drie spitsen druk wil zetten en dat lukt steeds niet om wat voor reden dan ook wordt het lastig. De ploeg moet er wel vertrouwen in houden. Maar is ook een kwaliteit, ziet een speler dat moment en ziet de rest van het team dat ook. En dat is voor alle linies.

Het begeleidingsteam

Tevreden met de invulling zoals die nu is. “In het begin van dit seizoen liep het niet zo goed. Dat is nu opgelost. Patrick Grinwis blijft keeperstrainer, Pleun de Borst teammanager, Erik van de Ridder komt het team versterken als assistent trainer. Blijft wel onder 17-1 begeleiden. Van de Ridder kent de club en kent het klappen van de zweep als het over voetbal gaat en kan ook op trainingen van meerwaarde zijn. Ik denk dat we dat extraatje goed kunnen gebruiken. We kunnen elkaar aanvullen. Verder is Dion Pol de verzorger en Ahmad Mohammed de assistent scheidsrechter.”

Je wilde wat achter laten bij je vertrek (in de toekomst wel te verstaan). Is dat een stabiele tweedeklasser? “Klopt dat is nog steeds het doel. Helaas zijn we wat teruggeworpen door de omstandigheden. Als je de start zag in de tweede klasse, die was goed (2e in de eerste periode, red.). Daarna zijn we ook door de omstandigheden wat teruggevallen en dat is jammer, erg jammer. Pak je die periode ziet zo’n seizoen er heel anders uit. Als de competities niet steeds stil worden gelegd of uit de boeken geschrapt heb je een kans om te herstellen. Zoals het er nu uitziet staan we even aan de verkeerde kant van de streep. Daar gaan we eerst hard aan werken.”

Tot slot

“Ik hoop dat we weer heel snel onze hobby’s kunnen uitoefenen. En of dat dan voetballen is of een andere sport of andere hobby’s en dat we weer een beetje terugkrijgen wat we kwijt zijn. Niet vergeten, we zijn er zelf ook onderdeel van. Ik wil niet beginnen met beste mensen, maar we zijn zeker medeverantwoordelijk voor het slagen of terugkrijgen van wat we kwijt zijn. We moeten nu offers brengen en denken aan elkaar, maar als iedereen zijn verantwoording neemt moeten we hier uit kunnen komen.”

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Friday the 20th. .